COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πλησιάζει η ώρα της κρίσης στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι ετοιμάζουν νέα ισχυρή επίθεση, που θα κρίνει το αποτέλεσμα του πολέμου – Πότε και που θα κτυπήσουν;
Η Ρωσία ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να αρχίσει τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές του Κρεμλίνου.

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με τις αυτές τις «ρωσικές» πηγές, η Μόσχα θα επιδιώξει να καταλάβει όλο το Ντονμπάς και να πιέσει το Χάρκοβο, δηλαδή να ανακαταλάβει το Ιζιούμ και την Λίμαν και να καταλάβει επιτέλους το Σλαβιάσνκ, του οποίου οι ρωσόφωνοι κάτοικοι υποφέρουν.

Το πιθανότερο όλων, όμως, είναι να υπάρξει ρωσική επίθεση από την Λευκορωσία δυτικά του Κιέβου, προκειμένου η Μόσχα να «σπάσει» τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών από τους Δυτικούς που θέλουν να «πλημμυρίσουν» τον ουκρανικό Στρατό με άρματα μάχης LEO2A5/A6, M1A2 Abrams και Challenger-2, όπως και εκατοντάδες ΤΟΜΑ Μ-2 Bradley, αυτοκινούμενα πυροβόλα κλπ.

Δέκα ουκρανικές ίλες που θα απαρτήσουν μία Ταξιαρχία ετοιμάζονται σε πρώτη φάση με 120-140 άρματα μάχης και περί τα 400 ΤΟΜΑ.

Χορηγούμενο

Αυτό δεν είναι γνωστό κατά πόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους Ρώσους, βάσει αυτών που έχουμε δει μέχρι τώρα, για τις δυνατότητες του ρωσικού Στρατού.

Είναι γεγονός ότι οι Ρώσοι έχουν καταλάβει τι έρχεται και ουσιαστικά έχουν αποσύρει τις βαριές τεθωρακισμένες δυνάμεις από τις μάχες, κρατώντας εφεδρείες: Ελάχιστα άρματα Τ-90MS ή Τ-72Β3 ή Τ-80ΜS έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες εβδομάδες στις μάχες σε Σόλενταρ, Μαρίνκα,Μπάκχμουτ κλπ.

Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι κάνουν συντήρηση και συγκεντρώνουν αθόρυβα αλλού τις δυνάμεις τους: Στον βορρά.

Αλλά αν καταφέρουν και δημιουργήσουν αυτή την Ταξιαρχία οι δυτικοί και τις άλλες έξι που σχεδιάζουν, σύνολο επτά, τα πράγματα δεν θα είναι απλά για τους Ρώσους.

Χορηγούμενο

Οι Δυτικοί σχεδιαστές των ουκρανικών επιθετικών προσπαθειών μέχρι στιγμής παίρνουν πολύ καλό βαθμό, ειδικά για την εξαιρετική αντεπίθεση Αυγούστου-Νοεμβρίου σε Ντονμπάς και Χερσώνα.

Είχαν πλήρη εικόνα για την χαμηλή ποιότητα των ρωσικών στρατευμάτων, των κενών στις γραμμές τους και πάνω απ’όλα για την έλλειψη συντονισμού και την αδυναμία της ρωσικής Αεροπορίας να εμπλακεί αποτελεσματικά.

Με αποτέλεσμα από το 25% του ουκρανικού εδάφους που είχε «καταληφθεί» (ή «απελευθερωθεί» κατά τους Ρώσους) από το 2014, να ανακαταλάβουν οι Ουκρανοί σχεδόν το 7%, δηλαδή τα μισά από τα εδάφη που έχασαν από τον Φεβρουάριο του 2022.

Χορηγούμενο

Δείτε τον παρακάτω χάρτη και θα καταλάβετε την έκταση της ουκρανικής αμυντικής επιτυχίας:

Όλα για τους Ουκρανούς θα κριθούν από το αν θα καταφέρουν να διασπάσουν ρωσική άμυνα και να διασχίσουν την λίγων δεκάδων χιλιομέτρων απόσταση μέχρι την 100% ρωσόφωνη, πλέον. Μελιτόπολη, μεταξύ της Μαριούπολης και της εναπομείνασας στους Ρώσους περιοχής της Χερσώνας.

Αν τυχόν ανακαταλάβουν την Μελιτόπολη -και έχουν δείξει ότι έχουν τις δυνατότητες για τέτοιες επιθετικές επιχειρήσεις και πλέον θα έχουν ακόμα μεγαλύτερες με το ποτάμι των δυτικών αρμάτων μάχης (θα φτάσουν τα 800) και ΤΟΜΑ (τουλάχιστον 1600)- τότε θα απομονώσουν την Κριμαία από την Μαριούπολη και όλα θα ξεκινήσουν από την αρχή για τους Ρώσους.


Άρα η καλύτερη λύση για τους Ρώσους είναι η εφαρμογή -αν έχουν τις δυνατότητες- να εφαρμόσουν το σχέδιο που εγκαταλείφθηκε ανοήτως από την ανεπαρκή, τότε, ρωσική στρατιωτική ηγεσία, για δημιουργία επιθετικού άξονα δυτικά του Κιέβου, στα τέλη Μαρτίου.

Χωρίς βέβαια, να εγκαταλειφθεί η επιχείρηση κατάληψης του Ντονμπάς.

Αν δεν «σπάσουν» την δυτική γραμμή ανεφοδιασμού και δεν απομονώσουν την ανατολική από την δυτική Ουκρανία, θα βρεθούν την άνοιξη ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων…

«Ακόμη και ο Πούτιν δεν μπορεί να αρνηθεί την αδυναμία των ενόπλων δυνάμεων, για την δημιουργία των οποίων χρειάστηκε δεκαετίες», ανέφεραν οι ίδιες «ρωσικές» πηγές του πρακτορείου, υπογραμμίζοντας ότι οι συνεχείς αποτυχίες, ανάγκασαν «πολλούς στο Κρεμλίνο να δουν πιο ρεαλιστικά τις άμεσες φιλοδοξίες τους, παραδεχόμενοι, ότι θα ήταν επίτευγμα να διατηρήσουν την υπάρχουσα γραμμή


Νέο κύμα επιστράτευσης είναι πιθανό να αρχίσει την άνοιξη

Η Μόσχα εξακολουθεί να πιστεύει ότι πιο μεγάλες δυνάμεις και η ετοιμότητα για σημαντικές ανθρώπινες απώλειες θα της δώσουν την δυνατότητα να νικήσει, λένε οι πηγές του πρακτορείου, προσθέτοντας ότι την άνοιξη μπορεί να αρχίσει νέο κύμα επιστράτευσης.

Οι δηλώσεις των «έγκυρων» πηγών του Bloomberg «επιβεβαιώνουν» τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας και των συμμάχων της για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας, που μπορεί να αρχίσει πριν παραλάβει το Κίεβο τα άρματα μάχης που έχουν υποσχεθεί να παράσχουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Αναμένεται ότι τα άρματα μάχης Leopard 2 θα παραδοθούν στην Ουκρανία στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Σα αυτό είχε αναφερθεί και ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους. Ακριβή χρονοδιαγράμματα παράδοσης των αρμάτων Abrams από τις ΗΠΑ δεν έχουν κοινοποιηθεί, αλλά σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η παράδοση τους θα απαιτήσει μήνες.Back to top button