COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί πλήττουμε πλέον από τα κουνούπια όλο το χρόνο

Τι έχει αλλάξει και πλέον ανεξαρτήτως του μήνα, της εποχής και των συνθηκών συνεχίζουμε να βλέπουμε κουνούπια και κατσαρίδες όλο το χρόνο;

 

Η κλιματική αλλαγή επιδρά στον πληθυσμό καθώς τα κουνούπια αναπαράγονται ταχύτερα όπως και τα παθογόνα που μεταφέρουν, κι αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη γρηγορότερη και ευρύτερη μετάδοση ασθενειών. Γενικά, ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών διαφέρει ανάλογα με το είδος, όμως σε γενικές γραμμές τα περισσότερα είδη αναπαράγονται σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 15 έως 30°C και ο κύκλος ανάπτυξης μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 2 εβδομάδες ανάλογα με τη θερμοκρασία, την υγρασία και την εποχή. Στην πράξη, θερμοκρασίες κάτω των 5-10°C τον χειμώνα και άνω των 35°C δεν είναι ευνοϊκές. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, όπως τους καλοκαιρινούς μήνες, τα στάσιμα νερά που αποτελούν εστίες ανάπτυξής τους, μια και εκεί εναποθέτουν τα αυγά τους, μπορεί να στεγνώσουν. Αντίθετα, οι βροχοπτώσεις ευνοούν την ανάπτυξη των πληθυσμών των κουνουπιών. Η υψηλή δραστηριότητα των κουνουπιών ακόμη και τώρα, μέσα Νοεμβρίου, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα όχλησης αλλά και ανησυχίας τους πολίτες για πιθανή μετάδοση ασθενειών.

Πότε είναι επικίνδυνο το τσίμπημα του κουνουπιού; 

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μεταδίδουν ασθένειες όλα τα είδη. Τσιμπούν μόνο τα θηλυκά, όταν χρειάζονται αίμα ως πηγή πρωτεϊνών για την παραγωγή αυγών. Για να μεταδώσει ένα κουνούπι μια ασθένεια θα πρέπει να έχει λάβει σε προηγούμενο τσίμπημα σε άλλον οργανισμό-ξενιστή το παθογόνο. Οι κυριότερες ασθένειες που μεταδίδονται με κουνούπια είναι η ελονοσία (κουνούπια ανωφελή), μια γνωστή νόσος στην Ελλάδα, μια και ήταν ενδημική στη χώρα μέχρι το 1974. Έκτοτε καταγράφονται σποραδικά κρούσματα όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται με το κοινό κουνούπι που μας τσιμπά τη νύχτα, του γένους Culex, ή το κουνούπι Τίγρης (Αedes albopictus) που είναι δραστήριο την ημέρα και ικανό να μεταδώσει τον δάγκειο πυρετό, τον ιό Zika, τον ιό Chikungunya κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Κουνούπια τέλος: Φτιάξτε μόνοι σας το φυσικό εντομοαπωθητικό με 2 υλικά

Back to top button