Ποιος είναι άραγε ο πιο… εύστοχος και πιο… ευφάνταστος «Νονός» (σ.σ. ο όποιος συνειρμός είναι εντελώς συμπτωματικός) των οπλικών συστημάτων που σπέρνουν τον όλεθρο στον πλανήτη;
Μιας και το πολεμικό μας λεξιλόγιο ολοένα και αυξάνεται με τα όσα συμβαίνουν ανά τον πλανήτη και με αφορμή την πρόσφατη… υπερηχητική πρώτη εμφάνιση του βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik, το sputnikglobe.com παρουσίασε μερικά από τα πλέον απίθανα, περίεργα, παράξενα και άκυρα ονόματα που έχουν δοθεί στα όργανα του θανάτου, της καταστροφής και του αφανισμού. Τόσο στη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία, όσο και στη δυτική.
Τα λουλούδια στην κυρία απ’ τον Βλαδίμηρο
Οι υάκινθοι, οι παιώνιες, η κενταύρια και τα γαρίφαλα δεν είναι απλώς υπέροχα λουλούδια με γλυκιά μυρωδιά. Είναι επίσης τα ονόματα ορισμένων από τα πιο θανατηφόρα οπλικά συστήματα της Ρωσίας!
Την Πέμπτη μάλιστα, η Μόσχα πρόσθεσε στην… ανθοδέσμη του θανάτου το σύστημα υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik (Hazel-φουντουκιά!) και την έστειλε «συστημένη» στην πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας.
Η αποκάλυψη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik άφησε με απορία τους δυτικούς παρατηρητές, οι οποίοι προσπάθησαν να… αποκωδικοποιήσουν το νόημα πίσω από το όνομα, το οποίο μεταφράζεται σε «φουντουκιά».
Όπως σημειώνει όμως το Sputnik, όποιος είναι έστω και λίγο σχετικός με τη σχεδίαση των ρωσικών όπλων, ξέρει ότι τίποτα δεν ευχαριστεί περισσότερο τους Ρώσους μηχανικούς από το να δίνουν στις τρομακτικές δημιουργίες τους ονόματα που ακούγονται παραπλανητικά ακίνδυνα ή κοινότυπα.
«Θανατηφόρα» άνθη, ζώα, χαμόγελα, καλικάντζαροι και ορφανά
Αυτά περιλαμβάνουν τη σειρά πυροβολικού της Ρωσίας, όπως το 2S1 Gvozdika (Γαρύφαλλο), το 2S3 Akatsiya (Ακακία) -το οποίο εικονίζεται στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου- το 2S4 Tyulpan (Τουλίπα), το 2S5 Giatsint (Υάκινθος), το 2S7 Pion (Παιωνία) – το οποίο εκτοξεύει βλήματα πυρηνικού πυροβολικού και το 2B9 Vasilek (Κενταύρια) όλμος-πυροβόλο μεγάλου βεληνεκούς.
Τα θανατηφόρα θερμοβαρικά πυραυλικά συστήματα πυροβολικού Buratino (σ.σ. χαρακτήρας του Αλεξέι Νικολάεβιτς Τολστόι που βασίζεται στον Πινόκιο) και Solntsepyok (Καυτός Ήλιος) έχουν εξίσου… άκακα ονόματα.
Οι Ρώσοι κατασκευαστές εξοπλισμού διοίκησης και ελέγχου και υποστήριξης, φαίνεται επίσης να έχουν… κολλήσει με το «παιχνιδάκι» αυτό.
Το σύστημα ελέγχου πυρκαγιάς 1V152 έχει το παρατσούκλι Kapustnik (λαχανόκηπος, ή λαχανόσουπα), ενώ το συγκρότημα ραδιοεντοπιστή 1L219 ονομάζεται Zo’opark (Ζωολογικός κήπος) και το ραντάρ RPMK-1, Ulybka (Χαμόγελο).
Το σύστημα παράκτιας άμυνας 3K60 ονομάζεται Bal (χοροεσπερίδα), ενώ το σύστημα ελέγχου πυραύλων Kh-58U είναι επίσης γνωστό ως Phantasmagoria (φαντασμαγορία).
Το όνομα του σύστηματος δορυφορικών επικοινωνιών Vorchun, μεταφράζεται «γκρινιάρης» ή «παραπονιάρης».
Το ίδιο σε ότι αφορά τις ονομασίες, ισχύει για διάφορα όπλα του στρατού, όπως το αντιαρματικό σύστημα 9M14 Malyutka (Μικρούλι), το RPG-18 Mukha (Μύγα), το οβιδοβόλο D-30A των 122 mm που ονομάζεται Lyagushka (Βάτραχος), η λαστιχένια σφαίρα κυνηγετικού όπλου Privet (Γεια) KS-23 και ο εκτοξευτής χειροβομβίδων Obuvka (Παπούτσι), ο οποίος εκτοξεύει φυσίγγια Gvozd (Καρφί). Ένας άλλος εκτοξευτής χειροβομβίδων, το Podkidysh, σημαίνει «Εγκαταλελειμμένο Παιδί».
Οι στολές ελεύθερου σκοπευτή Kikimora (θρυλικό πλάσμα, ένα γυναικείο πνεύμα του σπιτιού στη σλαβική μυθολογία) και Leshiy (Γκόμπλιν) έχουν πάρει το όνομά τους από σοβιετικούς μύθους.
Ό,τι του φανεί…
Τα αεροσκάφη δεν αποτελούν εξαίρεση στη ρωσική… τρέλα με τα ονόματα, με το ελικόπτερο Mi-24 να είναι γνωστό (ανεπισήμως) ως Krokodil (Κροκόδειλος) και Stakan (Ποτήρι), ενώ το εκπαιδευτικό αεροσκάφος MiG-15 ονομάζεται Babushka (Γιαγιά), το αεροσκάφος Su-25 CAS, Grach (Κοράκι) και το επιθετικό Su-27 το Zhuravlik (Μικρός Γερανός).
Το αυτόματο πυροβόλο όπλο 9A-4071 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πιο γνωστό ως Ballerinka (Μικρή Μπαλαρίνα) και αναπτύσσει το σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού Stuardessa (Αεροσυνοδός).
Στη θάλασσα, ο εκτοξευτής χειροβομβίδων με βάση το πλοίο MRG-1 είναι επίσης γνωστός ως Ogonek (Λάμψη) ενώ το αντιπλοϊκό σύστημα πυραύλων SET-65 ονομάζεται Yenot (Ρακούν).
Το Oreshnik έχει… καλή παρέα μεταξύ των ρωσικών πυραύλων όσον αφορά την… απλή ονοματολογία, με τον ICBM RT-23 Barguzin, που εκτοξεύεται από τρένο, να ονομάζεται Molodets (Καλό Παιδί) και τον πύραυλο RSS-40 να είναι γνωστός ως Kuryer (Κούριερ).
Περασμένα μεγαλεία, δόξες, σοκ και δέος στα ονόματα του ΝΑΤΟ
Τα ρωσικά ονόματα των οπλικών συστημάτων, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνα που δίνονται σε πολλά από τα πιο επιτηδευμένα και πολυδιαφημισμένα όπλα του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, η παράδοση που θέλει τους Αμερικανούς να… βαφτίζουν τα νατοϊκά όπλα, φαίνεται πως να στοχεύει στο να θυμίσει αρχαίες αυτοκρατορίες και μεγάλους κατακτητές ή να προκαλέσει τρόμο στους εχθρούς.
Το πρώτο ισχύει για όπλα όπως το αεροσκάφος A-10 Thunderbolt CAS (Κεραυνός), το μεταφορικό C-130 Hercules (Ηρακλής), το στρατηγικό βομβαρδιστικό B-1 Lancer (Λογχοφόρος) και το ερπυστριοφόρο αυτοκινούμενο πυροβόλο M109 Paladin (Παλαντίνοι, οι 12 θρυλικοί ιππότες), που υποδηλώνουν, αντίστοιχα, αρχαίους ελληνικούς μύθους, μεσαιωνικούς ιππείς και τους μεγάλους ιππότες της Αυλής του Καρλομάγνου.
Η ίδια αρχή ισχύει και για το θωρακισμένο όχημα Griffin της General Dynamics – που αναφέρεται στο θρυλικό αρχαίο ελληνικό υβρίδιο λιονταριού-αετού (Γρύπας).
Αρπακτικά πουλιά, φίδια και μεγαλομανία
Τα επιθετικά ελικόπτερα AH-1Z Viper (Οχιά) και AH-1 Super Cobra (Κόμπρα), τα F-22 Raptors (Αρπακτικά), τα F-15 Strike Eagles (Αετοί) και τα F/A-18 Hornets (Σφήκες) φαίνεται να στοχεύουν στο να προκαλέσουν τους τραυματισμούς που μπορούν να προκαλέσουν στα θύματά τους τα θανατηφόρα φίδια και τα αρπακτικά πουλιά.
Άλλα ονόματα προφανώς προορίζονται να προκαλέσουν μια αίσθηση επιβλητικής δόξας και δύναμης: ο στρατηγικός αερομεταφορέας Boeing C-17 Globemaster III (Άρχων του Κόσμου), το βομβαρδιστικό stealth B-2 Spirit (Πνεύμα) και το B-52 Stratofortress (Οχυρό της Στρατόσφαιρας).
Σπαθιά και σαρκοφάγα ζώα
Πολλά βρετανικά ονόματα όπλων φαίνονται εξίσου επιτηδευμένα: Από τον πύραυλο Land Ceptor και το Starstreak SAM (Αστεροειδής) μέχρι τις σειρές τεθωρακισμένων οχημάτων Warrior (Πολεμιστής), Bulldog (Μπουλντόγκ, σ.σ. σκύλος), Mastiff (Μαστίφ, σ.σ. σκύλος), Wolfhound (Λυκοθήρας, σ.σ. σκύλος) και Jackal (Τσακάλι) και το σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς Sky Sabre (Ουράνια Σπάθη).
Και οι Γερμανοί όμως δεν πάνε πίσω, έχοντας τη συνήθεια να ονομάζουν τα τεθωρακισμένα οχήματά τους από τις… μεγάλες γάτες (Leopard-Λεοπάρδαλη, Puma-Πούμα) και άλλα σαρκοφάγα ζώα (Marder-Κουνάβι, Wiesel-Νυφίτσα), υπενθυμίζοντας σκόπιμα ή ακούσια στους λάτρεις της ιστορίας, μερικά από τα πιο τρομακτικά όπλα της Wehrmacht.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα