COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποια μάσκα προκρίνεται για προστασία από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού;


Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Αν και στην Ελλάδα επισήμως έχουμε πλεον τις δύο μεταλλαγμένες μορφές του κορωνοιού, την βρεττανική, με περισσοτερα απο 70, ήδη,καταγεγραμμενα  κρουσματα, και τη νοτιοαφρικάνικη με το πρώτο κρουσμα από την Κυριακή 31/1, οι ΗΠΑ, καταγράφοντας επίσης δύο μεταλλάξεις , τη βρεττανική και την βραζιλίανικη, προεδοποιουν ότι  η μασκα που συνηθως χρησιμοποιούμε δεν επαρκεί . 

Μπορεί η καλύτερη και πιστότερη  χρήση μάσκας να ανατρεψει τις χειροτερες προβλέψεις ?

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, εξετάζουν, όπως αποκάλυψε το CNN,  αν θα βοηθούσε στον περιορισμό της έξαρσης της επιδημίας η έκδοση οδηγίας για διπλή μασκα.

Εντωμεταξύ, η μασκα Ν95 , προκρίνεται ως η ασφαλεστερη, στις συστασεις τοσο των αρχων των ΗΠΑ, όσο και  χωρών της Ευρώπης .

Εμπειρογνώμονες αλλα και κλινικοί γιατροί συστήνουν στους Αμερικνούς να φορούν τις νοσοκομειακές μάσκες N95 –  που ωστόσο, αυτη την ώρα , βρισκονται σε έλλειψη στις περισσοτερες πολιτείες των ΗΠΑ .

Ο νέος διευθυντής του CDC, ο Δρ Rochelle Walensky, δήλωσε  ότι λόγω της εμφάνισης και διασποράς των νέων μεταλλαγμένων στελεχών, οι πολίτες πρεπει να αυξησουν την προστασία τους μεγιστοποιώντας Χ2 όλα τα μετρα προφύλαξης  . 

“Η εμφάνιση των μεταλλαξεων  υπογραμμίζει την ανάγκη να επαυξήσουμε τις δράσεις  μας στη δημόσια υγεία .

Πρώτον, εμβολιάστείτε  όταν είναι η σειρά σας”, δήλωσε ο Walensky σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου την εβδομάδα που περασε

“Δεύτερον, φορέστε μάσκα.

Τηρείτε την  κοινωνική απόσταση και το πλύσιμο των χεριών . Τέλος, ας συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι  τώρα δεν είναι ωρα για ταξιδια παρα μόνον για επειγοντες λόγους, με την αυστηρή τήρηση των μέτρων .

Η οδηγία για χρηση διπλης μασκας , όπως οι ειδικοί της Δημόσιας Υγείας αφήνουν να εννοειθεί μιλώντας στα αμερικανικά ΜΜΕ, εχει την ενοια της μεγιστοποίησης της εππαγρυπνησης και της συνειδητοποίησησς του κινδύνου ,μια και οι φόβοι ότι τα κρουσματα του μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοιού θα αρχισουν παλι να καλπαζουν, μεγενθυνοντια μερα με τη μερα .

Στην Ευρώπη επισης   η Γερμανία και η Γαλλία συνέστησαν στους πολίτες τους να φορούν μάσκες υψηλής διήθησης όπως οι μασκες N95, σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Ειδικοί επιστημονες όπως και ο ιατρός της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Brigham and Women’s Hospital , Dr. Abraar Karan, υποστηρίζουν τη  χρήση μάσκας N95 από την αρχή της πανδημίας. Μιλώντας  στον επικεφαλής του ιατρικού ρεπορταζ του CNN, Δρ Sanjay Gupta, ο Karan περιέγραψε γιατί οι N95 είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτό το στάδιο της πανδημίας.

Αν για τέσσερις εβδομάδες η χώρα φορούσε ουσιαστικά αυτές τις μάσκες σε σημεία υψηλου κινδύνου για μεταδοση, όπως είναι οι εσωτερικοί χώροι ποια υπολογίζετε ότι θα ήταν η διαφορα στην διασπορα κορυσματων ?” ρωτήθηκε ο καθηγητής του Χαρβαρντ

 “Αυτό θα σταματούσε την επιδημία”, είπε, μιλώντας στο CNN

Γιατί η καλη μάσκα είναι το παν

Η ποιότητα προστασίας που προσφέρει μια μάσκα προσώπου είναι πράγματι ζωτικής σημασίας.

Μια αναπνευστική ασθένεια όπως ο κορανοϊός μεταδίδεται μέσω αερολυμάτων, μικροσκοπικών σωματιδίων που εκτοξέυονται σε σμηνη  και αιωρουνται  στον αέρα. Μερικά σωματίδια που μεταφέρουν τον Sars-Cov-2 είναι αρκετά μικρά και διαπερνουν την καλυψη της μασκας κινουμενα, μέσα ή γύρω από μάσκες χαμηλότερης ποιότητας, καθιστώντας τον χρήστη ευάλωτο στην εκθεση στη μόλυνση .

Πότε διαπείρονται τα αερολύματα

Γνωρίζουμε τώρα ότι τα αερολύματα εξαπλώνονται καλύτερα όταν υπάρχει ανεπαρκής εξαερισμός, συνωστισμός και παρατεταμένη (για καποια λεπτα) στενή επαφή “, εξήγησε ο  Karan

Ο πρώην Επίτροπος του FDA, επίσης, της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, Δρ. Scott Gottlieb, σε άρθρο του στο Wall Street Journal ότι «η ενθάρρυνση των Αμερικανών να φορούν μάσκες υψηλότερης ποιότητας είναι ένα απλό βήμα που μπορεί να κάνει τη διαφορά».

“Αυτός ο ιός θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται”, δήλωσε ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, σε τηλεφωνική συνέντευξη  πριος τον τύπο στα τέλη Ιανουαρίου .

Ο Καλός εξοπλισμός της χωρας σε μασκες N95  είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε”, ¨προσθεσε ο  Fauci και συνέστησε να αυξηθούν σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ οι ρυθμοι παραγωγής της μασκας.

Πότε διαπείρονται τα αερολύματα

Μια μελέτη στο Lancet Digital Health διαπίστωσε ότι μια αύξηση 10% στη χρήση μάσκας θα μπορούσε να οδηγήσει σε τριπλάσια αύξηση στις πιθανότητες διατήρησης του ελέγχου της μετάδοσης ιών σε μια κοινότητα.

Εφιαλτικές προβλέψεις για τις ΗΠΑ

Μια νέα πρόβλεψη από την ομάδα προβλέψεων πανδημίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον είναι τρομακτική. Ακόμα και σε μια καλύτερη περίπτωση, περίπου 200.000 Αμερικανοί είναι πιθανό να πεθάνουν από τώρα έως την 1η Μαΐου.

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις αγωνίζονται να προσπαθήσουν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό, αλλά ακόμη και η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη υποδηλώνει ότι πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι για να εμβολιαστούν.

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr

Back to top button