ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποια είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο;

Η Μπετανκούρ, είναι η πλουσιότερη γυναίκα και ο 12ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Η 70χρονη Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγιερς, εγγονή του ιδρυτή της L’ Oreal, Εζέν Σουλέρ, είναι αυτή τη στιγμή η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, σύμφωνα με το σχετικό δείκτη του Bloomberg.

Η περιουσία της ανέρχεται σε 88 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως χάρη στο μερίδιό της στην L’ Oreal. Βρίσκεται στην 13η θέση της λίστας του Bloomberg με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και η περιουσία της μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο παππούς της, Σούλερ, ήταν φαρμακοποιός και ίδρυσε την εταιρεία που αργότερα έγινε η L’ Oreal το 1909. Η κόρη του και μητέρα της Μπετανκούρ, η Λιλιάν, κληρονόμησε την περιουσία του πατέρα της και το έλεγχο της εταιρείας μετά το θάνατό του το 1957.

Μαζί με το σύζυγό της, Αντρέ Μπετανκούρ, που ήταν πολιτικός, η οικογένεια έγινε διάσημη στη Γαλλία για τα χλιδάτα πάρτι. Όμως, η κόρη της δεν έδειξε ποτέ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνική ζωή των γονιών της, προτιμώντας γενικά να μένει σπίτι, να διαβάζει και να παίζει πιάνο.

Μητέρα και κόρη είχαν κακές σχέσεις από την εποχή ακόμα που η Φρανσουάζ ήταν έφηβη, με τη μητέρα να λέει σε συνέντευξη ότι η κόρη της ήταν «ψυχρή».

Όταν ενηλικιώθηκε η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγιερς επέλεξε να επικεντρωθεί στην καριέρα της ως συγγραφέας. Έχει γράψει διάφορα βιβλία, μεταξύ τους και για την ελληνική μυθολογία, ενώ το τελευταίο δημοσιεύτηκε το 2008.

Η δικαστική διαμάχη
Επίσης, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της L’ Oreal και πρόεδρος της εταιρείας συμμετοχών της οικογένειάς της. Η κακή σχέση της με την μητέρα της κορυφώθηκε όταν η Φρανσουάζ ξεκίνησε μία δικαστική διαμάχη για την κληρονομιά της που διήρκησε μία δεκαετία.

Στην αγωγή, ισχυρίστηκε ότι ο φωτογράφος, Φρανσουά – Μαρί Μπενιέ, χρησιμοποίησε τη σχέση του με την μητέρα της, Λιλιάν Μπετανκούρ, για να χειραγωγήσει την ηλικιωμένη γυναίκα και να της αποσπάσει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, έργα τέχνης και ασφαλιστικά συμβόλαια, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.

Η Λιλιάν, που είχε διαγνωστεί με άνοια, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της κόρης της λέγοντας ότι η ίδια αποφάσισε να κάνει τα δώρα στον Μπανιέ. Μετά από μία άγρια δικαστική διαμάχη και την αποκάλυψη πολλών μυστικών, ο Μπανιέ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι ετών και διατάχθηκε να πληρώσει στην Μπετανκούρ αποζημίωση 158 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόφαση τελικά ανατράπηκε στην έφεση.

Από το 2009 που κατατέθηκε η αγωγή, μητέρα και κόρη δεν μιλούσαν καν η μία στην άλλη. Το 2011, η Μπετανκούρ τέθηκε στην κηδεμονία της οικογένειάς της, λόγω των ανησυχιών για την ψυχική της υγεία.

Στη δίκη αποκαλύφθηκαν και παλιά, ξεχασμένα μυστικά της οικογένειας. Πρώτο και καλύτερο, το δημόσιο σχόλιο του παππού της Φρανσουά, Εζέν Σουλέρ. Ο οποίος είχε δημοσίως επαινέσει τον Αδόλφο Χίτλερ για το «δυναμισμό» του τα πρώτα χρόνια της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ είχε ερευνηθεί για συνεργάτης των Ναζί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σουλέρ ήταν επίσης μέλος μίας μυστικής ομάδας που είχε συνωμοτήσει τη δεκαετία του 1930 για να ανατρέψει τη δημοκρατική κυβέρνηση της Γαλλίας. Μάλιστα, φέρεται να έκανε τις συναντήσεις της ομάδας στα γραφεία της L’ Oreal.

Ο Αντρέ Μπετανκούρ, πατέρας της Φρανσουάζ, έγραψε μία αντι-σημιτική διατριβή για το Γερμανικό Τύπο κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με το Time, όμως αργότερα άλλαξε θέση και, μάλιστα, έγινε μέλος της αντίστασης. Αργότερα έλαβε και μετάλλιο για τις υπηρεσίες του κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Φρανσουάζ μένει σε μία έπαυλη στην περιοχή, Neuilly–sur–Seine, ένα πλούσιο προάστιο στα Δυτικά του Παρισιού, γνωστό όχι μόνο για τους διάσημους, αλλά και για τους ισχυρούς κατοίκους του. Μεταξύ τους, διάσημοι ηθοποιοί, όπως ο Κριστιάν Κλαβιέ, αλλά και πολιτικοί, όπως η Μαρίν Λεπέν.

Πάντως, η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγιερς δεν είναι η μόνη Γαλλίδα δισεκατομμυριούχος στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο επικεφαλής της LVMH, Μπερνάρ Αρνώ, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο το Δεκέμβριο του 2022, αλλά τον ξεπέρασε λίγο μετά ο Έλον Μασκ.

Η περιουσία του Αρνώ, αυτή τη στιγμή, είναι 175 δισεκατομμύρια δολάρια και του Μασκ 249 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Μπετανκούρ, όμως είναι η πλουσιότερη γυναίκα και ο 12ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Back to top button