ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποια τρόφιμα περιέχουν σκόνη σκουληκιών; Η νέα τάση για βιώσιμη πρωτεΐνη

Advertisement

Η ΕΕ ψάχνει για εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και τα έντομα αναδεικνύονται σε νο.1 επιλογή: Τι γνωρίζουμε για την σκόνη σκουληκιών!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον περασμένο Ιανουάριο τη χρήση της σκόνης σκουληκιών (αλευροσκώληκα) – που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδες φως – ως νέο τρόφιμο.

Οι κατασκευαστές θα μπορούν να περιλαμβάνουν έως και 4% αυτής της βιώσιμης πρωτεΐνης σε προϊόντα όπως ψωμί, τυρί και ζυμαρικά, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του διατροφικού συστήματος.

Η Nutri’Earth, μια γαλλική εταιρεία, έλαβε αποκλειστική άδεια κυκλοφορίας για πέντε χρόνια, εδραιώνοντας την ηγετική της θέση στην καινοτομία των βιώσιμων τροφίμων, ενώ η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει τόσο ενθουσιασμό όσο και αντιδράσεις.

Advertisement

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αξιολόγησε διεξοδικά αυτό το νέο συστατικό για να διασφαλίσει ότι πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Πρόκειται για μια επεξεργασμένη με υπεριώδη ακτινοβολία σκόνη που λαμβάνεται από ολόκληρες προνύμφες Tenebrio molito – που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψωμιά, γλυκίσματα, προϊόντα με βάση τα ζυμαρικά, επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας, τυρί και προϊόντα τυριού, καθώς και κομπόστες φρούτων και λαχανικών.

Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει μια πρώτη θερμική επεξεργασία για την εξάλειψη πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών, ακολουθούμενη από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας και, τέλος, την άλεση του εντόμου σε λεπτή σκόνη κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η συγκεκριμένη μάλιστα επεξεργασία αυξάνει την περιεκτικότητα της πρωτεϊνικής αυτής σκόνης σε βιταμίνη D.

Σημειώνεται πως οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι τα άτομα που είναι αλλεργικά στα οστρακοειδή μπορεί να εμφανίσουν διασταυρούμενες αντιδράσεις, καθώς οι πρωτεΐνες των εντόμων μοιράζονται δομικές ομοιότητες με εκείνες των καρκινοειδών.

Advertisement

Για την προστασία των καταναλωτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εφαρμόσει αυστηρά μέτρα επισήμανσης και διαφάνειας, όπως:

Υποχρεωτική δήλωση συστατικών – Οι παραγωγοί πρέπει να αναφέρουν ξεκάθαρα στη συσκευασία ότι το προϊόν περιέχει σκόνη αλευροσκώληκα.
Προειδοποιήσεις για αλλεργιογόνα – Η συσκευασία πρέπει να περιλαμβάνει ορατή προειδοποίηση για τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στα οστρακοειδή.
Πού μπορείτε να συναντήσετε το σκουληκάλευρο
Το νέο τρόφιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες τροφών όπως:

Ψωμί και αρτοσκευάσματα: Η ενσωμάτωση αυτής της πρωτεΐνης θεωρείται ότι βελτιώνει τη θρεπτική αξία και μειώνει την ανάγκη για άλλες, πιο ρυπογόνες πηγές πρωτεΐνης.
Επεξεργασμένα τυριά: Η σκόνη μπορεί να προστεθεί για να εμπλουτίσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά σε μορφές όπως τυριά κρέμα ή αλείμματα.
Ζυμαρικά.
Γλυκίσματα.
Κομπόστες φρούτων και λαχανικών.

Advertisement

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button