COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποιές είναι οι καλύτερες χώρες για διακοπές; – Μακριά από την πρώτη 10αδα η κατάταξη της Ελλάδας!
Τον κατάλογο με τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο για ταξίδια και τουρισμό, για το 2024, έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), με τις ΗΠΑ να φιγουράρουν στην πρώτη θέση της κατάταξης.

Ειδικότερα, ο κατάλογος συντάχθηκε με βάση ένα μεγάλο φάσμα κριτηρίων, όπως οι υποδομές, οι φυσικοί πόροι, η βιωσιμότητα, η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και οι ανταγωνιστικές τιμές.

Χορηγούμενο

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση στην πρώτη δεκάδα, καθώς κατατάχθηκε στην 21η θέση μεταξύ 119 χωρών.

Η βαθμολογία της Ελλάδας

Η Ελλάδα συγκέντρωσε 4,52 βαθμούς, έναντι 4,40 βαθμών στις δύο αντίστοιχες έρευνες του WEF, το 2019 και το 2021.

Χορηγούμενο

Οι πιο ισχυρές επιδόσεις της καταγράφονται στις τουριστικές υπηρεσίες και υποδομές και στις αερομεταφορές. Σε αυτούς τους δύο τομείς μάλιστα καταφέρνει να βρεθεί μέσα στην πρώτη δεκάδα του κόσμου.

Σαρώνει η Ευρώπη

Από τις 10 πρώτες χώρες της κατάταξης οι 6 βρίσκονται στην Ευρώπη, με την Ισπανία να συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία.

Χορηγούμενο

Η έκθεση χαρακτηρίζει την Ευρώπη ως «έναν ανθεκτικό προορισμό με ισχυρές ενδοπεριφερειακές ταξιδιωτικές ροές» και της δίνει υψηλούς βαθμούς για τη συνδεσιμότητα των τρένων.

Η ισχυρή θέση του ευρώ και της λίρας και η πιθανότητα των Ευρωπαίων να ταξιδεύουν περισσότερο – κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι ξοδεύουν χρήματα, δίνουν επίσης πόντους στην Ευρώπη.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Γαλλία σημειώνει υψηλά σκορ, φτάνοντας στην τέταρτη θέση συνολικά. Η χώρα έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας φέτος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Χορηγούμενο

Ακόμη μία παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη είναι η ισχύς πολλών ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Κάθε χρόνο, ο δείκτης Henley κατατάσσει τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο και τα δεδομένα τους περιλαμβάνονται στην έκθεση του WEF. Για το 2024, έξι χώρες μοιράζονται την πρώτη θέση – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Ισπανία. Πέντε από αυτά τα έθνη εμφανίζονται στο top 10 του WEF, με τη Σιγκαπούρη να βρίσκεται στην 13η θέση.

«Το 2024, η παγκόσμια τουριστική ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη ικανοποίηση της ζήτησης και της ανάπτυξης στις μεγάλες ασιατικές αγορές μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά από καθυστέρηση σε σύγκριση με άλλες περιοχές», αναφέρει η έκθεση.

Τουριστικός «σεισμός» στην Ιαπωνία – Ανεβαίνει και η Κίνα

Η Ιαπωνία βρίσκεται στην τρίτη θέση φέτος, καθώς βιώνει έναν τουριστικό «σεισμό» αμέσως μετά το τέλος των μέτρων για την πανδημία.

Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ξένοι τουρίστες τον μήνα επέλεξαν την Ιαπωνία τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο του 2024, με περισσότερους να αναμένεται να επισκεφθούν κατά τις ερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές.


Την ίδια ώρα, η Κίνα -που βρίσκεται στην όγδοη θέση- έχει κάνει τους τελευταίους μήνες κάποιες κινήσεις για να διευκολύνει τους τουρίστες να την επισκέπτονται. Τον Μάρτιο, απέσυρε τις απαιτήσεις βίζας για τους κατοίκους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ιρλανδίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας.

Παράλληλα, έγινε γίνει πιο εύκολο ένα ταξίδι στην Κίνα για τους Αμερικανούς, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να παρέχουν απόδειξη για κρατήσεις ξενοδοχείων για να λάβουν ταξιδιωτική βίζα.

«Ώριμη» τουριστική αγορά οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα της Βόρειας Αμερικής στο top 10, με τον Καναδά να βρίσκεται στην 11η θέση.

Σύμφωνα με το WEF, οι ΗΠΑ είναι μια «ώριμη» τουριστική αγορά, που σημαίνει ότι διαθέτουν ήδη υποδομές για την υποδοχή των επισκεπτών, όπως αεροπορικές συνδέσεις που συνδέουν πόλεις και επιτόπια υποστήριξη, όπως ξεναγοί, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, δωμάτια ξενοδοχείων και χάρτες. .


Το μέγεθος και η εμβέλεια των ΗΠΑ, τις βοηθούν πραγματικά να ξεχωρίσουν: από εθνικά πάρκα έως μεγάλες πόλεις έως υπέροχες παραλίες, υπάρχει μεγάλη ποικιλία προσφορών για ταξιδιώτες.

Η εικόνα σε Ισπανία, Ιταλία και ο υπερτουρισμός

Η Ισπανία κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη θέση της κατάταξης.

Ωστόσο πολλές περιοχές της διαμαρτύρονται για υπερτουρισμό. Η Βαρκελώνη ψήφισε να κρατήσει τα κρουαζιερόπλοια μακριά από το κέντρο της, ενώ οι πολίτες των Καναρίων Νήσων έχουν βγει στους δρόμους -και μάλιστα απείλησαν με απεργία πείνας- για να διαμαρτυρηθούν για τον υπερτουρισμό.


Η Ιταλία, στην ένατη θέση, αγωνίστηκε επίσης να εξισορροπήσει την ακμάζουσα τουριστική αγορά της με τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων.

Η Βενετία άρχισε να χρεώνει τέλος εισόδου σε τουρίστες τον περασμένο μήνα.

Οι 30 καλύτερες χώρες στον κόσμο για διακοπές – Η λίσταBack to top button