COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο είναι το φρούτο με τις περισσότερες βιταμίνες

Ένα φρουτάκι μπορεί να το τρώμε κάθε μέρα, ωστόσο υπάρχει μια συγκεκριμένη ποσότητα που μας βοηθά να φροντίζουμε τον εαυτό μας καλύτερα, δια αυτής της οδού.

 

Μέσω των φρούτων, μπορούμε να πάρουμε:

βιταμίνες και μέταλλα, στοιχεία σημαντικά για τη διατήρηση της καλής υγείας. Για παράδειγμα, τα πορτοκάλια μας δίνουν βιταμίνη C που βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και προάγει το υγιές δέρμα (καθώς βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου). Το κάλιο που έχουν οι μπανάνες, βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές. Προλαμβάνουν δηλαδή, ή καθυστερούν την καταστροφή των κυττάρων Μας βοηθούν να μειώσουμε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου.
φυτικές νίκες που βοηθούν στην προώθηση της υγιούς πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

λίγες θερμίδες, που βοηθούν να διατηρούμε το επιθυμητό βάρος ή να χάσουμε το περιττό. Το νερό που έχουν μας βοηθά να νιώσουμε χορτάτοι.

Επίσης, ενισχύεται η ενυδάτωση του οργανισμού γεγονός που βοηθά γενικότερα την υγεία των οργάνων.

Ποια είναι όμως, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φρούτων για τους ενήλικες;

Η απάντηση εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία και το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας.

Η γενικότερη οδηγία αναφέρει τουλάχιστον 2 μερίδες, που είναι 2 κούπες, που είναι 250 γραμμάρια. Στη σύσταση διευκρινίζεται πως είναι χρήσιμο να τρώμε διάφορα είδη, ώστε να διασφαλίσουμε πως θα πάρουμε ποικιλία σημαντικών θρεπτικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών.

Τονίζεται πως μεγαλύτερες ποσότητες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μας δώσουν περισσότερα οφέλη. Μπορούν να μας δώσουν περισσότερη ζάχαρη, κάτι που δεν θέλουμε.

Ποιο είναι το πιο θρεπτικό φρούτο.

Η αλήθεια είναι πως κάθε ένα προσφέρει κάτι διαφορετικό στον οργανισμό μας. Κάποια τώρα, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Για παράδειγμα, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά υγιεινά για την καρδιά, καθώς και σε φυτικές ίνες (μας βοηθούν να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερες ώρες), κάλιο και βιταμίνες C, K (παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση πρωτεϊνών που σχετίζονται με την πήξη του αίματος και το μεταβολισμό των οστών, μεταξύ πολλών άλλων) και B6 (συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου).

Το ακτινίδιο επίσης, είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Για την ακρίβεια, παρέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 100% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ανά μερίδα. Έχει φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη Κ.

Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, ίνα που δρα ως πρεβιοτικό που μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του παχέος εντέρου και την πέψη.

Στο Νο1 της λίστας με τα πιο θρεπτικά φρούτα βρίσκονται τα μύρτιλα -και δη τα άγρια.

Κατατάσσονται σε κατηγορία που είναι μεταξύ του φρούτου και του λαχανικού και έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Διαθέτουν πολλές φυτικές ίνες και βοηθούν στην προστασία από τη φλεγμονή (που καταστρέφει τα κύτταρα μας) και το οξειδωτικό στρες (σχετίζεται με την εμφάνιση ή την επιδείνωση παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ, η οστεοπόρωση, η νεφροπάθεια, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος). Έχoυν βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες.

Περιέχουν ενώσεις που μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να καθυστερήσουν τη γνωστική έκπτωση, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Back to top button