STORIES

Ποιοί είναι οι απαγωγείς του επιχειρηματία Κυπαρίσση; Eπικίνδυνοι, αδίστακτοι και διαβασμένοι κακοποιοί – Οι περίεργες σχέσεις του επιχειρηματία με τον υπόκοσμο – Συνεχίζεται αμείωτο το θρίλερ!

Οταν τα μεσάνυχτα της 28ης Δεκεμβρίου η συμμορία των πέντε κουκουλοφόρων άρπαξε τον 40χρονο επιχειρηματία, κοντά στο σπίτι του στο Ντράφι, ένα θρίλερ ξεκίνησε, με τις αρχικές εκτιμήσεις των Αρχών να λένε ότι θα διαρκέσει λίγες ημέρες. Πλέον, όμως, τα δεδομένα που χειρίζεται με άκρα μυστικότητα το Ανθρωποκτονιών δείχνουν ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την εξέλιξη μιας απαγωγής που παρουσιάζει πολλά αντιφατικά και περίεργα στοιχεία: από το modus operandi της συμμορίας μέχρι την επιλογή του στόχου, τα λύτρα που απαιτούν από την οικογένεια για να αφεθεί ελεύθερο το θύμα αλλά και μια σειρά λαθών που ο καθένας εύκολα μπορεί να διακρίνει χωρίς να είναι καν αναλυτής της Ασφάλειας.

Οι ντετέκτιβ του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής που χειρίζονται την υπόθεση λειτουργούν, όπως και στις προηγούμενες απαγωγές, με βασικό ζητούμενο την απελευθέρωση του 40χρονου και στη συνέχεια την εξιχνίαση της υπόθεσης και τη σύλληψη των δραστών. Εκτιμούν ότι και στην περίπτωση του κ. Γιώργου Κυπαρίσση υπάρχουν κάποια κομβικά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο -και μάλιστα σημαντικό- στην αρπαγή του. Ατομα από το στενό επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον, τα οποία βοηθούν στη λύση του μυστηρίου. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και κάποια γεγονότα που έλαβαν χώρα τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της απαγωγής, τα οποία το έμπειρο μάτι ενός αναλυτή εντοπίζει και ακτινογραφεί. Τέτοια δεδομένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και στη συγκεκριμένη περίπτωση και είναι μάλιστα ικανά -αν αξιοποιηθούν σωστά- να ανοίξουν τον δρόμο στην αστυνομική έρευνα.

Δέκα και πλέον ημέρες μετά την απαγωγή, στους υψηλούς ορόφους της ΓΑΔΑ φαίνεται να έχει σχηματιστεί μια πολύ καλή εικόνα για το τι έχει συμβεί και ένας επιχειρηματίας, που δεν έχει το προφίλ του μεγιστάνα, δεν φοβάται και δεν παίρνει μέτρα ασφαλείας, πέφτει θύμα αρπαγής από κάποιους που δείχνουν μεν σκληροί, αλλά ανεπαρκείς για να ολοκληρώσουν μια τέτοια υψηλού ρίσκου ενέργεια.

Οι απαγωγείς

Στις περιπτώσεις των απαγωγών που έχουν χειριστεί οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών, οι δύο πρώτοι άξονες ερευνών έχουν να κάνουν με τους δράστες και τον απαχθέντα. Για τους απαγωγείς, που παραμένουν ακόμα άγνωστοι, το προφίλ τους μπορεί να σχηματιστεί μέσα από τις καταγεγραμμένες ενέργειές τους. Πώς έδρασαν για να αρπάξουν τον επιχειρηματία, πώς επικοινωνούν και διαπραγματεύονται την παράδοση των λύτρων, τι λένε μέσα από τις καταθέσεις τους οι άνθρωποι του κ. Κυπαρίσση για τις επαφές και τα προβλήματα που είχε με διάφορα άτομα.

Τα πρώτα στοιχεία λένε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι οι απαγωγείς να ήταν πέντε. Φορούσαν κουκούλες και, όπως φαίνεται, χρησιμοποίησαν τρία αυτοκίνητα στην επιχείρηση της αρπαγής και μεταφοράς του ομήρου στο κρησφύγετό τους. Τα δύο εξ αυτών, για τα οποία οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι στο λευκό βανάκι ανέβασαν τον επιχειρηματία και στο άλλο επέβαινε η ομάδα υποστήριξης, βρέθηκαν απανθρακωμένα 5 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου τον «εξαφάνισαν». Ηταν κλεμμένα από το 2020 και είτε τα είχε κρύψει η ομάδα για κάποιες ενέργειες είτε τα αγόρασε στη μαύρη αγορά του υποκόσμου της Αθήνας για αρπαγή του Κυπαρίσση. Οπως και να ’χει, αυτό δείχνει ότι η συμμορία, είτε πρόκειται για Ελληνες είτε για αλλοδαπούς, διαθέτει γνωριμίες στα κανάλια της παρανομίας και μεγάλες επιχειρησιακές ικανότητες.

Από τον χρόνο που διαρκεί μέχρι στιγμής η απαγωγή και τις υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας φαίνεται ότι η περίπτωση Κυπαρίσση δεν είναι αρπαγή-τίγρη, όπου η όλη ιστορία διαρκεί μόλις μερικές ώρες και το θύμα είναι ο ίδιος διαπραγματευτής του εαυτού του, ούτε φυσικά απαγωγή-express που διαρκεί 3-4 ημέρες. Συνεπώς, οι αναλυτές λένε ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας «κανονικής απαγωγής», την οποία οι δράστες σχεδίασαν και εκτέλεσαν κατά γράμμα χωρίς να πιέζονται από τον χρόνο. Ο τρόπος που διαπραγματεύονται για τα λύτρα, χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το Viber για να στέλνουν τα μηνύματα και όχι να τηλεφωνούν όπως σε άλλες απαγωγές, φανερώνει μια προσπάθεια να πάρουν τα χρήματα αφήνοντας πίσω τους όσο το δυνατόν λιγότερα ίχνη και στοιχεία. Ενδεχομένως, να μελέτησαν άλλες περιπτώσεις απαγωγών και μέσα από δημοσιεύματα να έχουν μαρκάρει τα λάθη που έκαναν οι απαγωγείς και να προσπαθούν να τα περιορίσουν.

Το κομμάτι που θα δείξει ποιο είναι το πραγματικό προφίλ των δραστών και θα ολοκληρώσει το παζλ είναι όταν απελευθερωθεί ο επιχειρηματίας, μιλήσει στους αστυνομικούς και βρεθεί το κρησφύγετο όπου τον κρατούσαν όλες αυτές τις ημέρες.

Ο επιχειρηματίας

Οπως έχουν δείξει οι έρευνες των αστυνομικών σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος, κομβικό σημείο στην εξιχνίαση αποτελούν τα κριτήρια επιλογής των απαγωγέων στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Συνήθως επιλέγουν οικογένειες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια προκειμένου να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν τα λεφτά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην περίπτωση του κ. Κυπαρίσση, η επιλογή του 40χρονου ξαφνιάζει και δημιουργεί ερωτήματα. Ο απαχθείς διατηρεί μαζί με τον αδελφό του μεγάλη επιχείρηση διάθεσης ανταλλακτικών στο Μενίδι και στη Θεσσαλονίκη, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι ο μεγιστάνας που έχει άφθονο ρευστό και μπορεί να μαζέψει εκατομμύρια σε λίγες ώρες ή ημέρες. Ετσι, σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης του στόχου τους. Για παράδειγμα, μπορεί να έμαθαν από κάποιους ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει πολλά λεφτά, όμως αυτό είναι μια υποκειμενική εκτίμηση των πραγμάτων και εξαιρετικά αμφισβητήσιμη. Η αλήθεια είναι ότι ο Κυπαρίσσης, ήταν δραστήριος στα social media. Ειδικά μέσω του προφίλ του στο Instagram έδινε την εικόνα ενός ανθρώπου που απολαμβάνει τη ζωή του.

Διέμενε σε μια πολυτελέστατη κατοικία στη θέση Ντράφι στο Πικέρμι, κυκλοφορούσε με πανάκριβα σπορ αυτοκίνητα χιλιάδων ευρώ, έκανε ταξίδια σε όλο τον κόσμο και έδειχνε να σκορπάει αφειδώς τα λεφτά του. Και όλα αυτά τα ανέβαζε καθημερινά στο ανοικτό προφίλ του στα social media, όπου ουσιαστικά ο καθένας είχε πρόσβαση στην ιδανική ζωή του. Παράλληλα, το σπίτι όπου διέμενε βρίσκεται σε απόμερο σημείο, ο ίδιος δεν διέθετε ασφάλεια και δεν οπλοφορούσε. Δεδομένα που καθιστούσαν πιο εύκολη την αρπαγή του. Ετσι, το προφίλ του παρουσιαζόταν ιδανικό για να τον στοχοποιήσουν και να τον αρπάξουν για να πάρουν χρήματα ως λύτρα. Οπως φαίνεται, οι δράστες ζήτησαν από τον αδελφό του που ανέλαβε τη διαπραγμάτευση αρχικά 2 εκατ. ευρώ, με την όλη διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη για να καθοριστεί το τελικό ποσό που θα λάβουν για την απελευθέρωσή του.

Οι έρευνες

Οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών μετά την απελευθέρωση του Κυπαρίσση θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Σε αυτό το σημείο θα μπουν στο μικροσκόπιο οι κάμερες, τα στίγματα των κινητών τηλεφώνων, τα οχήματα των απαγωγέων, τα δρομολόγια που ακολούθησαν. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν στη διάθεσή τους τη μαρτυρία μιας γυναίκας, φίλης του 40χρονου με την οποία συνομιλούσε και μάλιστα με βιντεοκλήση όλη την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του από την ψαροταβέρνα όπου είχε πάει να δειπνήσει στο Ιλιον μέχρι τη στιγμή της αρπαγής του. Η συγκεκριμένη φαίνεται να άκουσε κάποιες φράσεις στα ελληνικά, καθώς όλο το σκηνικό κράτησε ελάχιστα και να έδωσε στους αστυνομικούς αναλυτική περιγραφή των πραγμάτων.

Παράλληλα, οι αναλυτές προσπαθούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να εντοπίσουν στοιχεία ή γεγονότα που μπορούν με οποιανδήποτε τρόπο να συνδεθούν με την απαγωγή. Οι καταθέσεις που έχουν δώσει συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του επιχειρηματία δίνουν μια πολύ καλή εικόνα του προφίλ του, των κοινωνικών και επαγγελματικών του σχέσεων αλλά και των ανθρώπων που ενδεχομένως ήθελαν να του κάνουν κακό. Μάλιστα, επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και γεγονότα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον χωρίς όμως μέχρι στιγμής οι αναλυτές να έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για το αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την περίεργη απαγωγή του Γιώργου Κυπαρίσση.

Back to top button