COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποιός είναι ο νέος Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου; Υπέρμαχος της «κοινής χρήσης» των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Ελλάδα

Ένας πρώην επικεφαλής του Μουσείου Victor & Albert (V&A) του Λονδίνου, ο οποίος στο παρελθόν είχε προτείνει την «κοινή χρήση» των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Ελλάδα, αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Σερ Μαρκ Τζόουνς θα αντικαταστήσει τον Χάρτγουικ Φίσερ, ο οποίος παραιτήθηκε αφού αποκαλύφθηκε ότι χιλιάδες αντικείμενα είχαν κλαπεί από τη συλλογή του μουσείου. Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική έρευνα σχετικά με τις αναφερθείσες κλοπές.

Ο επικείνενος διορισμός του Τζόουνς στη θέση του διευθυντή – έστω και προσωρινά – έχει εντείνει εκ νέου τις εικασίες ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις στη μακρόχρονη διαμάχη με την Ελλάδα για τα αρχαία γλυπτά του Παρθενώνα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Observer» το 2002, ο Τζόουνς, τότε διευθυντής του V&A, υποστήριξε την ιδέα της «κοινής χρήσης» με την Ελλάδα. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Τα γλυπτά είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της εποχής μας: πρέπει να υπάρχει μια πιθανότητα ότι κάτι θα μπορούσε τώρα να λειτουργήσει για όλες τις πλευρές. Δεν μπορώ να πω σε ένα άλλο μουσείο πώς να συμπεριφερθεί σε αυτό το θέμα, αλλά πιστεύω ότι είναι δυνατόν να αναπτυχθούν συνεργασίες. Μπορεί να είναι καλό να εκτίθενται αντικείμενα σε διαφορετικά μέρη».

«Όπου υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση, υπάρχει και μια ευκαιρία, αν μπορεί να αναγνωριστεί. Δεν είναι απαραίτητα μια περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας ή επιστροφής των μαρμάρων για πάντα, αλλά όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι πραγματικά σημαντικά, όπως οι Έλληνες και το Βρετανικό Μουσείο σε αυτή την περίπτωση, αυτό είναι πραγματικά καλό πράγμα. Η απάθεια είναι ο μεγάλος μας εχθρός» είχε προσθέσει ο Τζόουνς.

Τον Ιανουάριο, το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε ότι συμμετείχε σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα σχετικά με την επιστροφή – με τη μορφή «δανεισμού» – ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τον Μάρτιο, πάντως, ο Ρίσι Σουνάκ υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει τα Γλυπτά από το να επιστραφούν στην Ελλάδα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει φροντίσει για τα Ελγίνεια μάρμαρα εδώ και γενιές», είπε, χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική ονομασία που προέρχεται από τον Βρετανό κόμη, ο οποίος τα αφαίρεσε από την Ακρόπολη στις αρχές του 19ου αιώνα. «Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται από το νόμο και δεν έχουμε σχέδια να την αλλάξουμε».

Σε δήλωσή του το Σάββατο, ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι ο Τζόουνς έλαβε την «ομόφωνη έγκριση» του συμβουλίου των διαχειριστών να αναλάβει προσωρινός διευθυντής, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του πρωθυπουργού.

«Ο Μαρκ είναι ένας από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς διευθυντές μουσείων στον κόσμο και θα προσφέρει την ηγεσία που χρειάζεται το μουσείο αυτή τη στιγμή», δήλωσε. «Είμαστε και οι δύο ξεκάθαροι ότι οι προτεραιότητές του είναι να επιταχύνει την καταλογογράφηση της συλλογής, να βελτιώσει την ασφάλεια και να ενισχύσει την υπερηφάνεια για την επιμελητική αποστολή του μουσείου».

Back to top button