COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Ποιός είναι πραγματικά ο Νο1 εχθρός του Πούτιν; Διαφθορά, δωροδοκίες, θρασύτατες απάτες και απάνθρωπα, μεσαιωνικά, βασανιστήρια! (Φωτο)


Ο οικονομολόγος Μπιλ Μπράουντερ, ιδρυτής και διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Hermitage Capital Management, ήταν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία μέχρι το 2005.

Εκείνη τη χρονιά χαρακτηρίστηκε “απειλή για την Εθνική ασφάλεια” και του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα, λόγω των αποκαλύψεων που είχε κάνει περί εκτεταμένης διαφθοράς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αυτοπροσώπως έδωσε διαταγή για την απέλασή του και τότε κάθε αμφιβολία διαλύεται για τον Αμερικανό επιχειρηματία. Ξέρει πλέον ότι θα πρέπει να είναι πολύ τυχερός για να γλιτώσει από την οργή του Ρώσου ηγεμόνα. Το 2009, ο δικηγόρος και φίλος του Σεργκέι Μαγκνίτσκι δολοφονήθηκε ενώ είχε συλληφθεί από τη ρωσική αστυνομία και βρισκόταν υπό κράτηση, ο Μπράουντερ διεξάγει διεθνή εκστρατεία για την αποκάλυψη των, ενδημικών στη Ρωσία, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του, υπογράφηκε το 2012 στις ΗΠΑ σχετικός νόμος, ο οποίος επέβαλε κατάργηση αδειών εισόδου (βίζα) και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε ορισμένους αξιωματούχους που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση Μαγκνίτσκι.

Ήταν η πρώτη φορά που, ύστερα από 35 χρόνια, οι ΗΠΑ προέβησαν σε τέτοιες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Πλέον ο Μπράουντερ δραστηριοποιείται με σκοπό να επιβληθεί αντίστοιχη νομοθεσία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έγραψε ολόκληρη την περιπέτεια του σε ένα βιβλίο.

Ως εισαγωγική διευκρίνιση αλλά και σαν προειδοποίηση για το τι θα πρέπει να περιμένει ο αναγνώστης, ο Μπιλ Μπράουντερ γράφει στις πρώτες σελίδες του βιβλίου του ότι «παρόλο που η ιστορία η οποία περιγράφεται σε αυτό το βιβλίο είναι αληθινή, είναι σίγουρο ότι θα ενοχλήσει ορισμένους πολύ ισχυρούς και επικίνδυνους ανθρώπους. Για να προστατευτούν οι αθώοι, κάποια από τα ονόματα και τις τοποθεσίες που αναφέρονται στο βιβλίο έχουν αλλαχθεί». Διαβάζοντας αυτές τις φράσεις, αμέσως σχηματίζεται νοερά το παγερό μειδίαμα του αμείλικτου Ρώσου προέδρου, προκαλώντας ρίγος.

Αν ο υπότιτλος του βιβλίου είναι «πώς έγινα ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός του Βλαντίμιρ Πούτιν», το ερώτημα είναι πώς μπορεί να δημοσιοποιεί όλα όσα πέρασε στη Ρωσία χωρίς να φοβάται τυχόν αντίποινα. Αν μη τι άλλο, ο ίδιος ο Μπράουντερ ξεκαθαρίζει στο γραπτό του ότι «όταν μπλέκεις σε μπελάδες στη Ρωσία, πάντοτε μπλέκεις πολύ άσχημα». Όπως και να ‘χει, ο Μπιλ Μπράουντερ σε αυτό το μοναδικό βιβλίο αφηγείται μια απίστευτη περιπέτεια -επί της ουσίας ένα καθηλωτικό πολιτικό θρίλερ. Το οποίο είναι πέρα για πέρα αληθινό, γεμάτο διαφθορά, δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων, θρασύτατες απάτες αλλά και απάνθρωπα, μεσαιωνικά βασανιστήρια.

* Το «Κόκκινο Σήμα» είναι η επίσημη ανακοίνωση μέσω της οποίας η Ιντερπόλ ζητά τη σύλληψη καταζητούμενων με σκοπό την απέλασή τους, άρα αποτελεί αντικειμενικά ό,τι πλησιέστερο στο διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Back to top button