COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έκτακτο ΚΥΣΕΑ υπό τον φόβο νέων μεταναστευτικών ροών και για τα μεταναστευτικά κέντρα στη χώρα μας

Ανησυχία, επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλα και προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και του Ισραήλ, μία σύγκρουση που εκτιμάται ότι δεν θα λήξει σύντομα, με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το βέβαιον είναι οτι οι αρχές πρέπει να είναι προετοιμασμένες για το καλύτερο ή το χειρότερο σενάριο, διπλωματικά, επιχειρησιακά αλλα και στρατιωτικά, καθως αυτός ο πόλεμος εξελίσσεται στη γειτονιά της Μεσογείου. Αυτός είναι ο λόγος που συνέρχεται σήμερα το ΚΥΣΕΑ, ώστε να γίνει μια πρώτη εκτίμηση και αξιολόγηση της κατάστασης, αλλά και των τυχόν συνεπειών με τις οποίες μπορει να έρθει αντιμέτωπη η χώρα, αν η κατάσταση κλιμακωθεί.

Δύο είναι -μέχρι ώρας- τα θέματα που απασχολούν την Αθήνα, τα οποία συνδέονται με τον κίνδυνο μεταναστευτικών ροών αλλά και με τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών στα οποία διαμένουν αραβόφωνοι, με την πιθανότητα “ανάφλεξης” να είναι πιθανή. Τα σενάρια για το τι μπορεί να ξημερώσει την επόμενη ημέρα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι και να ληφθούν εκείνες οι μέριμνες, ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη για κάθε απρόοπτο ενδεχόμενο.

Στην υποθετική περίπτωση που εκκενωθεί η Γάζα των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, με κάποιες χιλιάδες να ψάξουν διέξοδο διαφυγής, κανείς δεν μπορει να αποκλείσει κύμα προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας, ή πιθανά “ξεσπάσματα” βίας στα προαναχωρησιακά κέντρα ή στις δομές κράτησης μετά την ξεκάθαρη θέση που πήρε η Ελλάδα υπέρ του Ισραήλ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι πάντως ασπάζονται τους φόβους τόσο για νέες ροές, όσο και για τρομοκρατικά χτυπήματα.

Στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ δεν αποκλείεται να τεθεί και η στάση της Τουρκίας, η οποία εμφανίστηκε έτοιμη να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, πήρε όμως ξεκάθαρη θέση υπέρ των Παλαιστίνιων, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το Ισραήλ “οργάνωση”.

“Οι δυσανάλογες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες στερούνται κάθε ηθικής, μπορεί να το ωθήσουν σε μια απροσδόκητη και ανεπιθύμητη θέση στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Ο βομβαρδισμός αμάχων οικισμών, η σκόπιμη δολοφονία αμάχων, η παρεμπόδιση οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και η προσπάθεια να παρουσιαστούν όλα αυτά ως κατόρθωμα, δεν είναι το αντανακλαστικό ενός κράτους, αλλά μιας οργάνωσης”, είπε ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, αφήνοντας στην άκρη το “άνοιγμα” που επιχειρεί να κάνει προς το Τέλ Αβίβ τελευταία.

“Το Ισραήλ πρέπει να ξέρει ότι αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση και όχι ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως οργάνωση. Δεν μπορεί να αναμένεται ότι μια πολιτική που ασκείται με διαστρέβλωση των λέξεων, των εννοιών και των γεγονότων, με απροκάλυπτη επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων και με αθέτηση των υποσχέσεών τους θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα. Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος μπορούν να ανεχθούν τη συνέχιση των συγκρούσεων και της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή. Το ζήτημα δεν είναι μόνο το πρόβλημα των καταπιεσμένων και ανθρώπων που θυματοποιούνται εκεί.

Στο σημείο που φτάσαμε, το ζήτημα είναι η αξιοπρέπεια ολόκληρου του κόσμου, της παγκόσμιας τάξης διακυβέρνησης και ασφάλειας και όλων των θεσμών που έχουν ευθύνες και εξουσίες στο θέμα αυτό. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το παλαιστινιακό ζήτημα είναι καταδικασμένο να παραμείνει άλυτο είναι η διεθνής κοινότητα, η οποία δεν έχει εκπληρώσει καμία από τις υποσχέσεις της. Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί έχουν αφήσει τον παλαιστινιακό λαό μόνο του, δεν έχουν δείξει αφοσίωση και έχουν αποτύχει να προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκαιο των Παλαιστινίων”, συμπλήρωσε.

Back to top button