COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Καμπανάκι κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία- Τα τρία σενάρια του Bloomberg

Όπως οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή του παρελθόντος, η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα έχει τη δυνατότητα να διαταράξει την παγκόσμια οικονομία – και ακόμη και να την οδηγήσει σε ύφεση εάν συρθούν περισσότερες χώρες.

Μια πιο έντονη κλιμάκωση θα μπορούσε να φέρει το Ισραήλ σε άμεση σύγκρουση με το Ιράν, έναν προμηθευτή όπλων και χρημάτων στη Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική ομάδα. Σε αυτό το σενάριο, η Bloomberg Economics εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 150 δολάρια το βαρέλι και η παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει στο 1,7% – μια ύφεση που αφαιρεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από την παγκόσμια παραγωγή.

Φυσικά, δευτερεύουσες επιπτώσεις όπως αυτές δεν είναι στο μυαλό μετά την ανθρώπινη τραγωδία της περασμένης εβδομάδας. Η μεγάλη πλειοψηφία των νεκρών και από τις δύο πλευρές είναι άμαχοι. Δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι έχουν μεταφερθεί στη Γάζα. Πύραυλοι και μια διαφαινόμενη επίθεση εδάφους απειλούν τις ζωές Παλαιστινίων που έχουν παγιδευτεί στον θύλακα χωρίς οδό διαφυγής. Η καταστροφή ανεβάζει συναισθηματικές θερμοκρασίες και καθιστά πιο πιθανή τη στρατιωτική κλιμάκωση.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει δονήσεις σε όλο τον κόσμο, επειδή η περιοχή είναι ένας κρίσιμος προμηθευτής ενέργειας και βασικός διάδρομος της ναυτιλίας. Ο αραβο-ισραηλινός πόλεμος του 1973, που οδήγησε σε εμπάργκο πετρελαίου και χρόνια στασιμότητας στις βιομηχανικές οικονομίες, είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα. Άλλες συγκρούσεις είχαν πιο περιορισμένο αντίκτυπο, ακόμη και όταν ο ανθρώπινος απολογισμός ήταν υψηλός.

Η σημερινή παγκόσμια οικονομία φαίνεται ευάλωτη. Εξακολουθεί να ανακάμπτει από μια περίοδο πληθωρισμού που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Ένας άλλος πόλεμος σε μια περιοχή παραγωγής ενέργειας θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό. Οι ευρύτερες συνέπειες θα μπορούσαν να επεκταθούν από την ανανέωση των αναταραχών στον αραβικό κόσμο, έως τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές της βενζίνης είναι βασικές για το αίσθημα των ψηφοφόρων.

Όλες αυτές οι πιθανές επιπτώσεις εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Το Bloomberg Economics εξέτασε τον πιθανό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σε τρία σενάρια.

Στο πρώτο, οι εχθροπραξίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες στη Γάζα και το Ισραήλ. Στο δεύτερο, η σύγκρουση μεταδίδεται σε γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος και η Συρία, οι οποίες φιλοξενούν ισχυρές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη – μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε πόλεμο με αντιπροσώπους μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Το τρίτο περιλαμβάνει την κλιμάκωση σε μια άμεση στρατιωτική ανταλλαγή μεταξύ των δύο περιφερειακών εχθρών.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η κατεύθυνση είναι η ίδια – ακριβότερο πετρέλαιο, υψηλότερος πληθωρισμός και βραδύτερη ανάπτυξη – αλλά το μέγεθος είναι διαφορετικό. Όσο ευρύτερη εξαπλώνεται η σύγκρουση, τόσο περισσότερο ο αντίκτυπός της γίνεται παγκόσμιος παρά περιφερειακός.
Οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου

Παγκόσμια ανάπτυξη και επιπτώσεις στον πληθωρισμό τριών σεναρίων για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς

Σενάριο 1: Η σύγκρουση περιορίζεται στη Γάζα

Το 2014, η απαγωγή και η δολοφονία τριών Ισραηλινών από τη Χαμάς ήταν το έναυσμα για μια χερσαία εισβολή στη Γάζα που άφησε πάνω από 2.000 νεκρούς. Οι μάχες δεν εξαπλώθηκαν πέρα ​​από το παλαιστινιακό έδαφος και ο αντίκτυπός τους στις τιμές του πετρελαίου —και στην παγκόσμια οικονομία— ήταν σιωπηλός.

Ο αριθμός των νεκρών της περασμένης εβδομάδας είναι ήδη υψηλότερος. Ωστόσο, μια πιθανή τροχιά για την τρέχουσα σύγκρουση θα ήταν ουσιαστικά η επανάληψη αυτής της τραγικής ιστορίας – σε συνδυασμό με την αυστηρότερη επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ στο πετρέλαιο του Ιράν.

Η Τεχεράνη αύξησε την παραγωγή πετρελαίου της έως και 700.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, καθώς οι ανταλλαγές κρατουμένων και το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων σηματοδοτούν την απόψυξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Εάν αυτά τα βαρέλια εξαφανιστούν υπό την πίεση των ΗΠΑ, η Bloomberg Economics εκτιμά μια ώθηση από 3 έως 4 δολάρια στις τιμές του πετρελαίου.

Ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία υπό αυτό το σενάριο θα ήταν ελάχιστος, ειδικά εάν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντισταθμίσουν τα χαμένα βαρέλια του Ιράν χρησιμοποιώντας την πλεονάζουσα δυναμικότητά τους.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του ΔΝΤ, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση» — αλλά πρόσθεσε ότι δεν αναμένει ότι θα είναι «μια σημαντική πιθανή κινητήρια δύναμη των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών». Εάν η σύγκρουση παραμείνει περιορισμένη, αυτή θα είναι πιθανότατα η σωστή αξιολόγηση.

Σενάριο 2: Πόλεμος μεσολάβησης

Τι γίνεται αν δεν παραμείνει περιορισμένη; Η Χεζμπολάχ – ένα πολιτικό κόμμα και πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι ισχυρός παίκτης στον Λίβανο – έχει ήδη ανταλλάξει πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα και είπε ότι έπληξε μια θέση του ισραηλινού στρατού με κατευθυνόμενους πυραύλους.

Εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί στον Λίβανο και τη Συρία, όπου το Ιράν υποστηρίζει επίσης ένοπλες ομάδες, θα μετατραπεί ουσιαστικά σε πόλεμο με αντιπροσώπους μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ — και το οικονομικό κόστος θα αυξηθεί.

«Το Ιράν και η Χεζμπολάχ παρακολουθούν και αξιολογούν την κατάσταση», λέει ο Γιαίρ Γκολάν, πρώην αναπληρωτής αρχηγός του στρατού του Ισραήλ. «Εάν η Χεζμπολάχ συμμετάσχει στην εκστρατεία, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι μετά την έναρξη μιας χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα».

Η κλιμάκωση σε αυτές τις γραμμές θα αυξήσει την πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, οδηγώντας πιθανότατα τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερες. Στον σύντομο αλλά αιματηρό πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006, το αργό εκτινάχθηκε κατά 5 δολάρια το βαρέλι. Εκτός από το σοκ από το σενάριο του περιορισμένου πολέμου, μια ισοδύναμη κίνηση σήμερα θα έστελνε την τιμή σε άνοδο 10% σε περίπου 94 $.

Οι εντάσεις ενδέχεται να αυξηθούν και στην ευρύτερη περιοχή. Η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Τυνησία βυθίζονται σε οικονομική και πολιτική στασιμότητα. Η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει διαμαρτυρίες. Στην Αραβική Οδό, η απόσταση από τις πορείες κατά του Ισραήλ έως τις αντικυβερνητικές αναταραχές είναι μικρή. Μια επανάληψη της Αραβικής Άνοιξης – ένα κύμα διαμαρτυρίας και εξέγερσης που ανέτρεψε κυβερνήσεις στις αρχές της δεκαετίας του 2010 – δεν είναι αδιανόητη.

Ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος σε αυτό το σενάριο προέρχεται από δύο κραδασμούς: Ένα άλμα 10% στις τιμές του πετρελαίου και μια κίνηση απομάκρυνσης κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με αυτό που συνέβη κατά την Αραβική Άνοιξη. Καταγράφουμε την τελευταία κίνηση με μια αύξηση οκτώ μονάδων στον δείκτη VIX, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο αποστροφής κινδύνου.

Προσθέτουν 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στην παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος – περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια απώλειας παραγωγής – που θα επιβραδύνει τον ρυθμό στο 2,4%. Εκτός της κρίσης Covid του 2020 και της παγκόσμιας ύφεσης του 2009, αυτή θα ήταν η πιο αδύναμη ανάπτυξη των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα πρόσθεταν επίσης περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στον παγκόσμιο πληθωρισμό – διατηρώντας τον κοντά στο 6%, και διατηρώντας την πίεση στους κεντρικούς τραπεζίτες να διατηρήσουν σφιχτή τη νομισματική πολιτική ακόμη και όταν η ανάπτυξη απογοητεύει.

Σενάριο 3: Πόλεμος Ιράν – Ισραήλ

Η άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ είναι ένα σενάριο χαμηλής πιθανότητας, αλλά επικίνδυνο. Θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για μια παγκόσμια ύφεση. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η πτώση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου θα προκαλούσαν σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη και θα ανέβαζαν τον πληθωρισμό κατά μια βαθμίδα υψηλότερα.

«Κανείς στην περιοχή, ούτε καν το Ιράν, δεν θέλει να δει τη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ να κλιμακώνεται σε έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο», λέει ο Χασάν Αλχασάν, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί, ειδικά με τα συναισθήματα να είναι στα ύψη. «Η πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού είναι μεγάλη», λέει ο Alhasan.

Το Ισραήλ θεωρούσε από καιρό τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Οι κινήσεις της Τεχεράνης για οικοδόμηση στρατιωτικής συμμαχίας με τη Ρωσία, αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και ομαλές σχέσεις με τις ΗΠΑ συμφώνησαν να ενωθούν.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν στείλει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με τη συνενοχή του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να το γνώριζαν», είπε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, στις 9 Οκτωβρίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν στοιχεία ότι οι Ιρανοί ηγέτες αιφνιδιάστηκαν, ανέφεραν οι New York Times στις 11 Οκτωβρίου, ωστόσο έχουν περιγράψει το Ιράν ως συνένοχο με μια ευρύτερη έννοια επειδή χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τη Χαμάς.

Σε μια αντιπαράθεση Ισραήλ-Ιράν, «η Τεχεράνη πιθανότατα θα επιδιώξει να ενεργοποιήσει ολόκληρο το δίκτυο πληρεξουσίων και εταίρων της στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και το Μπαχρέιν», είπε ο Αλχασάν. «Θα είχε έναν μακρύ κατάλογο σκληρών και μαλακών δυτικών στόχων στην περιοχή για να διαλέξει».

Σε αυτό το σενάριο, οι αυξημένες εντάσεις υπερδυνάμεων θα πρόσθεταν στο πτητικό μείγμα. Οι ΗΠΑ είναι στενός σύμμαχος του Ισραήλ, ενώ η Κίνα και η Ρωσία εμβαθύνουν τους δεσμούς με το Ιράν. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ανησυχούν ότι η Κίνα και η Ρωσία θα εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για να αποσπάσουν την προσοχή και τους στρατιωτικούς πόρους από άλλα μέρη του κόσμου.

Με περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου να προέρχεται από την περιοχή του Κόλπου, οι τιμές θα εκτοξευθούν στα ύψη. Δεν αποκλείεται η επανάληψη του πλήγματος στις εγκαταστάσεις της Aramco από φιλοϊρανούς μαχητές το 2019, που αφαίρεσε σχεδόν το ήμισυ της προμήθειας πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία.

Η τιμή του αργού μπορεί να μην είναι τετραπλασιασμένη, όπως έγινε το 1973 όταν τα αραβικά κράτη επέβαλαν εμπάργκο ως αντίποινα για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στον πόλεμο εκείνου του έτους. Αλλά εάν το Ισραήλ και το Ιράν εκτοξεύουν πυραύλους το ένα στο άλλο, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν σύμφωνα με αυτό που συνέβη μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990. Με πολύ υψηλότερο σημείο εκκίνησης σήμερα, μια άνοδος αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να οδηγήσει το πετρέλαιο στα 150 δολάρια το βαρέλι.

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορεί να μην σώσει τη μέρα εάν το Ιράν αποφασίσει να κλείσει τα στενά του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται το ένα πέμπτο των ημερήσιων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο. Θα υπήρχε επίσης μια πιο ακραία αλλαγή κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ίσως συγκρίσιμη με την άνοδο των 16 μονάδων στο VIX το 1990.

Συνδυάζοντας αυτούς τους αριθμούς, το μοντέλο του Bloomberg Economics προβλέπει πτώση 1 ποσοστιαίας μονάδας στην παγκόσμια ανάπτυξη — μειώνοντας τον αριθμό για το 2024 στο 1,7%. Η παγκόσμια ύφεση είναι δύσκολο να προσδιοριστεί: η ταχεία επέκταση οικονομιών όπως η Κίνα σημαίνει ότι οι άμεσες συσπάσεις είναι σπάνιες. Όμως το 1,7% θα πληρούσε τα κριτήρια. Αφήνοντας πάλι έξω τα σοκ του Covid και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, θα ήταν επίσης η χειρότερη ανάπτυξη από το 1982 – την περίοδο που η Fed ανέβασε τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό από το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970.

Ένα τόσο μεγάλο πετρελαϊκό σοκ θα εκτροχιάσει επίσης την παγκόσμια προσπάθεια χαλάρωσης των τιμών – αφήνοντας τον παγκόσμιο πληθωρισμό στο 6,7% το επόμενο έτος. Στις ΗΠΑ, ο στόχος του 2% της Fed θα έμενε απρόσιτος και η ακριβή βενζίνη θα αποτελούσε εμπόδιο για την εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ένα πιο σκοτεινό μονοπάτι

Ο υψηλός απολογισμός στο Ισραήλ αυξάνει την πιθανότητα αιματηρών αντιποίνων και περιφερειακού πολέμου. Η ισορροπία των πιθανοτήτων, ωστόσο, εξακολουθεί να κλίνει προς μια περιορισμένη σύγκρουση, με υψηλό κόστος στον ανθρώπινο πόνο αλλά περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο και στην αγορά.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: οι ελπίδες για μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή έχουν καταρρεύσει. Τα τελευταία χρόνια, η προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν και οι ειρηνευτικές συνθήκες μεταξύ του Ισραήλ και αρκετών αραβικών κρατών – με την προοπτική ότι οι Σαουδάραβες μπορεί να ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμά τους – αύξησαν τις προσδοκίες ότι η περιοχή μπορεί να δει ένα τέλος σε δεκαετίες διαμάχης.

Αντιθέτως, αντιμετωπίζει μια νέα πυρκαγιά. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και οι αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν δείχνουν ότι η γεωπολιτική επανέρχεται ως κινητήριος δύναμη των οικονομικών αποτελεσμάτων και των αποτελεσμάτων της αγοράς. Στη Μέση Ανατολή, δεν εξαφανίστηκε ποτέ.

Back to top button