COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Καταιγισμός καταγγελιών για βιασμούς ανδρών από τους τρομοκράτες της Χαμάς

Μεγάλη έρευνα για να αποδειχθούν εγκλήματα σεξουαλικής βίας της Χαμάς

Στην καταγγελία ότι το ολέθριο πρωινό της 7ης Οκτωβρίου οι άνδρες της Χαμάς βίασαν και άνδρες εκτός από γυναίκες προχώρησε η εκπρόσωπος ισραηλινής οργάνωσης για τα θύματα σεξουαλικής βίας.

Η καταγγελία έγινε στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας και συλλογής στοιχείων που γίνεται στο Ισραήλ για τη διάπραξη σεξουαλικών εγκλημάτων κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Όπως καταγγέλλεται, έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία για το πώς συμπεριφέρθηκαν οι τρομοκράτες στα θύματά τους, άνδρες και γυναίκες. Τα στοιχεία συλλέγονται και εντάσσονται στη μεγάλη έρευνα που κάνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις σε συνεργασία με κρατικούς φορείς για τη στοιχειοθέτηση εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από τη Χαμάς και εν προκειμένω, σεξουαλικών εγκλημάτων.

Η Γιαέλ Σερέρ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, υποστήριξε σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC4 ότι έχουν εντοπιστεί στοιχεία για άσκηση σεξουαλικής βίας και βιασμούς σε βάρος ανδρών και γυναικών.

Η Χαμάς είχε ένα προμελετημένο σχέδιο να χρησιμοποιήσει τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου, τονίζουν οι Ισραηλινοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής βίας.

Στο Ισραήλ, επικρατεί ένα αίσθημα οργής για την καθυστέρηση να γίνουν αποδεκτές οι καταγγελίες για σεξουαλικές θηριωδίες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τεράστια έρευνα συλλογής στοιχείων για τα σεξουαλικά εγκλήματα
Το εύρος της σεξουαλικής βίας που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά η ισραηλινή αστυνομία λέει ότι μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1.500 μαρτυρίες από μάρτυρες και ιατρούς.

Η αστυνομία του Ισραήλ διερευνά πολύ σοβαρές καταγγελίες και στοιχεία από βίντεο που παρουσιάζουν σοβαρές ενδείξεις για ομαδικούς βιασμούς έως και σεξουαλικούς ακρωτηριασμούς ανθρώπων που δολοφονήθηκαν.

Η καθηγήτρια Νομικής Ρουθ Χάλπεριν-Καντάρι είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4: “Είδα μια σειρά από μαρτυρίες από πρώτο χέρι, αυτόπτες μάρτυρες, για παράδειγμα έναν επιζώντα που κρύφτηκε στους θάμνους και είδε μια γυναίκα δίπλα του να βιάζεται από αρκετούς άνδρες” ενώ η μαρτυρία ενός μέλους πληρώματος ασθενοφόρου σύμφωνα με την οποία “μία γυναίκα που περιέθαλψε είχε βιαστεί από τέσσερις άνδρες” αξιολογείται ως πολύ σοβαρή.

“Είδα πλάνα και φωτογραφίες από πολλές τοποθεσίες με πτώματα των οποίων η κατάσταση εμφάνιζε το ίδιο μοτίβο ακρωτηριασμού και δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι είχε γίνει βιασμός σε αυτές τις γυναίκες πριν εκτελεστούν”, σημείωσε η Ισραηλινή καθηγήτρια.

“Αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι μια τέτοια συγκέντρωση περιπτώσεων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα – λιγότερο από μια μέρα – σε πολλές τοποθεσίες, δεν θα μπορούσε να ήταν εκτός εάν δεν υπήρχε σχέδιο, προσχεδιασμός, για τη χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου”.

Η καθηγήτρια Χαλπερίν-Καντάρι και άλλοι Ισραηλινοί καλούν τα όργανα του ΟΗΕ να αναγνωρίσουν αυτά τα “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

“Δυστυχώς, μέχρι πριν από μια εβδομάδα, κανένας από αυτούς δεν είπε ρητά τη λέξη “σεξουαλική βία”. Τους πήρε περισσότερες από επτά εβδομάδες”, σημειώνει και προσθέτει ότι ο ο επισκέφθηκε τον ΟΗΕ στη Γενεύη μόλις πριν από μια εβδομάδα για να επιστήσει την προσοχή στη βία.

Η Γιαέλ Σερέρ, από την πλευρά της, εκπροσωπώντας την οργάνωση “Survivors of Sexual Violence” δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι και άνδρες ήταν θύματα σεξουαλικής βίας στις 7 Οκτωβρίου.

Εξήγησε ότι συγκεντρώνονται αποδεικτικά στοιχεία από ορισμένους επιζώντες των επιθέσεων, καθώς και από αυτόπτες μάρτυρες και τους πρώτους ανταποκριτές, που αναφέρουν λεπτομερώς τη βία.

“Οι τρομοκράτες της Χαμάς φρόντισαν να ντροπιάσουν αυτούς τους ανθρώπους και να τους ατιμάσουν με πολλούς τρόπους”, είπε.

Back to top button