COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόλεμος στη Γάζα: Εγκρίθηκε το ψήφισμα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για εκεχειρία σε 3 φάσεις!
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Χαμάς να συμφωνήσει σε πρόταση τριών φάσεων για την ομηρία έναντι εκεχειρίας που περιέγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

Πιο αναλυτικά, δεκατέσσερα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, ενώ η Ρωσία απείχε από το ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ και το οποίο απαιτεί μια ανταλλαγή ηλικιωμένων, ασθενών ή γυναικών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας αρχικής εκεχειρίας έξι εβδομάδων.

Χορηγούμενο

Η κατάπαυση του πυρός θα εξελιχθεί σε μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση όλων των ομήρων μέσω εντατικών συζητήσεων μεταξύ των δύο μερών.

Μια τρίτη φάση θα περιελάμβανε την έναρξη μεγάλης προσπάθειας ανοικοδόμησης.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την έγκριση της πρότασης από τα Ηνωμένα Έθνη από τότε που την παρουσίασε ο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου και κέρδισε την υποστήριξη της παλαιστινιακής αποστολής, με «ρήτρα» που έλεγε ότι μια αρχική κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα παραταθεί εφόσον συνεχιστούν οι συνομιλίες σε μια δεύτερη φάση.

Χορηγούμενο

Η προοπτική συμφωνίας για τους Ισραηλινούς ομήρους υποχωρεί καθώς ο ακροδεξιός υπουργός δηλώνει την αντίθεσή του, όπως σημειώνει ο Guardian.

Το ψήφισμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος «θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλες οι συμφωνίες και να μπορέσει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση».

Η παλαιστινιακή υποστήριξη έκανε πολύ πιο δύσκολο διπλωματικά για τη Ρωσία ή την Κίνα να ασκήσουν βέτο.

Το κείμενο ανέφερε ότι το Ισραήλ είχε αποδεχτεί τους όρους κατάπαυσης του πυρός, αν και ο ισχυρισμός αυτός τίθεται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου, έχει κάνει μια σειρά από επιφυλακτικά σχόλια σχετικά με αυτόν.

Χορηγούμενο

Η παραίτηση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του κεντρώου υπουργού, του Μπένι Γκαντζ, έχει αφήσει τον Νετανιάχου ακόμη πιο εξαρτημένο από τα ακροδεξιά μέλη του συνασπισμού του, τα οποία αντιτίθενται σθεναρά στη συμφωνία.

Η Χαμάς δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός. Η ασυνήθιστη επίδειξη σχετικής ενότητας από ένα βαθιά διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας, συμβάλλει στην άσκηση πίεσης και στα δύο μέρη για την επίτευξη συμφωνίας, αν και έχουν δείξει να επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις τοπικές εκλογικές περιφέρειες και τα προσωπικά συμφέροντα των ηγετών, παρά από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Οι προοπτικές για μια συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός περιπλέχτηκαν σημαντικά από μια ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα το Σάββατο για τη διάσωση τεσσάρων ομήρων, από την οποία σκοτώθηκαν 274 Παλαιστίνιοι.

Χορηγούμενο

Μία από τις καθυστερημένες αλλαγές που έγιναν στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος είχε ως στόχο να το κάνει πιο εύκολο στο Ισραήλ. Είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριπτε κάθε προσπάθεια αλλαγής των δημογραφικών ή γεωγραφικών ορίων της Γάζας, αλλά παραλείπει διατύπωση από την προηγούμενη έκδοση που απέρριπτε ρητά τη δημιουργία νεκρής ζώνης γύρω από την παράκτια λωρίδα.
Back to top button