COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ιράν vs Ισραήλ! Ποιος έχει το “πάνω χέρι” στρατιωτικά – Οι πολεμικές μηχανές τους, η αεράμυνα από ατσάλι & τα συστήματα ασφαλείας (Video)

"Το 99% των βλημάτων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν στο Ισραήλ αναχαιτίστηκαν"

Τα τύμπανα πολέμου ήχησαν ξανά στην πολυτάραχη Μέση Ανατολή με τους δύο περιφερειακούς γίγαντες Ιράν και Ισραήλ να ζεσταίνουν τις πολεμικές μηχανές τους. Ποια από τις δύο χώρες υπερτερεί στρατιωτικά;

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων και drones, που κυμαίνονται από 30 έως 238 στον αριθμό, (300 σύμφωνα με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις) εναντίον του Ισραήλ.

Αυτή η επίθεση συνοδεύτηκε από Ιρανούς χάκερ που φέρεται να παραβίασαν το περίφημο αμυντικό σύστημα «Iron Dome» που προστατεύει τον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Oι ΗΠΑ “φρενάρουν” το Ισραήλ για αντίποινα στο Ιράν! Τελεσίγραφο Μπάιντεν σε Νετανιάχου – Η ανάλυση των Sky News & BBC – Τα δύο σενάρια

«Το Ισραήλ είναι έτοιμο για την επίθεση του Ιράν και θα ανταποδώσει χωρίς έλεος» απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου Το Υπουργείο Άμυνας του Ιράν, με τη σειρά του απείλησε να αντεπιτεθεί εναντίον οποιουδήποτε έθνους παρέχει στο Ισραήλ πρόσβαση στον εναέριο χώρο ή στο έδαφός του για μια τέτοια επίθεση.

Η Ιορδανία έχει ήδη ανοίξει τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ και τα αμερικανικά αεροσκάφη που φέρεται να έχουν ήδη εμπλακεί και καταρρίψει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πληροφορίες λένε ότι το ισραηλινό «doomsday plane», ένα ειδικά εξοπλισμένο αεροσκάφος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, πέταξε εν μέσω της κρίσης, υπονοώντας την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν ή το Ισραήλ είναι μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη;

Στο επίκεντρο αυτής της κλιμακούμενης κρίσης βρίσκεται ένα βασικό ερώτημα: το Ιράν ή το Ισραήλ είναι μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη; Επιφανειακά, οι αριθμοί ευνοούν το Ιράν.

Με πληθυσμό 89 εκατομμυρίων έναντι 10 εκατομμυρίων του Ισραήλ, το Ιράν μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σημαντικά μεγαλύτερη δεξαμενή δυνητικά στρατευσίμων πολιτών, που ανέρχονται συνολικά σε πάνω από 41 εκατομμύρια έναντι του Ισραήλ λίγο πάνω από 3 εκατομμύρια.

Το ενεργό στρατιωτικό προσωπικό του Ιράν ανέρχεται σε 610.000, πάνω από τις 200.000 του Ισραήλ. Ακόμη και όταν περιλαμβάνονται παραστρατιωτικές δυνάμεις και έφεδροι, η αναλογία ευνοεί το Ιράν κατά ένα εκατομμύριο προς 642.000.

Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί δεν λένε όλη την ιστορία. Πρέπει επίσης να σταθμιστούν ποιοτικοί παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η τεχνολογία και η ηθική. Από αυτή την άποψη, το Ισραήλ διαθέτει ορισμένα ευδιάκριτα πλεονεκτήματα.

Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των 24,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από τα 10 δις δολάρια του Ιράν, επιτρέποντας πιο προηγμένα όπλα και ανώτερη ετοιμότητα δύναμης. Το οπλοστάσιο του Ισραήλ περιλαμβάνει 612 αεροσκάφη σε σύγκριση με 551 του Ιράν και 146 ελικόπτερα αντί 129 του Ιράν (με μόνο 13 επιθετικά ελικόπτερα σε σύγκριση με τα 48 του Ισραήλ).

Ενώ το Ιράν διαθέτει ένα αριθμητικό πλεονέκτημα σε άρματα μάχης, ρουκέτες και ρυμουλκούμενο πυροβολικό, μεγάλο μέρος αυτού του εξοπλισμού είναι παλαιότερο και λιγότερο ικανό σε σχέση με τα τεχνολογικά ανώτερα συστήματα του Ισραήλ.

Επιπλέον, το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει μια στρατηγική πυρηνική τριάδα – την ικανότητα να εκτοξεύει πυρηνικά πλήγματα από ξηρά, αέρα και θάλασσα – δίνοντάς του μια καταστροφική δύναμη που το Ιράν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Σήμερα, το Ισραήλ είναι πιθανότατα η τέταρτη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη, με ικανότητα να πλήξει οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Η αεράμυνα του Ισραήλ

Η αεράμυνα είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του Ισραήλ καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε απόσταση βολής από ρουκέτες και πυραύλους που εκτοξεύονται από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, αλλά και από βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από τους Χούθι της Υεμένης.

Περίπου το 15% του αμυντικού προϋπολογισμού του Ισραήλ προέρχεται από τις ΗΠΑ. Από την ίδρυσή του το 1948, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στο Ισραήλ περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, καθιστώντας το τον μεγαλύτερο αποδέκτη εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Σχεδόν το σύνολο της βοήθειας που έχουν στείλει οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες έχει διατεθεί για τα προηγμένα αμυντικά συστήματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό του. Αλλά η εμπλοκή της Αμερικής στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θεωρείται αμφιλεγόμενη καθώς από τη μια οι ΗΠΑ παρέχουν περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και από την άλλη παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη και όπλα στο Ισραήλ.

Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος)

Αναπτύχθηκε στο νότιο Ισραήλ το 2011 μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, οι ΗΠΑ βοήθησαν και χρηματοδότησαν την ανάπτυξη του συστήματος άμυνας πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Συνεισέφεραν τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο σύστημα Iron Dome από το 2011 έως το 2021, καθώς και άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια το 2022.

Αποτελείται από μια μονάδα ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου που μπορεί να ανιχνεύσει πλησιέστερα βλήματα, όπως πυραύλους μετά την εκτόξευση, και να υπολογίσει την τροχιά και τον στόχο τους.

Κι όλα αυτά μέσα σε δευτερόλεπτα. Και έτσι άλλωστε πρέπει να είναι, επειδή ανάλογα με την απόσταση από τη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί έχουν μόνο 15 έως 90 δευτερόλεπτα για να ξεφύγουν από έναν πύραυλο που πλησιάζει και να προστατευτούν.

Το σύστημα μπορεί να παρακολουθεί βλήματα με εμβέλεια έως 70 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με ειδικούς, 13 συστήματα θα ήταν απαραίτητα για την προστασία ολόκληρης της χώρας. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί κι άλλα συστήματα για να προστατευθεί. Το «Iron Dome» απευθύνεται σε πυραύλους μικρής εμβέλειας.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν «ότι ο στόχος του Iron Dome είναι να προστατεύσει τους Ισραηλινούς πολίτες από τη συνεχή απειλή των ρουκετών αναχαιτίζοντάς τους». Οι IDF περιέγραψαν το Iron Dome με τρία επίθετα: «Ακρίβεια, ταχύτατος και ικανός».

Οπλισμένο με πυραύλους αναχαίτισης Tamir, το αμυντικό σύστημα πολλαπλών αποστολών μπορεί να καταρρίψει εχθρικές ρουκέτες και πυροβολικό έως και 43,5 μίλια μακριά. Το προηγμένο πυραυλικό σύστημα διαθέτει έναν σταθμό ραντάρ που ανιχνεύει και παρακολουθεί την πορεία των εχθρικών πυραύλων πριν εκτοξεύσει έναν πύραυλο για την αναχαίτισή τους. Οι πύραυλοι παρακολουθούν το στόχο τους με ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες και πυροδοτούνται στον αέρα όταν πλησιάσουν.

Αν και το Iron Dome δεν έχει τέλειο ρεκόρ αναχαίτισης, έχει εμποδίσει την πλειονότητα των εχθρικών πυρών στον ισραηλινό εναέριο χώρο, ειδικά σε περιόδους έντονων πυρών από μαχητές της Χαμάς. Όμως το Iron Dome είναι μόνο ένα επίπεδο αυτού που θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο. Οι πύραυλοι έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές από τα βλήματα, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι είναι επίσης ακριβοί. Οι πύραυλοι Tamir που εκτοξεύονται από το Iron Dome εκτιμάται ότι ο καθένας κοστίζει περίπου 50.000 δολάρια.

David’s Sling (Σφεντόνα του David)

Το μεσαίο στρώμα του αμυντικού συστήματος είναι το David’s Sling, ένα σύστημα αεράμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, σχεδιασμένο να αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύονται από απόσταση έως και 185 μιλίων. Γνωστό και ως Μαγικό ραβδί, το ευέλικτο πυραυλικό σύστημα φέρει έως και 12 αναχαιτιστές.

Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου του, παρέχει αξιολόγηση των απειλών σχεδιάζει και ελέγχει την αναχαίτιση, που συμπληρώνεται από το ραντάρ πολλαπλών αποστολών του συστήματος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και τον εντοπισμό εναέριων απειλών.

Σύστημα όπλων Arrow

Το ανώτερο στρώμα του εξελιγμένου συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ είναι το Arrow-3, ικανό να προσβάλλει στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις και μεγαλύτερα ύψη, καθώς και να αναχαιτίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια βαλλιστικούς πυραύλους.

Το αναχαιτιστικό Arrow-3 λειτουργεί με το οπλικό σύστημα Arrow Weapon System, το πρώτο επιχειρησιακό, εθνικό, αυτόνομο σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στον κόσμο, σύμφωνα με την Israel Aerospace Industries, τον κύριο ανάδοχο του AWS.

Το Arrow-3 λειτουργεί σε συνδυασμό με τον προκάτοχό του, το Arrow-2, για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και άλλων πυρηνικών κεφαλών χρησιμοποιώντας έναν αναχαιτιστή δύο σταδίων.

Ο αναχαιτιστής του Arrow-3 «είναι ένας πύραυλος παγκόσμιας κλάσης που, μαζί με το Arrow-2, επεκτείνει σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες του κράτους του Ισραήλ», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Τον Νοέμβριο του 2023, το Ισραήλ επιβεβαίωσε την πρώτη επιχειρησιακή χρήση του Arrow-3 για να σταματήσει έναν εισερχόμενο εχθρικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από μαχητές Χούτι από την Υεμένη, καθιστώντας την πρώτη φορά που και τα τρία επίπεδα της εναέριας άμυνας του Ισραήλ λειτουργούσαν ταυτόχρονα.

«Όλα αυτά παρέχουν προστασία σε κάθε στρώμα της αεράμυνας και επιτρέπουν τη βέλτιστη προστασία του ισραηλινού εσωτερικού μετώπου», ανέφερε τότε ο IDF σε ανακοίνωσή του.

Σύστημα πυραύλων «Όλα σε ένα»

Σχεδιασμένο για να μεταφέρει έως και οκτώ πυραύλους με κάνιστρα, συμπεριλαμβανομένων των I-Derby SR, I-Derby ER και Python-5 SR, μπορεί να προσβάλει έως και τέσσερις στόχους ταυτόχρονα, με μέγιστο βεληνεκές έως 24,8 μίλια και ύψος έως 7,4 μίλια, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.

Σύστημα πυραύλων «Όλα σε ένα» Σχεδιασμένο για να μεταφέρει έως και οκτώ πυραύλους με κάνιστρα, συμπεριλαμβανομένων των I-Derby SR, I-Derby ER και Python-5 SR, μπορεί να προσβάλει έως και τέσσερις στόχους ταυτόχρονα, με μέγιστο βεληνεκές έως 24,8 μίλια και ύψος έως 7,4 μίλια, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.

Η στήριξη των ΗΠΑ

Το Ισραήλ την ίδια στιγμή απολαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Καθώς ξέσπασε η σύγκρουση, οι ΗΠΑ κινήθηκαν για να αναπτύξουν το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight Eisenhower και τη συνοδευτική ομάδα κρούσης προς το Ισραήλ, σε ένα σαφές μήνυμα της δέσμευσης της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει τον σύμμαχό της.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας, καθώς το τεχνολογικό πλεονέκτημα του αμερικανικού στρατού και η παγκόσμια εμβέλεια ανατρέπουν τη ζυγαριά υπέρ του Ισραήλ. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και η έκβαση αυτής της σύγκρουσης περιφερειακών γιγάντων παραμένει αβέβαιη – καθώς δεν έχουν έρθει ποτέ αντιμέτωποι με μία αντίστοιχη εξελιξη.

Ωστόσο, τα ποιοτικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα του Ισραήλ, σε συνδυασμό με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, υποδηλώνουν ότι το εβραϊκό κράτος μπορεί να επικρατήσει σε αυτή την αναμέτρηση υψηλού διακυβεύματος, εάν εκτυλιχθεί το αδιανόητο. Ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα καθώς τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονται για μία ακόμη φορά πάνω από τη Μέση Ανατολή.

Back to top button