COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Τίποτα δεν τελείωσε», λέει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ – Συνεχίζει το Ιράν τις απειλές, πληθαίνουν οι φωνές για αυτοσυγκράτηση – ΟΛΕΣ οι ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«Είπαμε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα του επιτεθούμε και εμείς…» - Ποια αναμένεται να είναι η αντίδραση του Ισραήλ - Τα τρία πιθανά σενάρια




Η σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ «δεν έχει ακόμη τελειώσει», δήλωσε την Κυριακή, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Τεχεράνης, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Το κράτος του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση με εκατοντάδες πυραύλους και (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα) και οι (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) απέτρεψαν αυτήν την επίθεση με εντυπωσιακό τρόπο», δήλωσε, καλώντας τους ισραηλινούς να παραμείνουν «σε εγρήγορση» και να δώσουν προσοχή «στις οδηγίες που δημοσιεύονται από τη Διοίκηση των IDF».

Χορηγούμενο

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Oι ΗΠΑ “φρενάρουν” το Ισραήλ για αντίποινα στο Ιράν! Τελεσίγραφο Μπάιντεν σε Νετανιάχου – Η ανάλυση των Sky News & BBC – Τα δύο σενάρια

Το Ισραήλ «πρέπει να είναι προετοιμασμένο για κάθε σενάριο», τόνισε.

«Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εταίρους, καταφέραμε να υπερασπιστούμε το έδαφος του κράτους του Ισραήλ», συνέχισε ο Γκάλαντ. «Προκλήθηκαν πολύ μικρές ζημιές – αυτό είναι το αποτέλεσμα των εντυπωσιακών επιχειρήσεων του IDF», επισήμανε.

Ο Γκάλαντ είναι ένας από τους τρεις άνδρες που απαρτίζουν το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, μαζί με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Μπένι Γκαντζ. Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου σήμερα καλούνται οι τρεις αυτοί άνδρες να λάβουν επί της ουσίας αποφάσεις που αφορούν το μέλλον όλης της Μέσης Ανατολής.

Χορηγούμενο

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο

Στις 15:30 θα συνεδριάσει το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ, εξουσιοδοτημένο να αποφασίσει για την απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση. Το Πολεμικό συμβούλιο αποτελείται από τον Γιοαβ Γκάλαντ, τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το μέλος της Κνέσετ, Μπένι Γκαντζ.

Τις ώρες πριν από τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα στα ισραηλινά ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Ο Μπάιντεν προέβη σε δήλωση λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα, στην οποία δεν έδωσε σαφείς συμβουλές στον Νετανιάχου, αλλά σημείωσε ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ «σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι» είχαν καταρριφθεί.


Αυτή η «εξαιρετική» αμυντική ικανότητα, υποστήριξε ο Μπάιντεν, ήταν από μόνη της «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τα τρία πιθανά σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ

Σύμφωνα με αναλυτές τα πιθανά σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ είναι τρία και ουσιαστικά είναι διαφορετικής κλίμακας.

  1. Το πρώτο σενάριο, το οποίο είναι και αυτό που προσπαθεί να προωθήσει η διεθνής κοινότητα, είναι το Ισραήλ να αρκεστεί στην επιτυχία της αναχαίτισης του 99% των βλημάτων της επίθεσης. Ενδεικτικό είναι πως και ο Τζο Μπαίντεν στη συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό έκανε λόγο για νίκη. «Του είπα ότι το Ισραήλ επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του λευκού Οίκου για τη συνομιλία Μπαίντεν-Νετανιάχου.
  2. Περνώντας στο δεύτερο σενάριο ξεκινάει το πρώτο στάδιο κλιμάκωσης της κατάστασης με το Ισραήλ να απαντάει στρατιωτικά στο Ιράν με πιο πιθανούς στόχους τις ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν τα εκατοντάδες drones και τους πυραύλους.
  3. Το τρίτο σενάριο είναι ακόμα πιο «επιθετικό»και θέλει το Ισραήλ να προχωράει παραπέρα και από τις βάσεις εκτόξευσης drones με στόχο να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα.

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Συνεχίζει τις απειλές το Ιράν

Την ώρα που το Ιράν συνεχίζει τις απειλές με τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί να προειδοποιεί ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι «πιο ισχυρή» σε περίπτωση που υπάρξει «απρόσεκτη συμπεριφορά» από το Ισραήλ.

«Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε», δήλωσε ο Ραϊσί, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, και πρόσθεσε πως «εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση».


Από την πλευρά του ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε σήμερα πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα εναντίον του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», διευκρινίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι του Ιράν δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο.

«Η επιχείρηση Τίμια Υπόσχεση διεξήχθη με επιτυχία από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί και πέτυχε όλους τους στόχους της», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

Όπως υποστήριξε, οι δύο εγκαταστάσεις που στοχοθετήθηκαν ήταν κυρίως «το κέντρο πληροφοριών που έδωσε στους σιωνιστές τις απαραίτητες πληροφορίες» για το πλήγμα που κατέστρεψε την 1η Απριλίου το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, καθώς και «η αεροπορική βάση του Νοβατίμ, από την οποία απογειώθηκαν τα αεροσκάφη F-35» που το βομβάρδισαν.


«Αυτά τα δύο κέντρα υπέστησαν σημαντικές ζημιές και τέθηκαν εκτός λειτουργίας», διαβεβαίωσε.

«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να συνεχίσουμε αυτή την επιχείρηση, όμως αν το σιωνιστικό καθεστώς αναλάβει κάποια δράση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, είτε στο έδαφός μας είτε στα κέντρα που μας ανήκουν στη Συρία ή αλλού, η επόμενη επιχείρησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν εδώ», ξεκαθάρισε ο ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επανέλαβαν διά στόματος Τζο Μπάιντεν «την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ» ωστόσο, ξεκαθάρισαν πως δεν θα στηρίξουν το Ισραήλ αν αποφασίσουν να «απαντήσουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αφού επανέλαβε με τη σειρά του τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ καταδικάζοντας τις ιρανικές εκτοξεύσεις «με τον πιο έντονο τρόπο», τόνισε πως οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν κλιμάκωση». «Θα διαβουλεύομαι με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ώρες και ημέρες», είπε.

Αποκλιμάκωση της κατάστασης ζήτησε και ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αφού καταδίκασε την επίθεση. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον ισραηλινό λαό και τη δέσμευση της Γαλλίας για την ασφάλεια του Ισραήλ, των εταίρων μας και την περιφερειακή σταθερότητα.

Η Γαλλία εργάζεται για την αποκλιμάκωση με τους εταίρους της και καλεί σε αυτοσυγκράτηση» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Έκκληση για αποκλιμάκωση απηύθυνε και η Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «την εξαιρετική ανησυχία» του για άλλη μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή και κάλεσε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».




Back to top button