COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ανατροπή από τον Ζελένσκι στη συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός: «Το προσχέδιο περιλαμβάνει τα ρωσικά αιτήματα και τίποτα παραπάνω!» – Τα «αγκάθια» της εφιαλτικής διαπραγμάτευσης

Σε προσπάθεια υποβάθμισης του προσχεδίου συμφωνίας 15 σημείων που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Financial Times προχώρησε η ουκρανική πλευρά, δια στόματος του Μιχαΐλο Ποντόλιακ, υψηλόβαθμου συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το προσχέδιο απηχεί τις ρωσικές θέσεις και τίποτε περισσότερο. «Εν ολίγοις. Οι Financial Times δημοσίευσαν ένα προσχέδιο που αντιπροσωπεύει τη διαπραγματευτική θέση της ρωσικής πλευράς. Τίποτα περισσότερο. Η Ουκρανία έχει τις δικές της θέσεις» τόνισε ο Ποντόλιακ με ανάρτησή του στο twitter. Ωστόσο επιβεβαίωσε σε αυτό το στάδιο ότι συζητείται «η κατάπαυση πυρός, η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες».

Πριν την επίσημη τοποθέτηση του Ποντόλιακ και παρά την αισιοδοξία που δημιούργησε η είδηση περί συμφωνίας, αξιωματούχοι της Ουκρανίας εκφράζουν σκεπτικισμό για την πραγματική αφοσίωση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ειρήνευση και ανησυχούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να ανασυνταχθεί και να συνεχίσει την επίθεσή της. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία, που εκφράζει επιφυλάξεις για τη συμφωνία που προτείνει το Κρεμλίνο.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι «η Μόσχα θεωρεί πρόωρο να αποκαλύψει οποιαδήποτε λεπτομέρεια των συμφωνιών ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία» κάνοντας λόγο για «οποιαδήποτε πακέτα συμφωνιών».

Τι προβλέπει το προσχέδιο σύμφωνα με τους FT

Κέρδη, ζημίες και «αγκάθια» περιλαμβάνει το προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων που συνέταξαν οι διαπραγματευτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τον πόλεμο να μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο, που αποκάλυψαν οι Financial Times, επικαλούμενες τρία άτομα που μετείχαν στις συνομιλίες, προβλέπει την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική επικράτεια, αλλά και εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία.

Όμως η Ουκρανία καλείται να δηλώσει ουδετερότητα – μια πιθανότητα είναι το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ – και να αποδεχθεί να θέσει όρια στις ένοπλες δυνάμεις της. Ειδικότερα, το Κίεβο θα πρέπει να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Επίσης, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα φιλοξενήσει εντός της επικράτειάς του ξένες στρατιωτικές δυνάμεις ή οπλικά συστήματα, παίρνοντας ως αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους του, όπως τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Μεγάλο εμπόδιο σε οποιοδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει το είδος των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια, όπως και η αποδοχή τους από τη Ρωσία.

Δεύτερο σημαντικό «αγκάθι» είναι το μελλοντικό καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία έχει την απαίτηση να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014 όπως και την πρόσφατη ανακήρυξη της ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, των δύο περιφερειών που αποσχίσθηκαν στο Ντονμπάς.

Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία αρνείται κάθε τέτοια συζήτηση, ωστόσο ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ αναφέρει ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να διαχωρίσει αυτά τα ζητήματα. «Τα διαφιλονικούμενα εδάφη και οι εμπόλεμες ζώνες είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Μέχρι στιγμής, συζητάμε για την αποχώρηση από τα εδάφη που κατελήφθησαν αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ποντόλιακ ανέφερε ότι κάθε συμφωνία θα περιλαμβάνει τον όρο της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική επικράτεια και ειδικότερα από τα σημεία που κατελήφθησαν από τις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή από την ημερομηνία έναρξης της εισβολής. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει τα νότια παράλια κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς επίσης και τα εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία επιμένει ότι θα διατηρήσει τον δικό της στρατό

Το προσχέδιο προβλέπει ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς ένταξη σε στρατιωτικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και φιλοξενία στρατιωτικών βάσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών της ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά στο να συμφωνήσουν σε «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» στις διαπραγματεύσεις. Πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο επανέλαβε το αίτημα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών και μέσων άμυνας.

Σε αντίθεση με το μοντέλο ουδετερότητας στα πρότυπα της Αυστρίας ή της Σουηδίας, όπως είπε ο Πεσκόφ, ο Ποντόλιακ ανέφερε: «Προτείνουμε ένα “ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφάλειας”, το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά επαληθεύσιμη συμμετοχή ορισμένων εγγυήτριων χωρών στη σύγκρουση» εάν κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Επίσης, υποβάθμισε την απαγόρευση ξένων βάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι κάτι που ήδη απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, το προσχέδιο κατοχυρώνει τα δικαιώματα της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, που χρησιμοποιείται ευρέως, αν και επίσημη γλώσσα είναι μόνο η ουκρανική. Ο Ποντόλιακ είπε ότι «τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των γλωσσικών, συζητούνται μόνο μέσα από το πρίσμα των αποκλειστικών συμφερόντων της Ουκρανίας».

Back to top button