COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση το Κίεβο! Σε απόγνωση σύμβουλος του Ζελένσκι!

«Ημέρα 2 του πιο πρόσφατου μπλακ άουτ στο Κίεβο. Ημέρα 274 του πολέμου. Δεν υπάρχει ρεύμα, θέρμανση, νερό. Η εξωτερική θερμοκρασία είναι σχεδόν μηδενική. Το διαμέρισμα είναι ακόμα ζεστό από τις προηγούμενες μέρες. Θα δούμε πόσο θα κρατήσει. Έχουμε κουβέρτες, υπνόσακους, ζεστά ρούχα. Δεν ανησυχώ πολύ για τη θέρμανση έως ότου η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -10 C. Αλλά το νερό είναι ένα άλλο θέμα. Το πρόβλημα είναι οι τουαλέτες. Έχουμε αποθηκεύσει περίπου 100 λίτρα νερό».

Σε μια ανάρτηση στο Twitter, ο καθηγητής Οικονομίας και σύμβουλος του Ζελένσκι, Τιμόφιι Μιλοβάνοβ, με εξόχως αποκαλυπτικό τρόπο, παρουσιάζει το πώς βιώνει την κατάσταση με τις διακοπές ρεύματος και νερού ο μέσος Ουκρανός μετά τα συνεχή πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας που έχουν φέρει στα όριά τους τις ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση
Το BBC, σε κεντρικό του δημοσίευμα, σημειώνει ότι την Πέμπτη περίπου το 70% της ουκρανικής πρωτεύουσας παρέμεινε χωρίς ρεύμα, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν οι εργασίες για την αποκατάσταση της ύδρευσης.

Οι ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, τόνισε ότι γίνεται μάχη προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτρική ενέργεια το συντομότερο δυνατό, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την «ισορροπία» στο εθνικό δίκτυο. Σε όλη την Ουκρανία ο χειμώνας μπαίνει απότομα με χιόνι και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Οι ανταποκριτές του βρετανικού δικτύου σημειώνουν ότι το πρωί μια πυκνή υγρή ομίχλη είχε απλωθεί πάνω από το Κίεβο. «Θα μπορούσατε να διακρίνετε τα σχήματα των κοντινών κτιρίων, αλλά μετά βίας. Τα μόνα φώτα ήταν από τους προβολείς των αυτοκινήτων. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν πλέον τον χώρο εργασίας τους ως καταφύγιο από το κρύο επειδή τουλάχιστον η θέρμανση είναι πάντα αναμμένη – σε αντίθεση με το σπίτι».

Ωστόσο οι κάτοικοι του Κιέβου προσπαθούν να διαχειριστούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν βρίσκοντας έξυπνους τρόπους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαθιστούν γεννήτριες ως μέσο για να έχουν εφεδρική ισχύ. Και το τρεχούμενο νερό επίσης δεν αποτελεί πλέον εγγύηση – ακόμη και πριν από τη χθεσινή τελευταία πυραυλική επίθεση.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, σε μια προσπάθεια να δώσει κουράγιο στους Ουκρανούς, τόνισε: «Το φως πάντα υπερισχύει του σκότους». Πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι δεν θα το καταλάβουν ποτέ αυτό, «καθώς για πολύ καιρό ζουν σε ένα αδιαπέραστο σκοτάδι».

Στο Λβιβ, η ηλεκτροδότηση, το νερό και η θέρμανση έχουν αποκατασταθεί. Ο δήμαρχος της πόλης, ωστόσο, ενημέρωσε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος.

Εδώ και εβδομάδες η Ρωσία εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, με τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος να γίνονται μέρος της καθημερινότητας για εκατομμύρια Ουκρανούς.

Στην πρωτεύουσα επικράτησε αναστάτωση στην επικοινωνία, με πολλούς πολίτες να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν ακόμα και φωνητικές κλήσεις με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι κάτοικοι δεν μπορούν να μαγειρέψουν φαγητό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα – και η παραγγελία μέσω Διαδικτύου είναι επίσης δύσκολη, δεδομένης της ασταθούς πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Παρότι η ύδρευση της πόλης αποκαθίσταται, χιλιάδες είναι ακόμη χωρίς πόσιμο νερό. Και τα σούπερ μάρκετ δυσκολεύονται να δεχτούν συναλλαγές με κάρτες.

Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα για «ένα προφανές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή καθώς τα νοσοκομεία μένουν χωρίς ρεύμα.

Μετά τα πυραυλικά πλήγματα της Τετάρτης, ένα νοσοκομείο στην κεντρική Ουκρανία χρειάστηκε να ενεργοποιήσει άμεσα γεννήτριες καθώς οι γιατροί πραγματοποιούσαν μεταμοσχεύσεις νεφρού.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε όπλα «υψηλής ακρίβειας» στοχεύοντας σε υποδομές ενέργειας που συνδέονται με τον στρατό της Ουκρανίας, καθώς και άλλες στρατιωτικές υποδομές.

Πρόσθεσε δε ότι πέτυχε τον στόχο της: διακοπή της μεταφοράς Ουκρανών εφέδρων, ξένων όπλων και πυρομαχικών στις ζώνες συγκρούσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε επίσης ότι «ούτε ένα χτύπημα» δεν πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο – υποδηλώνοντας ότι όλες οι ζημιές σε κατοικημένες περιοχές ήταν αποτέλεσμα ουκρανικών και ξένων αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ήταν λάθος του Κιέβου που υπέφεραν οι Ουκρανοί επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στις απαιτήσεις της Μόσχας, τις οποίες δεν διευκρίνισε.

Η Ουκρανία υποστηρίζει πως θα σταματήσει τις μάχες μόνο όταν αποχωρήσουν όλες οι ρωσικές δυνάμεις.

Για πρώτη φορά οι ρωσικές επιθέσεις ανάγκασαν το Κίεβο να απενεργοποιήσει τους τρεις πυρηνικούς σταθμούς που ελέγχει ακόμη.

Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι διακοπές στην τροφοδοσία μπορεί να διαταράξουν τα συστήματα ψύξης και να προκαλέσουν ατομική καταστροφή.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να προκληθεί πυρηνική καταστροφή σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας από ρωσικούς πυραύλους» δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της ουκρανικής πυρηνικής εταιρείας Energoatom.

«Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό το επαίσχυντο έγκλημα» πρόσθεσε.

Η εργαλειοποίηση του χειμώνα
Ο χειμώνας ήρθε απότομα στην Ουκρανία και οι θερμοκρασίες έφτασαν κάτω από το μηδέν στην πρωτεύουσα.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «προφανώς εργαλειοποιεί τον χειμώνα για να προκαλέσει τεράστια δεινά στον ουκρανικό λαό». Ο Ρώσος πρόεδρος «θα προσπαθήσει να παγώσει τη χώρα για να την οδηγήσει σε υποταγή» πρόσθεσε.

Η ανάρτηση του Τιμόφιι Μιλοβάνοβ συνεχίζει μεταφέροντας κατά κάποιον τρόπο το συλλογικό πνεύμα στο Κίεβο, αλλά και σε όλη τη χώρα:

«Υπάρχει χιόνι στο μπαλκόνι μας. Πρόκειται για μια εκπληκτικά μεγάλη ποσότητα νερού. Αλλά κάθε φορά που πηγαίνω εκεί για να το πάρω, πρέπει να αφήνω τον κρύο αέρα να μπει. Αυτό δεν είναι καλό.

Προς το παρόν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί, αν και αυτό δεν ισχύει παντού. Έτσι, έχω Ίντερνετ. Το Διαδίκτυο είναι κρίσιμο για τα τρόφιμα. Χθες πήγαμε σε ένα παντοπωλείο για να αγοράσουμε λίγο περισσότερα πράγματα σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις. Τρόφιμα υπήρχαν, δεν υπάρχουν ουρές. Το πρόβλημα υπήρχε στον τρόπο πληρωμής. Οι περισσότερες ταμειακές μηχανές λειτουργούν μόνο με μετρητά. Ελάχιστες είναι συνδεδεμένες και δέχονται πιστωτικές κάρτες. Μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό, αλλά θα πάω να πάρω μετρητά σε περίπτωση που πέσει η Telekom ή οι τράπεζες. Η κουζίνα μας είναι ηλεκτρική. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ζεστό φαγητό μέχρι να επιστρέψει η ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό δεν είναι διασκεδαστικό. Πρέπει να το φτιάξουμε.

Υπάρχουν δύο μέρη στο σχέδιό μας. Αρχικά, θα αγοράσουμε ένα ισοδύναμο μιας οικιακής μπαταρίας Tesla. Έτσι μπορεί να φορτιστεί όταν υπάρχει ρεύμα. Αυτό θα λύσει, κάπως, και το πρόβλημα της θέρμανσης, καθώς έχουμε ήδη αγοράσει μερικές ηλεκτρικές θερμάστρες.

Αλλά το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να παραμείνει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι χρειαζόμαστε τρόπο μαγειρέματος με αέριο ή ξύλο. Μάλλον πρέπει να πάμε για ψώνια. Τα καταστήματα λειτουργούν.

Λειτουργούν τεράστιες γεννήτριες ντίζελ. Το πανεπιστήμιό μας έχει δύο: το υπόγειο καταφύγιο και ο πρώτος όροφος τροφοδοτούνται από γεννήτρια, υπάρχει αυτόνομη θέρμανση, φαγητό και δορυφορικό Internet. Το νερό είναι πρόβλημα όμως και εκεί. Αν δεν το σκεφτώ πολύ η μέρα είναι φυσιολογική. απλά χωρίς πρωινό».

Πηγή: BBC, Reuters

Back to top button