COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Επιμένουν οι Αμερικανοί: «Η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Κίεβο, τα ανασυντάσσει, μην ξεγελιέστε!»


Επιμένει το Αμερικανικό κυβερνητικό επιτελείο στη θέση ότι η Μόσχα δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα αποκλιμάκωσης, παρά τη μικρή πρόοδο που διαφάνηκε στις συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών. «Οι κινήσεις των στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο συνιστούν αναδιάταξη των δυνάμεων και όχι πραγματική απόσυρσή τους» διατείνονται Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος.

«Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει», τόνισε ειδικότερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε. Πρόκειται για μικρό αριθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, η Ρωσία χαρακτηρίζει την έλλειψη προόδου των στρατευμάτων της ως τα επόμενα βήματα του σχεδίου της.

«Είναι νωρίς για να κρίνουμε τι άλλες ενέργειες θα κάνει το Κρεμλίνο», συμπληρώνει.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου είπε ότι η σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα σκληρής εκπαίδευσης και στήριξης από τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους.

Nα καταθέσουν οι Ουκρανοί τα όπλα για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, είπε ο Πούτιν στον Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και την απόφαση της Ρωσίας να απαιτήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το αέριο με το οποίο εφοδιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η ανακοίνωση από το Ελιζέ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν

Ότι είναι αδύνατο να πληρωθούν τα συμβόλαια φυσικού αερίου σε Ρούβλια είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν στον Βλάντιμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της γαλλικής προεδρίας.

Παράλληλα το Ελιζέ ανακοίνωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ρώσου ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πώς μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη δεν είναι δυνατή «σε αυτή τη φάση».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι υπήρξαν θετικά σημάδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Τουρκία, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν μπορούν να «πνίξουν» τις εκρήξεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

 

Back to top button