COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έρχεται συνάντηση Ζελένσκι – Πούτιν για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – Τι συμφώνησαν και που διαφώνησαν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί διαπραγματευτες – Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι των συνομιλιών και οι εγγυήσεις – Μεγάλος κερδισμένος ο Ερντογάν και η Τουρκία!

Οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας υπήρξαν εποικοδομητικές ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ενώ Ουκρανός διαπραγματευτής ανέφερε ότι είναι δυνατή η συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού και του Ρώσου προέδρου.

Ένας διαπραγματευτής της Ουκρανίας ανέφερε ότι είναι δυνατή η συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού και του Ρώσου προέδρου μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Αnadolu.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με διαλείμματα, ενώ σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η διαδικασία δεν θα συνεχιστεί αύριο.

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας
Οι συνομιλίες υπήρξαν εποικοδομητικές ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι και πρόσθεσε πως μια συνάντηση Ζελένσκι – Πούτιν, μπορεί να γίνει μετά από συνεννόηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Ρωσία: «Δραστική μείωση» στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, η Μόσχα θα προχωρήσει σε «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ, όπως μεταδίδει το πρακρορείο ειδήσεων TASS.

Ο Αλεξάντερ Φομίν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη.

Ουκρανία: Υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας
Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, δήλωσαν ουκρανοί διαπραγματευτές, σύμφωνα με το Reuters.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν καταφέρουμε να εμπεδώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διορθώσει το σημερινό καθεστώς της ως χώρας που δεν ανήκει στο μπλοκ και ως μη πυρηνικό κράτος με την μορφή της μόνιμης ουδετερότητας», είπε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες», είπε ο ίδιος σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την ουκρανική εθνική τηλεόραση.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Σοϊλού μεταφέρει πληροφορίες για τις προτάσεις των Ουκρανών
«Ποια είναι η πρόταση της Ουκρανίας;

1- Οι εγγυητές θα επέμβουν εάν η Ρωσία επιτεθεί μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων. Μπορεί να παρέχουν όπλα ή να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

2- Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία γίνεται αδέσμευτο, μη πυρηνικό κράτος, χωρίς ξένες βάσεις αλλά μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.

3 – Ουκρανία και Ρωσία θα συζητήσουν το καθεστώς της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια. Η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει το ζήτημα

4- Πούτιν, Ζελένσκι θα συζητήσουν προσωπικά τη διαμάχη του Ντονμπάς.

Η Ρωσία λέει ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα καλύπτουν την Κριμαία και το Ντονμπάς

Πώς πρόκειται να επικυρωθεί;

5- Η Ουκρανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη συμφωνία. Εάν ο κόσμος το εγκρίνει, τότε οι εγγυητές θα το περάσουν από τα μεμονωμένα κοινοβούλιά τους

Τσαβούσογλου: Υπήρξε μια μικρή σύγκλιση στις διαπραγμάτευσεις
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες, τονίζοντας ότι υπήρξε μια μικρή σύγκλιση στις διαπραγμάτευσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως κατά τη σημερινή διαδικασία καταγράφηκε η πιο σημαντική πρόοδος.

Back to top button