COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι κατηγορεί το ΝΑΤΟ, αμφισβητώντας ανοιχτά τη δέσμευση της Συμμαχίας για τη ρήτρα της συλλογικής άμυνάς του! Γιατί δεν ‘πέφτει’ το Κίεβο; Σφυροκοπείται από παντού η Οδησσός! Οι Ρώσοι ισοπεδώνουν και το Χάρκοβο!


Δύο Ουκρανοί στρατηγοί αναλύουν στο BBC τους λόγους για τους οποίους το Κίεβο αντέχει στις επιθέσεις και δεν πρόκειται να «πέσει» εύκολα, ενώ δυσαρεστημένος ο Ζελένσκι .

Τα ρωσικά χτυπήματα συνεχίζονται στην περιοχή, ενώ διανύουμε την 21ή ημέρα του πολέμου που ξέσπασε με την εισβολή της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη. Το Κίεβο εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Ουκρανών. Η Ρωσία έχει σαφές στρατιωτικό πλεονέκτημα, ωστόσο η πρωτεύουσα της Ουκρανίας δεν έχει «πέσει» μέχρι σήμερα.

Οι Ουκρανοί, στρατιώτες, πολίτες και εθελοντές, αλλά και ξένοι που έχουν απαντήσει στο κάλεσμα της χώρας για βοήθεια, προβάλλουν σθεναρή αντίσταση εδώ και ημέρες. Όμως, όσο οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται στην περιοχή αυτή, γίνεται όλο και πιο δύσκολη η μάχη των Ουκρανών.

Τα πλήγματα έχουν διαλύσει κτήρια, έχουν σκοτώσει, εκτοπίσει και τραυματίσει δεκάδες πολίτες, αλλά κάποια τμήματα της πόλης παραμένουν αλώβητα. Άλλες πόλεις έχουν «ισοπεδωθεί» από τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας προφανώς ανησυχούν πως κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και στην πόλη τους.

Οι Ουκρανοί, όμως, όπως εξηγούν οι στρατηγοί αυτοί της χώρας στο BBC, έχουν με το μέρος τους την τοπογραφία της περιοχής. Η πόλη του Κιέβου είναι μεγάλη και χωρίζεται σε δύο τμήματα από τον ποταμό Δνείπερο, αλλά και από τους παραποτάμους του.

Το μέγεθος της πόλης καθιστά την άμυνά της δύσκολο εγχείρημα, λέει ο στρατηγός Andriy Kryschenko, αλλά ταυτόχρονα δίνει πλεονέκτημα στους Ουκρανούς μαχητές. Ποτάμια και γέφυρες που βρίσκονται στο Κίεβο οχυρώνονται από τους στρατιώτες, ενώ οι βάλτοι δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και κίνηση μεγάλων μονάδων στρατού.

Οι Ουκρανοί αξιοποιούν εργοστάσια και ανατινάζουν γέφυρες του Κιέβου
Πλεονέκτημα δίνει επίσης η βιομηχανική φύση του Κιέβου, εξηγεί ο στρατηγός, καθώς τα πολυάριθμα εργοστάσια και εργαστήρια που βρίσκονται στην πόλη έχουν πλέον αποκτήσει έναν νέο σκοπό: Την παραγωγή εξοπλισμού που χρειάζεται για την οχύρωση, με τσιμεντόλιθους, σάκους με άμμο και εμπόδια για τα τανκς.

Οπως λέει στο BBC ο Ουκρανός στρατηγός Knyazev, η προέλαση των Ρώσων έχει διακοπεί με στρατηγικά σχεδιασμένες εκρήξεις σε γέφυρες της περιοχής. Τα στρατεύματα δεν μπορούν να περάσουν από τις ελώδεις εκτάσεις εξίσου εύκολα και έτσι η πρόοδός τους καθυστερεί σημαντικά. Επίσης, αν τελικά τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρήσουν να κινηθούν στους βάλτους, οι Ουκρανοί είναι σε θέση μάχης και περιμένουν να αμυνθούν στα σημεία αυτά.

Η άμυνα της πόλης συνεχίζεται και έχει εκπλήξει εχθρούς και συμμάχους της Ουκρανίας, όμως δεν έχουμε δει επιθέσεις μεγάλης ισχύος στην ουκρανική πρωτεύουσα, μέχρι στιγμής.

Σφυροκοπείται από παντού η Οδησσός! Οι Ρώσοι ισοπεδώνουν το Χάρκοβο!

«Οι Ρώσοι κατακτητές άρχισαν να βομβαρδίζουν τις ουκρανικές ακτές στην περιοχή της Οδησσού από τα πλοία», δήλωσε τη νύχτα ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, Αντόν Γκεραστσένκο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η πίεση της Ρωσίας στην περιοχή γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική, σφυροκοπώντας από παντού: στεριά, θάλασσα και αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τοπικές Αρχές, σε δύο περιοχές δυτικά της πόλης έγινε ρίψη 90 τουλάχιστον οβίδων, ενώ βομβαρδισμοί σημειώθηκαν από αέρα και θάλασσα.

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για δύο τουλάχιστον τραυματίες. Το Kyiv Independent αναφέρει επίσης ότι ρωσικά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν τις ουκρανικές ακτές στην περιφέρεια της Οδησσού.

Επιπλέον, εικόνες από δορυφόρους έδειξαν 14 πλοία του Ρωσικού Στόλου να πλέουν προς την πόλη της Οδησσού, ανάμεσά τους και ένα αποβατικό πλοίο 120 μέτρων, το Pyotr Morgunov. «Δεν μπορούμε πια να εγγυηθούμε την ασφάλεια κανενός», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι αναμένουν απόβαση στρατιωτών, ενώ στη Θάλασσα της Αζοφικής παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του Ρωσικού Στόλου. Δορυφορικές εικόνες τον απεικονίζουν να κατευθύνεται προς την πόλη.

«Κρανίου τόπος» το Χάρκοβο
Παράλληλα, οι επιθέσεις συνεχίζονται και στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, όπου περισσότερα από 600 κτήρια έχουν καταστραφεί, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε την Τρίτη (15/3) ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση. Ο Τερέχοφ σημείωσε, πάντως, ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.

Παραμένει η αγωνία για τους εγκλωβισμένους σε νοσοκομείο της Μαριούπολης
Παράλληλα, στο… κόκκινο παραμένει η αγωνία για την κατάσταση ομηρίας σε νοσοκομείο της Μαριούπολης. Όπως ανέφερε νωρίτερα ο αντιδήμαρχος της πόλης, ρωσικές δυνάμεις κρατούν ασθενείς και προσωπικό στο συγκεκριμένο καθεστώς.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόβ είπε: «Λάβαμε πληροφορίες πως ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το μεγαλύτερο νοσοκομείο μας… και πως κρατούν τους ασθενείς και τους γιατρούς μας ως ομήρους», ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νοσοκομείο βρίσκονται περίπου 400 άτομα.

Ο περιφερειάρχης, Πάβλο Κιριλένκο, σε ανάρτησή του ανέφερε ότι σύμφωνα με εργαζόμενο στη δομή «οι Ρώσοι ανάγκασαν 400 άτομα από γειτονικά σπίτια να έρθουν στο νοσοκομείο μας. Δεν μπορούμε να φύγουμε».

Σύμφωνα πάντα με τον περιφερειάρχη, πρόκειται για το περιφερειακό νοσοκομείο εντατικής θεραπείας στα δυτικά προάστια της Μαριούπολης, που σχεδόν καταστράφηκε τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο το προσωπικό συνέχισε να περιθάλπει ασθενείς στο υπόγειο.

Ο Κιριλένκο είπε πως οι Ρώσοι «πρακτικά έχουν καταστρέψει» τη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αυτό του είπαν ότι 400 άτομα κρατούνται σε υπόγειο χώρο του κτιρίου.

«Η καταστροφή δεν ήταν αρκετή για τους Ρώσους… τώρα κρατούν ανθρώπους ομήρους», έγραψε ο περιφερειάρχης, ο οποίος δήλωσε ότι έλαβε τις πληροφορίες αυτές από έναν εργαζόμενο στο νοσοκομείο που κατάφερε να ειδοποιήσει τις Αρχές. Ο Κιριλένκο είπε ότι το ίδιο νοσοκομείο είχε δεχτεί χτύπημα από τον ρωσικό στρατό την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αντιδήμαρχος της περιοχής επιβεβαίωσε στο BBC ότι 400 άτομα είναι «όμηροι» στο κτήριο.

Δυσαρεστημένος ο Ζελένσκι με το ΝΑΤΟ: Αμφισβήτησε τη δέσμευση της Συμμαχίας στο άρθρο 5
Όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα του, έχουν κάνει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να εντείνει την κριτική που ασκεί στο ΝΑΤΟ, αμφισβητώντας τη δέσμευση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο άρθρο 5, τη ρήτρα της συλλογικής άμυνάς του.

Σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του, ο Ζελένσκι είπε ότι το άρθρο 5 «δεν έδειχνε ποτέ τόσο αδύναμο όσο είναι σήμερα».

Το ΝΑΤΟ δεν έχει στείλει στρατό για να υπερασπιστεί την Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του. Ο πρόεδρος Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι η Συμμαχία θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο εάν κάποιο μέλος του δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία.

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει απορρίψει στο παρελθόν τέτοιες εικασίες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όταν επισκέφθηκε τη Λιθουανία την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει αναλάβει μια «απαραβίαστη» δέσμευση για την αμοιβαία άμυνα των χωρών-μελών, την οποία εγγυάται το άρθρο 5.

Back to top button