COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι λεηλάτησαν Ελληνικούς θησαυρούς και «χρυσό των Σκυθών» από μουσεία σε Μελιτόπολη και Μαριούπολη! Παγκόσμια οργή! (Φωτο και βίντεο)

Πάνω από 250 πολιτιστικά κέντρα έχουν «υποστεί ζημιές ή καταστραφεί» και χιλιάδες αντικείμενα έχουν λεηλατηθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.

Σκυθικός χρυσός γωρυτός (φαρέτρα) τού 4ου π.Χ. αιώνα από το μουσείο της Μελιτόπολης / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia
Χρυσό σκυθικό περιδέραιο σε έκθεση στο Κίεβο το 2021 / ΑΡ

Μεταξύ των αντικειμένων που κατηγορούνται ότι έκλεψαν οι δυνάμεις του Πούτιν είναι αρχαία χρυσά αντικείμενα της Σκυθίας, που ανήκαν σε «μία από τις μεγαλύτερες και ακριβότερες συλλογές στην Ουκρανία», η οποία βρισκόταν στην κατεχόμενη Μελιτόπολη της Ζαπορίζιας, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ιβάν Φεντόροφ.

Ο χρυσός της αυτοκρατορίας των Σκυθών, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., εξήχθη από έναν άνδρα με λευκό παλτό με «ειδικά γάντια και μια μακριά τσιμπίδα», ο οποίος εισέβαλε στο υπόγειο ενός μουσείου της Μελιτόπολης, συνοδευόμενος από μια ομάδα ένοπλων Ρώσων στρατιωτών, αναφέρουν οι New York Times.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης ανακοίνωσαν μέσω Telegram αυτή την εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκλεψαν «περισσότερα από 2.000 μοναδικά εκθέματα» από τα μουσεία της πολιορκημένης πόλης – μεταξύ των οποίων μετάλλια, έναν «μοναδικό χειρόγραφο πάπυρο της Τορά» και το «Ευαγγέλιο του 1811 που δημιουργήθηκε από το βενετσιάνικο τυπογραφείο για τους Έλληνες της Μαριούπολης».

«Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ετοιμάζει το απαραίτητο υλικό, ώστε να κινήσει ποινικές διαδικασίες και να προσφύγει στην Ιντερπόλ», ανέφεραν οι δημοτικοί αξιωματούχοι της Μαριούπολης.

To χρυσό αυτό σκυθικό κράνος προέρχεται από τη συλλογή μουσείου στην Κριμαία, και γλίτωσε από την κατάσχεση από τις ρωσικές δυνάμεις επειδή κατά την προσάρτηση της Κριμαίας εκτίθετο στο Άμστερνταμ / Φωτογραφία: AP / Peter Dejong

Σχολιάζοντας την κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω, ο Ολεξάντρ Σιμονένκο, συνεργάτης του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ουκρανίας, δήλωσε στους NYT ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κάνουν έναν πόλεμο χωρίς κανόνες» και «καταστρέφουν τη ζωή μας, τη φύση μας, τον πολιτισμό μας, τη βιομηχανία μας, τα πάντα». «Αυτό είναι ένα έγκλημα», πρόσθεσε.

Η ταυτότητα των Σκυθών

Οι Σκύθες ήταν μια νομαδική ομάδα που κατείχε μια περιοχή από τα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την Κίνα, ο πολιτισμός της οποίας «άνθισε στις στέπες από το 800 π.Χ. έως το 300 μ.Χ. περίπου», δήλωσε στο Live Science η ιστορικός του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Αντριέν Μέιορ.

Πώς ο «χρυσός των Σκυθών» αποδόθηκε στους Ουκρανούς

Αφού το Κρεμλίνο προσπάθησε να αποκτήσει μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που είχαν δανειστεί από την Κριμαία σε ένα μουσείο στο Άμστερνταμ λίγο πριν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν την περιοχή το 2014, ένα εφετείο στην Ολλανδία αποφάσισε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η Ουκρανία ήταν ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε τότε στο Twitter ότι η απόφαση σηματοδοτεί μια «πολυαναμενόμενη νίκη», προσθέτοντας: «Μετά τον “χρυσό των Σκυθών”, θα πάρουμε πίσω και την Κριμαία».

Τι λένε οι Ρώσοι
Σε συνέντευξή του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο διορισμένος από τη Μόσχα διευθυντής του Μουσείου της Μελιτόπολης, Γιεβγέν Χορλάτσεφ, υποστήριξε ότι τα τεχνουργήματα «είναι μεγάλης πολιτισμικής αξίας για ολόκληρη την πρώην ΕΣΣΔ» και κατηγόρησε το προσωπικό του μουσείου ότι δαπάνησε «πολλή ενέργεια και κόπους» για να κρύψει τον θησαυρό. Δεν αποκάλυψε, ωστόσο, πού μεταφέρθηκαν τα κλοπιμαία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε έντονη διαμάχη για την κυριότητα άλλων τεχνουργημάτων του πολιτισμού των Σκυθών, που φιλοξενούνται στην Ολλανδία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014.

Τα τεχνουργήματα αυτά από διάφορα μουσεία της Κριμαίας παρουσιάζονταν σε έκθεση στο Άμστερνταμ, όταν η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο στη Μαύρη Θάλασσα και τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο διεκδικούν την κυριότητά τους. Τον Οκτώβριο του 2021, ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της Ουκρανίας, αλλά τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα παραμένουν στην Ολλανδία.

Η διευθύντρια του Μουσείου της Μελιτόπολης, Ιμπραχίμοβα, δήλωσε ότι ο επιστάτης απήχθη υπό την απειλή όπλου από το σπίτι του στις 29 Απριλίου και έκτοτε δεν έχει πληροφορηθεί νεότερα για την τύχη του.

Οι Σκύθες ήταν νομαδικός λαός που μετανάστευσε από το Ιράν στη νότια Ρωσία και Ουκρανία περί το 800 π.Χ. και δημιούργησαν μια αυτοκρατορία επικεντρωμένη γύρω από τη σημερινή Κριμαία.

Στο ρωσικό σταυρόνημα η Ιστορία της Ουκρανίας
Η Unesco επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, εξαιτίας της ρωσικής τακτικής της καμένης γης καταστράφηκαν τουλάχιστον 110 χώροι ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας, ανάμεσά τους 49 χώροι λατρείας, δέκα μουσεία, 22 ιστορικά κτίρια, 11 κτίρια αφιερωμένα σε πολιτιστικές δραστηριότητες, 13 μνημεία και έξι βιβλιοθήκες.

Μεταξύ των μουσείων που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν περιλαμβάνονται το Ivankiv Museum στην περιοχή του Κιέβου, το Regional Art Museum στο Τσερνιχίβ και η Κρατική Όπερα στο Χάρκοβο.

Λόγω της ανησυχίας για την τύχη πολιτισμικών τεχνουργημάτων στην Ουκρανία, διεθνείς θεσμοί, όπως ο Civic Museums της Βενετίας, έστειλαν σε μουσεία της Ουκρανίας υλικό για την προστασία τους.

Σύμφωνα με το Art Newspaper, η Εθνική Πινακοθήκη του Λβιβ, ένα δίκτυο 18 μουσείων, προσπάθησε να κρύψει τη συλλογή των 67.000 έργων της από τους Ρώσους εισβολείς.

Back to top button