COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πανούργο κόλπο του Σολτς για να πουλήσει η Γερμανία τανκς πολλών δις ευρώ στο Κίεβο!


Ο Σολτς δίνει πάνω από 1 δισ. ευρώ απευθείας στην κυβέρνηση του Κιέβου, για να αγοράσει βαρέα όπλα από τη γερμανική στρατιωτική βιομηχανία
Από την πρώτη ημέρα του πολέμου η Ουκρανία ζητά πιεστικά από τη γερμανική κυβέρνηση να την προμηθεύσει άμεσα με βαρέα όπλα. Πρόσφατα το πρέσινγκ στον καγκελάριο Ολαφ Σολτς και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυξήθηκε κι άλλο, από φατρίες μέσα στα κόμματα των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων και των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και της αντιπολίτευσης. «Το πρόβλημα είναι ο Σολτς», δήλωσε βουλευτής των Πρασίνων στο «Spiegel».

Η πρώτη αποστολή πολεμικού υλικού της Γερμανίας στην Ουκρανία ήταν κράνη. Έκτοτε το Βερολίνο έχει στείλει πολυβόλα, αντιαεροπορικούς πυραύλους και αντιαρματικά. Όσον αφορά στα βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των τανκς, ο Σολτς φρόντιζε να αντιδρά με υπεκφυγές.

Όμως όλα άλλαξαν από την περασμένη Παρασκευή, με τον Σολτς να βρίσκει την ιδανική πατέντα. Ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παράσχει 2 δισ. ευρώ για στρατιωτική βοήθεια. Το μεγαλύτερο μέρος προορίζεται για την Ουκρανία. Ο όρος είναι αυτά τα χρήματα να δαπανηθούν για νέο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Από αυτά τα 2 δισ. ευρώ, στην Ουκρανία θα δοθεί απευθείας ποσό αρκετά πάνω από ένα 1 δισ. ευρώ, περίπου 1,2 δισ., σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τους εταίρους της. Τα 400.000.000 ευρώ προορίζονται για τη European Peace Facility, η οποία επίσης αγοράζει όπλα για την Ουκρανία. Αλλα 400.000.000 ευρώ θα καταβληθούν σε τρίτες χώρες.

Τα 2 δισ. ευρώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο Ειδικό Ταμείο του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού (Bundeswehr) ύψους 100 δισ. ευρώ, το τεράστιο αμυντικό μπάτζετ που ανακοίνωσε τον Μάρτιο ο Σολτς. Αποτελούν πρόσθετα έξοδα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για «αναβάθμιση της διεθνούς ευθύνης της Γερμανίας».

Τι πετυχαίνει με αυτή την πατέντα χρηματοδότησης ο Σολτς;

Αποφεύγει την απευθείας παράδοση όπλων μέσω μιας παράκαμψης όπου στέλνει λεφτά αντί για όπλα, θεωρώντας ότι δεν θα βρεθεί στο στόχαστρο του Πούτιν για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.
Εκτονώνει τη διαμάχη μέσα στην κυβέρνησή του, σχετικά με την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.
Επιχειρεί να κατευνάσει τις ΗΠΑ και τους εταίρους του στην Ευρώπη, που τον πιέζουν.
Τα βασικότερο, όμως, είναι ότι o Σολτς ωφελεί άμεσα τη γερμανική αμυντική βιομηχανία. Αυτά τα 1,2 δισ. ευρώ που δίνει η Γερμανία στην Ουκρανία για αγορές βαρέων όπλων αναμένεται να επιστραφούν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μεγάλη καθημερινή εφημερίδα της Γερμανίας «Süddeutsche Zeitung», που αναφέρεται σ’ αυτή τη σημαντική παράμετρο, η Ουκρανία έχει ήδη κάνει προσφορές στη Γερμανία για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Δηλαδή, με τα λεφτά που δίνει η Γερμανία στην Ουκρανία θα αγοραστούν από τις γερμανικές εταιρίες τανκς, κ.ά.

Στη Γερμανία η λύση Σολτς επικρίθηκε ως χλιαρή. Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών χαρακτήρισε τα 2 δισ. ευρώ ένα «κυνικό κόλπο για να βρει ο Σολτς μια σωτήρια λύση στη διαμάχη για τις παραδόσεις όπλων».

«Είμαι έμπορος όπλων»
Η ανακοίνωση για τα 2 δισ. «ακούγεται καλή με την πρώτη ματιά», δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία Αντρίι Μέλνικ στη «Welt am Sonntag».

Στις 2 Απριλίου ο Μέλνικ δήλωνε στην «Tagesspiegel»: «Είμαι ο έμπορος όπλων της Ουκρανίας. Το μόνο που ενδιαφέρει τον πρόεδρό μου ή τους υπουργούς μου είναι: “Εχεις όπλα;” Και επειδή τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα με το γερμανικό υπουργείο Αμυνας, εμείς οι ίδιοι είμαστε σε στενή επαφή με τη γερμανική αμυντική βιομηχανία. Ρωτάμε απευθείας τις εταιρίες τι είναι διαθέσιμο».

(πάνω) Τον Απρίλιο 2015 ο Μέλνικ κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του Στεπάν Μπαντέρα, συνεργάτη των ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο. Στο tweet του, ο Μέλνικ αναφέρει: «Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στο Μόναχο κατέθεσα λουλούδια στον τάφο του ήρωά μας Στεπάν Μπαντέρα»… (κάτω) «Είμαι ο έμπορος όπλων της Ουκρανίας», δηλώνει μέσω της γερμανικής εφημερίδας «Tagesspiegel» o πρέσβης Μέλνικ στις 2 Απριλίου 2022

Τον ίδιο αυτοχαρακτηρισμό επανέλαβε και στις 14 Απριλίου στο European Pravda. Πρόκειται για ένα online ουκρανικό μέσο προσανατολισμένο σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη. Το μέσο χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ε.Ε., τη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ και τη ΜΚΟ Εθνική Επιχορήγηση για τη Δημοκρατία NED που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Δήλωσε ο Μέλνικ στο European Pravda: «Δεν είμαι μόνο ο πρέσβης της Ουκρανίας, είμαι ένας έμπορος όπλων. Υπάρχει αλήθεια σε αυτό, γιατί συναντιέμαι καθημερινά με τους ηγέτες των μεγαλύτερων γερμανικών εταιριών όπλων. Πριν από λίγο ήρθε στην πρεσβεία μου ο πρόεδρος της μεγαλύτερης γερμανικής εταιρίας αμυντικής βιομηχανίας Rheinmetall. Τώρα διαπραγματευόμαστε αυτή τη συμφωνία. Είναι σύνθετο. Υπάρχουν πολιτικά εμπόδια. Υπάρχει ένα άλυτο οικονομικό ζήτημα. Δηλαδή, πόσο θα μας βοηθήσει η Γερμανία στην αγορά αυτών των όπλων, τόσο κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου όσο και μετά», προσθέτοντας την ανάγκη της Ουκρανίας για τανκς, βαρέα οβιδοβόλα 155 mm, κ.ά.

«Δεν είμαι μόνο πρέσβης της Ουκρανίας, είμαι ένας έμπορος όπλων», δηλώνει στις 14 Απριλίου 2022 ο Μέλνικ στο European Pravda, ένα ουκρανικό μέσο που χρηματοδοτείται από Ε.Ε., ΝΑΤΟ και από ΜΚΟ του Κογκρέσου

Από όλα τα κράτη, η Ουκρανία είναι ίσως στην κορυφή της λίστας αυτών που ζητούν με τέτοια επιμονή να αναλάβει η Γερμανία τον παλιό ιστορικό στρατιωτικό της ρόλο. Μια ιδέα, βέβαια, που -για ιστορικούς λόγους- τρομάζει όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Οι Ουκρανοί, όμως, πασχίζουν με κάθε τρόπο να «ξυπνήσουν τον γίγαντα» της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής. Ο Μέλνικ έχει αναλάβει έναν διττό και αμφιλεγόμενο ρόλο: Από τη μια να «φιτιλιάζει» τη γερμανική κοινή γνώμη και τα γερμανικά κόμματα, ενώ παράλληλα να δρα ως λομπίστας με τις μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες όπλων.

Σύμφωνα με τον Μέλνικ, «οι καλύτεροι φίλοι της Ουκρανίας είναι το κόμμα των Πρασίνων και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ. Εχουμε φίλους και μέσα στους Χριστιανοδημοκράτες. O άλλος σύμμαχός μας είναι τα media».

Ο πρωταγωνιστής στην πρόσφατη κόντρα με τον Πρόεδρο Στάινμαγερ
Ο Μέλνικ πρωταγωνίστησε στην πρόσφατη κόντρα με τον Γερμανό Πρόεδρο Στάινμαγερ και ζητάει με θράσος να διεξαχθεί πολιτική έρευνα «των γεγονότων των δύο τελευταίων δεκαετιών στη Γερμανία», ώστε να αναζητηθούν ευθύνες για τη σχέση της χώρας με τη Ρωσία!

Να αναφέρουμε, τέλος, ότι τον Απρίλιο του 2015 ο Μέλνικ κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του Στεπάν Μπαντέρα, Ουκρανού πολιτικού και συνεργάτη των ναζί, που γεννήθηκε το 1909 και πέθανε το 1959 στο Μόναχο. Το γεγονός δεν αμφισβητείται, αφού ο ίδιος ο Ουκρανός πρέσβης ανάρτησε στο twitter: «Στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στο Μόναχο κατέθεσα λουλούδια στον τάφο του ήρωά μας Στέπαν Μπαντέρα».

Σήμερα, η Γερμανία αποφασίζει να ενδώσει στις πιέσεις, δίνοντας λεφτά στην Ουκρανία και, εμμέσως πλην σαφώς, πουλώντας της γερμανικά όπλα…

Back to top button