COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πολιορκία το Κίεβο! O Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για «επίθεση» εναντίον ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Μαριούπολη – Πέντε πόλεις στα χέρια των Ρώσων!

Το Κίεβο εξακολουθεί να βρίσκεται σε ρωσικό κλοιό με τα στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας να παραμένουν στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία «γκρέμισε» την εικόνα της «σταθερής Ευρώπης» που κάποιοι θεωρούσαν ότι ισχύει και «έδειξε» ότι ο αφανής οικονομικό-γεωπολιτικός «πόλεμος» εξουσίας μεταξύ των υπερδυνάμεων του πλανήτη, εμπεριέχει τον τεράστιο κίνδυνο να μετατραπεί μέσα σε ελάχιστες ώρες, σε πολεμικό γεγονός, ολέθριο για όλον τον κόσμο. Μετά από 15 ημέρες ρωσικής εισβολής, αποδεικνύεται επίσης ότι οι στρατηγικές είναι πάνω από τα όπλα και ότι οι χώρες δεν «πέφτουν» μόνο από την τεχνολογία και την υπεροχή, αλλά από μάχες σώμα με σώμα στο πεδίο. Η ουκρανική άμυνα κατάφερε να «τραβήξει» τις σαφώς υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις στα περίχωρα και μέσα στις πόλεις, ακυρώνοντας πολλά από τα πλεονεκτήματα που είχαν οι Ρώσοι. Ο χρόνος που κερδίζουν οι δυνάμεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα έλεγε κανείς ότι λειτουργούν υπέρ του σε πολιτικό επίπεδο, προκαλούν ωστόσο ένα τεράστιο δίλημμα, τόσο στον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο, όσο και στους δυτικούς συμμάχους του: Να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα με τον κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες ζωές αμάχων λόγω της έλλειψης βασικών αγαθών, ή να παραδοθούν και να επιδιώξουν μία συμφωνία με τον Πούτιν, με βάση τους όρους που ο Ρώσος πρόεδρος έχει θέσει;

Από τη στιγμή που η διένεξη Ρωσίας – Δύσης, Ουκρανίας έφτασε στην πολεμική σύρραξη, το πεδίο της μάχης θα καθορίσει τις ισορροπίες. Ο στρατός του Πούτιν, σε διάστημα δύο εβδομάδων, έχει πάρει υπό την κυριαρχία του πέντε μεγάλες ουκρανικές πόλεις και πιο συγκεκριμένα τη Μελιτούπολη, το Τσερνόμπιλ, το Κονοτόπ, το Ντονιέτσκ και τη Χερσώνα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, και το Τσέρνιγκοφ καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία έχει δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από άλλες πέντε μεγάλες πόλεις, τις οποίες θεωρεί κομβικής σημασίας για τον αποκλεισμό των ουκρανικών δυνάμεων και τη δημιουργία μία «ζώνης ασφαλείας», όπως την αποκαλεί η Μόσχα, κατά μήκος των συνόρων της, με παράλληλο αποκλεισμό της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε δίοδο προς τη θάλασσα.

Στην παρούσα φάση, οι πόλεις που δείχνουν να ενδιαφέρουν πρωτίστως τους Ρώσους, είναι η Μαριούπολη και η Οδησσός. Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό, οι Ρώσοι έχουν κατακτήσει περιοχές της πόλης και στοχεύουν να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις το αμέσως επόμενο διάστημα, αποκλείοντας την πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας στην Αζοφική.

Επόμενος στόχος είναι η Οδησσός, οι κάτοικοι της οποίας ετοιμάζονται για τη ρωσική επίθεση. Οι στρατηγοί του Πούτιν θεωρούν κομβικής σημασίας την κατάκτηση και του λιμανιού της Οδησσού, προκειμένου να αποκλείσουν ολοκληρωτικά την κεντρική Ουκρανία από τη θάλασσα.

Παράλληλα, μαίνονται οι μάχες για την κατάκτηση του Χαρκόβου και της πόλης Σούμι. Οι Ουκρανοί έχουν οχυρωθεί στο Χάρκοβο, καθώς θεωρούν ότι αν πέσει η πόλη, θα ακολουθήσει η κατάρρευση -ψυχολογική και στρατιωτική- σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα.

Η μεγάλη -και ίσως τελική- μάχη θα δοθεί στην πρωτεύουσα, το Κίεβο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στα 12 χιλιόμετρα από την πόλη, η οποία είναι αποκλεισμένη. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι ο μισός πληθυσμός έχει αποχωρήσει. Παραμένουν, ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι σε καταφύγια και σπίτια, γεγονός που καθιστά την επίλυση της κρίσης μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξίσωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με πολλές ή λιγότερες απώλειες, ο Πούτιν θα καταφέρει να ελέγξει την Ουκρανία, τουλάχιστον στρατιωτικά. Το μεγάλο διακύβευμα είναι αφενός η ανθρωπιστική κρίση και αφετέρου οι οικονομικές συνέπειες σε όλον τον πλανήτη. Ήδη, 2,3 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα γειτονικών κρατών και απροσδιόριστος αριθμός βρίσκεται στις διάφορες διόδους διαφυγής. Πολλοί περισσότεροι, ωστόσο, είναι εγκλωβισμένοι στις πόλεις, με τις ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα να έχουν γίνει ήδη αισθητές.

O Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για «επίθεση» εναντίον ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Μαριούπολη

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ», κατήγγειλε. «Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (…). Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος», πρόσθεσε.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τις υπηρεσίες του, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε επίσης πως περίπου 100.000 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν τις δύο τελευταίες ημέρες από άλλες ουκρανικές πόλεις όπου μαίνονται εχθροπραξίες.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Ζελένσκι στο νέο του μήνυμα

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, έχουμε ήδη εκκενώσει περίπου 100.000 ανθρώπους μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ωστόσο, η Μαριούπολη, η Βολνοβάχα παραμένουν εντελώς αποκλεισμένες. Παρόλο που κάναμε τα πάντα για να οργανώσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, τα ρωσικά στρατεύματα δεν σταμάτησαν να βομβαρδίζουν. Παρόλα αυτά, αποφάσισα να στείλω μια συνοδεία φορτηγών για τη Μαριούπολη με φαγητό νερό και φάρμακα.

Είμαι ευγνώμων για όλους τους οδηγούς, τους γενναίους ανθρώπους που ήταν έτοιμοι να εκπληρώσουν αυτή την αποστολή. Μια σημαντική αποστολή. Ωστόσο, οι εισβολείς άρχισαν μια επίθεση με τανκς στο μέρος όπου υποτίθεται ότι θα γινόταν αυτός ο διάδρομος. Ένας διάδρομος ζωής για τη Μαριούπολη.

Το έκαναν επίτηδες, ήξεραν τι ανατίναζαν, έχουν εντολή να κρατήσουν την πόλη όμηρο και να τη βομβαρδίζουν. Σήμερα κατέστρεψαν το κτίριο της κύριας διεύθυνσης της κρατικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης στην περιφέρεια του Ντόνετσκ. Το σημείο συνάντησης για τους ανθρώπους που περίμεναν την εκκένωση ήταν δίπλα σε αυτό το κτίριο. Είναι ανοιχτή τρομοκρατία από έμπειρους τρομοκράτες.

Ο κόσμος πρέπει να το ξέρει. Όλοι έχουμε να κάνουμε με ένα τρομοκρατικό κράτος. Ό,τι κι αν συμβεί, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη που οι κάτοικοί της έχουν απόλυτη ανάγκη. Ο λαός μας, Ουκρανοί. Οι εισβολείς κάνουν τα πάντα για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους στις αποκλεισμένες πόλεις.

Μπλοκάρουν την επικοινωνία, δεν δίνουν πληροφορίες, το κράτος κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την πόλη να ενημερώσει τους κατοίκους της Μαριούπολης: Πολεμάμε. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα. Εάν έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με ανθρώπους στη Μαριούπολη, να τους γράψετε, υπενθυμίστε τους ότι η Ουκρανία είναι ολόψυχα μαζί τους και κάνει τα πάντα για να σταματήσει τα βασανιστήρια της πόλης.

«Δεν αναπτύσσουμε κανένα χημικό ή άλλου είδους όπλο μαζικής καταστροφής»
Ο Ζελένσκι, μιλώντας στα ρωσικά, αναφέρθηκε επίσης στη ρωσική προπαγάνδα: «Οι Ρώσοι προπαγανδιστές ζωντάνεψαν σήμερα και έκαναν ό,τι μπορούσαν, υποθέτω, για να καλύψουν τα εγκλήματα του στρατού τους στην Ουκρανία, τα εγκλήματα κατά της Μαριούπολης, του Ντονμπάς, του Χάρκοβο, εγκλήματα κατά δεκάδων άλλων πόλεων. Για να τα καλύψει με νέες κατηγορίες. Μας κατηγορούν ότι αναπτύξαμε ένα βιολογικό όπλο, ότι υποτίθεται ότι σχεδιάζουμε μια χημική επίθεση. Ανησυχώ για αυτό γιατί το έχουμε δει επανειλημμένα μόνοι μας: αν θέλετε να μάθετε τα σχέδια της Ρωσίας, δείτε τι κατηγορεί τους άλλους…

Έρχονται κοντά μας με τανκς και ρουκέτες, αρπάζουν ό,τι είναι δικό μας. Ντρέπονται ακόμη και να το δείξουν στους αξιωματικούς τους, να κρύψουν τους στρατηγούς τους και να κρύψουν από τους ανθρώπους τους ότι αναπτύσσουν στρατεύματα μόνο για να αυξήσουν την επεκτατική τους δύναμη.

Είμαι ένας υγιής πρόεδρος των λογικών ανθρώπων. Είμαι πατέρας δύο παιδιών. Κανένα χημικό ή άλλου είδους όπλο μαζικής καταστροφής δεν αναπτύσσεται στη γη μας. Όλος ο κόσμος το ξέρει. Και αν κάνετε κάτι τέτοιο εναντίον μας, θα λάβετε τις πιο σκληρές κυρώσεις ως απάντηση».

Ρωσική επίθεση κατά Ινστιτούτου στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας

Στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιδραστήρας είναι απενεργοποιημένος, ενώ το κτίριο υπέστη ζημιές από την επίθεση.

Λίγα λεπτά νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές από την Ουκρανία, μετέδωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα σε ρωσικό κλοιό παραμένει το Κίεβο, ενώ τα στρατεύματα της Μόσχας πολιορκούν και πόλεις «κλειδιά» της Ουκρανίας.

Χωρίς τρόφιμα οι κάτοικοι στη Μαριούπολη
Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

«Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη», είπε ο Σάσα Βολκόφ, από τη Μαριούπολη, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης. «Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό (…) Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους», συνέχισε.

Πολιορκημένοι εδώ και πολλές ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα, οι κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. Οι απόπειρες εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών απέτυχαν κατ’ επανάληψη, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος. Η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν το «έγκλημα πολέμου», η Ρωσία από την πλευρά της υποστήριξε ότι στο κτίριο στεγάζονταν Ουκρανοί υπερεθνικιστές μαχητές.

«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τσακώνονται για το φαγητό. Κάποιοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου για να του πάρουν τη βενζίνη, είπε ο Σάσα Βολκόφ που εργάζεται για τον Ερυθρό Σταυρό. Έχει ήδη οργανωθεί μια «μαύρη αγορά» όπου μπορεί κανείς να βρει λαχανικά, όχι όμως και κρέας, πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι δεν έχουν πού να πάνε και συχνά μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην πόλη επισκέφθηκαν τα κατεστραμμένα σπίτια για να δώσουν τρόφιμα στους ενοίκους τους, για να επιβιώσουν για λίγες ημέρες.

«Πολλοί από εμάς αρρωστήσαμε εξαιτίας του κρύου και της υγρασίας», πρόσθεσε.

Περίπου 65 άνθρωποι κρύβονται στο κτίριο όπου βρίσκεται ο Βολκόφ. «Το καταφύγιο στο υπόγειο είναι αποκλειστικά για τα παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι άλλοι, άνω των 12 ετών, κοιμούνται στα γραφεία» εξήγησε.

Πέντε πόλεις στα χέρια των Ρώσων

Back to top button