Politico: Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο επιβεβαιώνει την ένταση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να στοχεύει όχι μόνο την εξάλειψη της Χεζμπολάχ αλλά και την άσκηση πίεσης στο Ιράν.
Politico: Ο πραγματικός λόγος εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο αφορά στο Ιράν και όχι στη Χεζμπολάχ
Παρά τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθιστά σαφές ότι ο κύριος στόχος του παραμένει το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Ο Νετανιάχου δήλωσε πως η “απελευθέρωση” του ιρανικού λαού από τους “τύραννους” ηγέτες του είναι ζήτημα χρόνου και τόνισε ότι το Ισραήλ μπορεί να φτάσει παντού στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν ως Κεντρικός Στόχος
Το Ισραήλ δεν στοχεύει μόνο τους πληρεξούσιους του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, αλλά επιδιώκει να δείξει τη στρατιωτική του υπεροχή και να αποδυναμώσει την εξουσία της Τεχεράνης. Πρόσφατα, το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις εντός του Ιράν και σε υποδομές αεράμυνας στην Ισφαχάν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Politico: Ο πραγματικός λόγος εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο αφορά στο Ιράν και όχι στη Χεζμπολάχ
Η Αντίδραση του Ιράν
Παρά τις επιθέσεις, το Ιράν εμφανίζεται απρόθυμο να απαντήσει άμεσα. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ιράν δεν βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά επιδιώκει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Παράλληλα, το Ιράν διαβεβαιώνει πως θα απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλειά του, διατηρώντας ανοιχτή τη δυνατότητα διαλόγου με την διεθνή κοινότητα.
Ο Ρόλος του Νετανιάχου και των ΗΠΑ
Ο Νετανιάχου φαίνεται να δρα ανεξέλεγκτα, παρακάμπτοντας τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ. Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ και άλλες στρατιωτικές επιτυχίες έχουν ενισχύσει τη δημοτικότητά του, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε δει τη δημοφιλία του να πέφτει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Politico: Ο πραγματικός λόγος εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο αφορά στο Ιράν και όχι στη Χεζμπολάχ
Προειδοποιήσεις για Ασταθή Μέλλον
Αναλυτές, όπως ο Τζούλιεν Μπαρνς Ντέισι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, προειδοποιούν ότι οι ισραηλινές επιθέσεις μπορεί να επιφέρουν τακτικά οφέλη, αλλά στερούνται μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής που να εξασφαλίζει βιώσιμη ασφάλεια στην περιοχή. Το Ιράν, αν και δεν έχει απαντήσει άμεσα, μπορεί να ενθαρρύνει ασύμμετρες επιθέσεις ή να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, προκαλώντας περαιτέρω εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα