COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Επιβίωσε από την πρόταση δυσπιστίας η κυβέρνηση Μακρόν – Οργή, επεισόδια και οδοφράγματα σε όλη τη χωρα!

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, διασφαλίζοντας ότι ένα έντονα αμφισβητούμενο νομοσχέδιο που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη θα γίνει νόμος του κράτους.

Η πρόταση έλαβε 278 ψήφους, εννέα λιγότερες από τις 287 που απαιτούνται για να περάσει. Η πύρρειος νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αντανακλά την ευρεία οργή για την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού νόμου, για τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο την οργή για την προφανή αποστασιοποίησή του και για τον τρόπο με τον οποίο το μέτρο πέρασε με το ζόρι από το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα χωρίς να διεξαχθεί πλήρης ψηφοφορία για το ίδιο το νομοσχέδιο.

Μια δεύτερη πρόταση δυσπιστίας, που κατατέθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, απέτυχε επίσης, με μόνο 94 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ.

Το γεγονός όμως πως το νέο συνταξιοδοτικό έγινε νόμος του κράτους δεν εμποδίζει τους διαδηλωτές να συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αποκλεισμένοι δρόμοι, διαταραχές στις συγκοινωνίες, καθυστερήσεις στα αεροδρόμια και κινητοποιήσεις σε πανεπιστημιουπόλεις και σχολεία. Στους δρόμους οδοφράγματα και φωτιές δείχνουν πως για τους διαδηλωτές τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Συνδικάτα και διαδηλωτές, οργισμένοι με τη μεταρρύθμιση και με το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος εγκρίθηκε χωρίς ψηφοφορία, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις.

Βίαιες ταραχές έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και τα συνδικάτα έχουν υποσχεθεί να εντείνουν τις απεργίες τους, αφήνοντας τον Μακρόν να αντιμετωπίσει την πιο μεγάλη πρόκληση για την εξουσία του μετά το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.

«Θα συναντηθούμε ξανά την Πέμπτη», είπε η Ελέν Μαγιάνς, του αριστερού συνδικάτου CGT, σε συγκέντρωση στο Παρίσι.

Οι διαδηλώσεις σε οδικούς κόμβους ή σε περιφερειακούς δρόμους σε πολλές πόλεις οδήγησαν στην επιβράδυνση ή τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας.

Στο Παρίσι, η αποκομιδή των σκουπιδιών εξακολουθεί να διαταράσσεται παρά την επίταξη που διέταξε ο νομάρχης.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν την Τρίτη και την Τετάρτη το 20% των πτήσεων τους προς το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού και της Μασσαλίας-Προβηγκίας (νοτιοανατολικά).

Πολλά πρατήρια καυσίμων επλήγησαν στα νοτιοανατολικά της χώρας από ελλείψεις καυσίμων, εν μέσω των απεργιών στα διυλιστήρια.

Και στο Παρίσι οι φοιτητές ψήφισαν σήμερα υπέρ της κατάληψης των πανεπιστημιακών κτιριακών εγκαταστάσεων της οδού Τολμπιάκ.

Νέα μέρα απεργιών και διαδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη μετά το κάλεσμα των συνδικάτων.

Η αλλαγή, την οποία επιδιώκει ο κ. Μακρόν από την αρχή της πρώτης θητείας του το 2017, προκάλεσε δύο μήνες διαδηλώσεων, απεργίες και περιστασιακή βία. Έχει διχάσει τη Γαλλία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σταθερά ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού αντιτίθενται στην αναθεώρηση.

Τελικά, οι ψήφοι των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι πρότειναν πέρυσι την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη υψηλότερα, στα 65 έτη, ήταν μόλις αρκετές για να σωθεί η πρωτοβουλία αυτή και η κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό κ. Μπορν. Η κυβέρνηση θα είχε πέσει αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση μομφής, υποχρεώνοντας τον κ. Μακρόν είτε να ορίσει νέα κυβέρνηση είτε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές.

Οι διαμαρτυρίες και η οργή σε όλη τη Γαλλία φαίνεται ότι δεν πρόκειται να μειωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Φαίνεται βέβαιο ότι θα σημαδέψουν τη δεύτερη θητεία του κ. Μακρόν, όπως ακριβώς το κίνημα διαμαρτυρίας των Κίτρινων Γιλέκων σημάδευσε την πρώτη του θητεία. Πίσω και από τα δύο κινήματα κρύβεται μια δυσαρέσκεια για τον αντιληπτό ελιτισμό του προέδρου, που επιτείνει την οργή για τα συγκεκριμένα μέτρα που προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες.
Πριν από την ψηφοφορία, ο Σαρλ ντε Κουρσόν, ένας ανεξάρτητος νομοθέτης που ανήκει στην ομάδα που κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας, είπε στην κ. Μπορν: «Δεν καταφέρατε να ενώσετε, δεν καταφέρατε να πείσετε».

Σύμφωνα με τους NYT η αντίσταση στην προτεινόμενη αλλαγή ήταν τέτοια που ο κ. Μακρόν ένιωσε πίεση. Αντί να θέσει σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, ή την Κάτω Βουλή, την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως είχε επιμείνει ότι θα έκανε, επέλεξε ένα μέτρο, γνωστό ως 49.3 από το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, που επιτρέπει την ψήφιση ορισμένων νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία, αλλά εκθέτει την κυβέρνηση σε προτάσεις δυσπιστίας όπως αυτή της Δευτέρας.

Αυτή είναι η 11η φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο που η κυβέρνηση καταφεύγει στο 49.3, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αίσθηση ότι καταστρατηγείται η δημοκρατική διαδικασία, ακόμη και αν το μέτρο είναι νόμιμο βάσει του Συντάγματος της Πέμπτης Δημοκρατίας, που διαμορφώθηκε για να δημιουργήσει την παντοδύναμη προεδρία που επιδίωκε ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Η απόφαση του κ. Μακρόν αύξησε την οργή σε ολόκληρη τη χώρα και ενίσχυσε την εντύπωση της εξουσίας από πάνω προς τα κάτω. Αρνήθηκε να συναντηθεί με τους ηγέτες των εργατικών συνδικάτων τις τελευταίες εβδομάδες, αφήνοντάς τους εξοργισμένους.

Λεπέν: Παίζει με τα σπίρτα σε βενζινάδικο

Πριν από την ψηφοφορία, η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός και σφοδρή επικρίτρια της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV: «Εδώ και μήνες, η κυβέρνηση παίζει με σπίρτα σε ένα βενζινάδικο». Μετά την ψηφοφορία, η κ. Λεπέν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με μόλις εννέα ψήφους λιγότερες, η κυβέρνηση «απέφυγε μια σφαίρα».

Μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, είπε ότι ο κ. Μακρόν θα πρέπει ακόμη να αποπέμψει την πρωθυπουργό του. «Πολιτικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», είπε η κ. Λεπέν.
Η λογική της αλλαγής του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, σε μια εποχή που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αυξήσει τη συνταξιοδότηση στα 65 ή και περισσότερο, δεν ήταν πειστική για πολλούς Γάλλους που είναι έντονα προσκολλημένοι στην αγαπημένη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Δεν μπορούσαν να δουν τον επείγοντα χαρακτήρα του μέτρου σε μια εποχή αυξανόμενου πληθωρισμού και πολλαπλών οικονομικών πιέσεων που προέρχονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, ακόμη και αν τα οικονομικά του μεσοπρόθεσμα φαίνονται δυσοίωνα.

Πολλοί άνθρωποι στη Γαλλία αντιλήφθηκαν την επιβολή ενός μεγαλύτερου εργασιακού βίου, αν και ακόμα μικρότερου από αυτόν των γειτόνων τους, ως επίθεση στην κοινωνική αλληλεγγύη που βρίσκεται στην καρδιά του γαλλικού μοντέλου και ως ελιγμό των πλουσίων για να μετακινήσουν τη Γαλλία πιο κοντά στον αχαλίνωτο καπιταλισμό που συνδέουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μακρόν από την πλευρά του είχε πει πέρσι: «Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα των συνταξιούχων μας, δεν μπορούμε να επενδύσουμε σε όλους τους υπόλοιπους».

«Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επιλογή της κοινωνίας που θέλουμε», είπε.

Τώρα ο κ. Μακρόν, ο οποίος δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2027, πιστεύει ότι έχει θέσει τα θεμέλια για τις τεράστιες επενδύσεις στην άμυνα, την πράσινη ενέργεια, τα σχολεία και την τεχνολογία που είναι απαραίτητες για το μέλλον της Γαλλίας. Αλλά με περισσότερα από τέσσερα χρόνια από τη θητεία του να απομένουν, αντιμετωπίζει μια χώρα πιο εχθρική προς την εξουσία του από ποτέ άλλοτε.

Διχασμένοι Ρεπουμπλικάνοι

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Γαλλίας κατέχει 61 έδρες και την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης του, Eric Ciotti, δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τις προτάσεις δυσπιστίας.

Οι προτάσεις δυσπιστίας της Δευτέρας θεωρούνταν ευρέως απίθανο να περάσουν, επειδή η γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι βαθιά διχασμένη μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους. Ενώ το κόμμα του Μακρόν έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υποστήριζαν την πρόταση δυσπιστίας δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους, επειδή οι περισσότεροι βουλευτές των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν.

Ωστόσο, οι σύμφωνα με το Politico οι Ρεπουμπλικάνοι εξέθεσαν τις εσωτερικές τους διαιρέσεις και την αποδυναμωμένη ηγεσία τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς αρκετοί βουλευτές αγνόησαν τη γραμμή του κόμματος και ψήφισαν υπέρ μιας από τις προτάσεις.

Τη Δευτέρα, ένας από τους κορυφαίους αντάρτες, ο συντηρητικός βουλευτής Ορελιέν Πραντιέ, δήλωσε ότι η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας ήταν απαραίτητη για να «βγούμε από το χάος».

«Η λέσχη Μακρόν δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει. Και αν χρειάζεται να τους ταρακουνήσουμε με μια πρόταση δυσπιστίας, θα την υποστηρίξω και θα προσδώσω τη φωνή μου στους ανθρώπους που αισθάνονται περιφρονημένοι», δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1 τη Δευτέρα.

Ο κ. Ciotti δήλωσε ότι η απόφαση για την επίκληση της ρήτρας ήταν «αποτέλεσμα πολλών ετών πολιτικών αποτυχιών» που κατέδειξαν «μια βαθιά κρίση στο σύνταγμά μας», αλλά δεν πίστευε ότι η ψήφος δυσπιστίας ήταν η λύση.

Back to top button