Η Ολλανδία αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική κρίση μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντικ Σχοοφ την Τρίτη 3 Ιουνίου, γεγονός που σηματοδοτεί την κατάρρευση της κυβέρνησης.
Πολιτική κρίση στην Ολλανδία – Το «μεταναστευτικό» έριξε την κυβέρνηση- Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Ντικ Σχοοφ
Η παραίτηση του Σχοοφ προέκυψε μετά την αποχώρηση του ακροδεξιού ηγέτη Γκεερτ Βίλντερς από τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, η Ολλανδία θα υποδεχτεί τους ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ με υπηρεσιακή κυβέρνηση κατά τη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα. Η ημερομηνία προκήρυξης πρόωρων εκλογών παραμένει αβέβαιη.
Το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), με επικεφαλής τον Βίλντερς, αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω διαφωνιών σχετικά με την πολιτική ασύλου. Ο Σχοοφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο De Telegraaf, ότι η αποχώρηση του PVV αφαιρεί την απαιτούμενη κοινοβουλευτική υποστήριξη για τη συνέχιση της κυβέρνησης. Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως τον Βίλντερς για την κατάρρευση, χαρακτηρίζοντας την ενέργειά του ανεύθυνη και αχρείαστη.
Από την πλευρά του, ο Βίλντερς ανέφερε στο Twitter την απόσυρση υποστήριξης του κόμματός του, επιμένοντας ότι το PVV είχε δεσμευτεί έναντι των ψηφοφόρων για την εφαρμογή αυστηρότερης πολιτικής ασύλου, περιλαμβανομένου και του κλεισίματος των συνόρων για αιτούντες άσυλο. Η άρνηση των κυβερνητικών εταίρων να στηρίξουν αυτές τις πολιτικές οδήγησε στην απόφαση αποχώρησης.
Πολιτική κρίση στην Ολλανδία – Το «μεταναστευτικό» έριξε την κυβέρνηση- Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Ντικ Σχοοφ
Η κατάρρευση της κυβέρνησης ήταν, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αναμενόμενη. Παρά τη νίκη του PVV στις τελευταίες εκλογές με ποσοστό 23%, ο Βίλντερς απέφυγε τον ρόλο του πρωθυπουργού λόγω αντιδράσεων, με αποτέλεσμα μετά από μήνες διαπραγματεύσεων να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων, που μαζί διέθεταν 88 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο.
Με την αποχώρηση του PVV, η κυβέρνηση χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ οι υπόλοιποι εταίροι δείχνουν απροθυμία να συνεχίσουν ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Η αδυναμία λειτουργίας του Σχοοφ, που προερχόταν από τον χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επιθέσεις του Βίλντερς για ζητήματα πολιτικής, όπως η στήριξη της Ολλανδίας προς την Ουκρανία και η σχέση με το Ισραήλ, επέτειναν την κρίση.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση για εσωτερικές συγκρούσεις και αδυναμία λήψης ουσιαστικών αποφάσεων, ενώ τόνισε ότι τα κόμματα του συνασπισμού είχαν μετατραπεί σε «ομήρους» του Βίλντερς.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημα για πρόωρες εκλογές γίνεται επιτακτικό, χωρίς όμως να υπάρχει σαφής χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίησή τους. Η πρόεδρος του Κινήματος Αγροτών-Πολιτών (BBB) κατηγόρησε τον Βίλντερς για την αποσταθεροποίηση της χώρας, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Φρανς Τίμερμανς, υπογράμμισε πως μόνο μέσω εκλογών μπορεί να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση.
Τέλος, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μείωση της εκλογικής δύναμης του PVV στο 20%, ισοφαρίζοντας το ποσοστό του συνασπισμού Εργατικών/Πράσινων, που είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα