ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πολιτική «θύελλα» για τον Μακρόν στη Γαλλία: Πρόταση μομφής, οργή και διαδηλώσεις


Δύο μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου 2024 και την πραξικοπηματική καθυστέρηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον διορισμό πρωθυπουργού βυθίζει τη χώρα σε ένα πρωτοφανές χάος.

Εν μέσω της αντιπαράθεσης στο γαλλικό Κοινοβούλιο, όπου καμία από τις μεγάλες παρατάξεις δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, εντείνονται οι φωνές για απομάκρυνση του Μακρόν από την προεδρία.

Χορηγούμενο

Περισσότεροι από 80 βουλευτές υπέγραψαν πρόταση μομφής κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ.

Οι βουλευτές προέρχονται από την τετρακομματική συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (Nouveau Front Populaire, ή NFP), 72 από τους οποίους είναι από το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία.

Χορηγούμενο

Οι άλλοι βουλευτές προέρχονται από το γαλλικό κόμμα των Πρασίνων (LE-EELV) και τη Δημοκρατική και Ρεπουμπλικανική Αριστερά (Groupe de la Gauche Democrate et Republicaine).

Άνευ προηγουμένου η κατάσταση

Η πρόταση μομφής προκλήθηκε από την απόρριψη από τον Μακρόν της υποψηφιότητας του NFP της Λουσί Καστέτς ως πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι ο αριστερός συνασπισμός κέρδισε τις περισσότερες έδρες στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Ιούλιο.

Χορηγούμενο

Η άρνηση του Μακρόν κατακρίνεται στην πρόταση ως «μια άνευ προηγουμένου κατάσταση» στην ιστορία της Γαλλίας.

Η συμμαχία NFP κέρδισε τις περισσότερες έδρες τον Ιούλιο, αλλά κανένα κόμμα – ούτε οι κεντρώοι του Μακρόν ούτε η αριστερή και δεξιά αντιπολίτευση – δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Χορηγούμενο

Η Ανυπότακτη Γαλλία κίνησε τις διαδικασίες για την απομάκρυνση Μακρόν στις 31 Αυγούστου, επικαλούμενη τις «σοβαρές αστοχίες» του στα συνταγματικά του καθήκοντα και κάλεσε άλλες πολιτικές ομάδες να την υποστηρίξουν.

«Η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία μπορούν και πρέπει να υπερασπιστούν τη δημοκρατία ενάντια στις αυταρχικές τάσεις του προέδρου», έγραψαν οι βουλευτές στο προσχέδιο ψηφίσματος παραπομπής.

Ωστόσο, μια προσπάθεια απομάκρυνσης του Μακρόν θα είναι μακρά και επίπονη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 68 του Συντάγματος και θα απαιτήσει τελικά τα δύο τρίτα των μελών της Συνέλευσης και της Γερουσίας.


Πρωτοφανείς διαδηλώσεις στις 7/9 – Λαϊκή οργή

Η απόφαση Μακρόν, εν τω μεταξύ να διορίσει πρωθυπουργό τον πρώην επίτροπο της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη τη χώρα.

Η αριστερή συμμαχία εξοργισμένη με τον διορισμό Μπαρνιέ καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου είχαν άλλωστε κατηγορήσει επανειλημμένα τον Μακρόν για «αντιδημοκρατική εκτροπή» και «κλοπή των εκλογών».


Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, του μεγαλύτερου κόμματος της συμμαχίας, Ζαν Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε την επιλογή Μπαρνιέ ως κλοπή των εκλογών.






Back to top button