COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πολιτικό θρίλερ στα Σκόπια με ‘υπόγεια’ εμπλοκή Ερντογάν και Πούτιν – Στον αέρα η συμφωνία των Πρεπών! Τι κάνει η Ελλάδα;

Με υψηλές ταχύτητες κινείται το τελευταίο διάστημα η ελληνική διπλωματία με τη χώρα μας να κάνει ανοίγματα στην Αφρική και σε χώρες της κεντρικής Ασίας, μετά τις συμφωνίες που έχει συνάψει με χώρες του Κόλπου.

Αυτό το είδαμε και με την επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρουάντα, με την προσπάθεια προσέγγισης σε Γκάνα και Σενεγάλη, αλλά και με την αποστολή του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό σε οικονομικό φόρουμ που διεξήχθη στο Κιργιστάν. Ένα φόρουμ που είχε ως θέμα τις σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, δηλαδή το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν και το Καζακστάν. Το συγκεκριμένο φόρουμ άνοιξε τις εργασίες του με διαδικτυακό χαιρετισμό της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φαν ντερ Λάιεν και ολοκληρώθηκε με βίντεο του Έλληνα πρωθυπουργού. Κάτι που ενόχλησε την Άγκυρα, καθώς θεωρεί ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας ανήκουν στην σφαίρα επιρροή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κιργιστάν συνελήφθη το 2012 ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού (14 Αυγούστου 1996), όπου είχε βρει καταφύγιο για 16 χρόνια.

Ανοιχτή πληγή η Συμφωνία των Πρεσπών

Κι ενώ γίνονται αυτά τα άλματα, στασιμότητα παρατηρείται στο θέμα των Σκοπίων, καθώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία δικαίως μπορεί να θεωρηθεί μία πληγή. Και αυτό διότι δεν λύνει τα βασικά ζητήματα σε ό,τι αφορά την γλώσσα και την εθνικότητα.

Ήδη στα Σκόπια σοβεί μία τεράστια πολιτική κρίση, που ουδείς γνωρίζει τι θα ξημερώσει στην Β. Μακεδονία. Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε προσωρινά από πρωθυπουργός (μετά την παταγώδη ήττα στις δημοτικές εκλογές), αλλά πλέον ανακάλεσε και δεν φέρεται διατεθειμένος να πάει σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής, η οποία θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη και τα πάντα είναι στον αέρα. Και όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες όλα θα κριθούν σε μία ψήφο. Αυτή του Αλβανού βουλευτή Σκεντέρ Ρετζέπι, ο οποίος πρώτα υπέγραψε την πρόταση μομφής κι εν συνεχεία απέσυρε την υπογραφή του.

Οι δραματικές εξελίξεις στα Σκόπια μας αφορούν άμεσα, καθώς ήδη όλο και περισσότερες διπλωματικές πηγές βλέπουν ρωσοτουρκικό δάκτυλο πίσω από την πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία. Ρωσία και Τουρκία δεν επιθυμούν τα Δυτικά Βαλκάνια να περάσουν στην σφαίρα επιρροής της Ε.Ε. και των ΗΠΑ και κάνουν ότι μπορούν να για να ματαιώσουν τα σχέδια για εξευρωπαϊσμό αυτών των χωρών.

Εμπλοκή Πούτιν-Ερντογάν

Έτσι η αλβανική ιστοσελίδα «pamfleti.net» εμπλέκει το δίδυμο Πούτιν-Ερντογάν. Κι όπως τονίζει «όλα προκλήθηκαν από το Μπέσα (BESA), το αλβανικό πολιτικό κόμμα που χρηματοδοτείται από τον Ερντογάν και ελέγχεται απόλυτα από την Άγκυρα. Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, όταν ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, ο οποίος είναι και αρχηγός του μουσουλμανικού κόμματος Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης, βρέθηκε στην Άγκυρα. Τη στιγμή που διαφάνηκε νίκη του VRMO, ενώ το BESA κέρδισε το Τέτοβο χάρη στα εκατομμύρια που έριξε η Τουρκία, ο Ερντογάν διέταξε την εγκατάλειψη του Ζόραν Ζάεφ. Το BESA έχει 4 βουλευτές που δεν τους κέρδισε κατεβαίνοντας ως χωριστό κόμμα στις εκλογές, αλλά σε κοινή λίστα του SDSM (κυβερνώντος κόμματος) του Ζάεφ. Και αυτή η κίνηση του Μπέσα, είναι το αντίθετο από το όνομα που έχει αυτό το κόμμα. Πρόκειται απλώς για έναν ελιγμό του Ερντογάν που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, καθώς τόσο ο Μπάιντεν όσο και άλλοι δυτικοί ηγέτες ταπείνωσαν τον τούρκο ηγέτη στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη, κάτι που τον οδήγησε στο να μποϊκοτάρει τη Σύνοδο Κορυφής της Γλασκώβης για το κλίμα. Και οι δύο είναι δυνάμεις (Ρωσλία και Τουρκία) που θέλουν να κρατήσουν τα Βαλκάνια μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελεί την κύρια φιλοδοξία των πολιτών τους».

Έτσι μπορεί ο καθένας να κατανοήσει την άμεση απάντηση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. στο πρόσφατο Thessaloniki Summit (πριν ακόμη κορυφωθεί η κρίση στα Σκόπια, λες και κάτι ήξερε) υποστηρίζοντας πως «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις», αναγκάζοντας τον ηγέτη του συντηρητικού κόμματος και ίσως αυριανό πρωθυπουργό (εάν περάσει η πρόταση μομφής στη Β. Μακεδονία) Χρίστιαν Μιτσκόσκι, να αναδιπλωθεί . Ο Μιτσκόσκι, πάντως επέμεινε ότι δεν πρόκειται ποτέ να πει τη χώρα του Β. Μακεδονία: «Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (σ.σ.Βόρεια). Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω. Όμως, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία – είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Ζόραν Ζάεφ – δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα».

Βέβαια και ο Ζάεφ δεν πολυφώναξε τη χώρα του με το νέο της όνομα. Τουναντίον είδαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να την αναγράφει ως σκέτη Μακεδονία, ενώ στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο όνομα έγραφες πάλι σκέτο Μακεδονία.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Η Ελλάδα, όπως ανέφεραν κύκλοι και του Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών θα επιμένει σε αυτό που είπε και ο Αμερικανός πρέσβης. Επίσης το μήνυμα που εστάλη στο αδελφό κόμμα της Ν.Δ., το VMRO, είναι ότι «αν υπάρξει επιστροφή σε μια εθνικιστική λογική που ανατρέπει το κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών τότε και η Ελλάδα θα επανακαθορίσει τη στάση της έναντι της διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια». Από τη πλευρά του ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι «η επιλογή μας να μη βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια (σ.σ. εφαρμοστικά της Συμφωνίας των Πρεσπών) αποδεικνύεται σωστή, δεδομένου ότι τα μνημόνια συνιστούν ένα μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Το ερώτημα, όμως, που ακόμη δεν έχει απαντηθεί είναι ένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει ότι θα σεβαστεί την διακρατική Συμφωνία των Πρεσπών, διότι το Κράτος έχει συνέχεια, αλλά θα προσπαθήσει να την καλυτερεύσει και να απαλείψει από αυτή τουλάχιστον τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη γλώσσα και την εθνικότητα. Εδώ και δύο χρόνια το μόνο που έχει γίνει είναι να κρατούνται στο συρτάρι τα μνημόνια, που απορρέουν από την Συμφωνία, για τα οποία υπάρχει μία μεγάλη μερίδα κυβερνητικών βουλευτών μεταξύ των οποίων οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα τα ψηφίσουν. Επίσης η Ελλάδα δεν έχει πιέσει επαρκώς τους γείτονες για τις αλλαγές και κρύβεται πίσω από το κατ’ αρχήν βέτο που έθεσε ο Μακρόν (για λόγους ισορροπιών με την Μέρκελ) κι εν συνεχεία της Βουλγαρίας, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει τις δικές της διαφορές με τα Σκόπια.

Back to top button