COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικό θρίλερ στη Γαλλία: Τα επόμενα βήματα του Μακρόν και το ‘στοίχημα’ της 5ης Ιουλίου – Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για το Γάλλο Πρόεδρο!

Αποφασισμένος να προχωρήσει με τα σχέδιά του, παρά την απώλεια της πλειοψηφίας των εδρών στη γαλλική εθνοσυνέλευση, παρουσιάζεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μια εβδομάδα έπειτα από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών της 19ης Ιουνίου.

Σε πείσμα των απωλειών που υπέστη, ο 44χρονος Γάλλος ηγέτης δηλώνει πως θα συνεχίσει να στηρίζει την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν στο έργο της. Στο ίδιο πλαίσιο, διαμηνύει πως θα συνεχίσει να προωθεί προς υλοποίηση και εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος είχε στα σκαριά προεκλογικά.

«Η πρωθυπουργός έχει την εμπιστοσύνη μου για να φέρει σε πέρας το έργο της κυβέρνησης μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Μακρόν στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο AFP.

Ωστόσο, το μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων που είχαν συσπειρωθεί γύρω από τον Μακρόν εξασφάλισε μόλις 245 έδρες σε σύνολο 577 στη γαλλική βουλή, στις εκλογές του Ιουνίου, έναν αριθμό εδρών που είναι αρκετά χαμηλότερος δηλαδή από τις 289 έδρες που θα απαιτούνταν για την πλειοψηφία.

Ο Μακρόν έχει ζητήσει από την Γαλλίδα πρωθυπουργό να βολιδοσκοπήσει εάν τα άλλα κόμματα θα ήταν διατεθειμένα να ενταχθούν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη δική του παράταξη ή να συνεργαστούν μαζί του κατά περίπτωση στηρίζοντας μεμονωμένα σχέδια νόμων.

Από τις εν λόγω βολιδοσκοπήσεις έχουν, ωστόσο, αποκλειστεί η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λιν Μελανσόν και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, δύο παρατάξεις τις οποίες ο Μακρόν αποκηρύσσει ως ακραίες.

Η πλευρά του Μακρόν δεν παρουσιάζεται διατεθειμένη να αποκλίνει από την προεκλογική της ατζέντα, αν και οι θέσεις της σε κάποια θέματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να τροποποιηθούν ή να εμπλουτιστούν εάν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ανοίξει τον δρόμο για συμπράξεις μεταξύ πολιτικών δυνάμεων καμία όμως από τις οποίες δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Στις προεκλογικές υποσχέσεις του Μακρόν συμπεριλαμβάνονταν δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις επιχειρήσεις (μείωση των φόρων που πληρώνουν οι εταιρείες) και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 έτη στα 64 ή στα 65.

Αναλυτές εκτιμούν, όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times, ότι η οικοδόμηση συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά σε μια χώρα όπως είναι η Γαλλία που δεν έχει παράδοση στους κοινοβουλευτικούς συμβιβασμούς και στις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ακόμη και οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, που μοιράζονται παρόμοιες θέσεις με την ομάδα του Μακρόν, το παίζουν δύσκολοι καθώς προσπαθούν να διασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα των FT. Σημειωτέων πως οι Ρεπουμπλικάνοι, που διατηρούν 61 έδρες στην εθνοσυνέλευση, θα μπορούσαν να αποκτήσουν και ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία, ωστόσο, κοιτούν όλα ήδη από τώρα προς τις επόμενες εκλογές του 2027, με δεδομένο ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι, σε κάθε περίπτωση, κρίσιμες.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα πρέπει να έχει ως τις αρχές Ιουλίου παρουσιάσει στον Μακρόν ένα νέο ανασχηματισμένο υπουργικό συμβούλιο (σημειώνεται πως τρεις υπουργοί της τρέχουσας κυβέρνησης ηττήθηκαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές), ενώ στις 5 Ιουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην εθνοσυνέλευση επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Back to top button