ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πολωνία: Απίστευτο εύρημα 500 ετών σε κάστρο- Βρέθηκε διαβήτης που μάλλον ανήκει στον Κοπέρνικο


Ένας διαβήτης ηλικίας 500 ετών, που πιθανολογείται ότι άνηκε στον διάσημο αστρονόμο Νικόλαο Κοπέρνικο, ανακαλύφθηκε σε κάστρο στην Πολωνία.

 

Χορηγούμενο

Πολωνία: Απίστευτο εύρημα 500 ετών σε κάστρο- Βρέθηκε διαβήτης που μάλλον ανήκει στον Κοπέρνικο

 

Χορηγούμενο

Το εργαλείο, κατασκευασμένο από κράμα χαλκού, βρέθηκε από ερασιτέχνες αρχαιολόγους που χρησιμοποίησαν ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος για να εξερευνήσουν τα εδάφη του κάστρου Frombork, χτισμένο τον 14ο αιώνα στα βόρεια της χώρας.

Χορηγούμενο

Σημασία του Ευρήματος

Το κάστρο Frombork είναι γνωστό ως το μέρος όπου ο Κοπέρνικος πραγματοποίησε τις περισσότερες από τις σημαντικές αστρονομικές του παρατηρήσεις, διατυπώνοντας την ηλιοκεντρική θεωρία του ότι ο ήλιος, και όχι η Γη, βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος. Ο διαβήτης βρέθηκε σε ένα δωμάτιο θαμμένο κάτω από τους κήπους του κάστρου, γεγονός που τον συνδέει άμεσα με τον χώρο όπου ο αστρονόμος εργάστηκε.

Χορηγούμενο

Πιθανή Σύνδεση με τον Κοπέρνικο

Η ομάδα που ανακάλυψε το εργαλείο, η Treasure Mission, ανέφερε ότι το εύρημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για ακριβείς μετρήσεις, κρίσιμες στην αστρονομική έρευνα. Υπάρχει πιθανότητα ο ίδιος ο Κοπέρνικος ή οι συνεργάτες του να χρησιμοποίησαν τον διαβήτη, αν και η Zorjana Polenik από το Μουσείο Nicolaus Copernicus σημειώνει ότι “θα μπορούσε να ανήκε στον ίδιο τον Κοπέρνικο”.

Ιστορικό Πλαίσιο

Ο Νικόλαος Κοπέρνικος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κάστρο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Πολωνίας με τους Τεύτονες Ιππότες τη δεκαετία του 1520, αλλά επέστρεψε για να ολοκληρώσει το έργο του «De Revolutionibus Orbium Coelestium», που δημοσιεύθηκε το 1543. Το έργο αυτό τον ανύψωσε σε μια από τις κεντρικές μορφές της σύγχρονης επιστήμης.


Επόμενα Βήματα

Ο διαβήτης θα σταλεί για περαιτέρω δοκιμές στον Συντηρητή Μνημείων της Πολωνίας για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του και η ακριβής χρονολόγησή του. Το εύρημα αυτό προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τις μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο Κοπέρνικος στις αστρονομικές του παρατηρήσεις.






Back to top button