Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά, αρωματικό και σιροπιαστό, ιδανικό για κάθε περίσταση. Η ιδιαίτερη υφή της προέρχεται από τα φύλλα κρούστας που θρυμματίζονται μέσα στο μείγμα, ενώ το σιρόπι πορτοκαλιού την κάνει απίστευτα ζουμερή.
Ετοιμαστείτε για ένα γλυκό που μοσχοβολά Ελλάδα!
Πορτοκαλόπιτα – Υλικά
Για την πίτα:
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας (450-500 γρ.)
- 4 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 200 ml ηλιέλαιο
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (16 γρ.)
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 120 ml χυμό πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
Advertisement
- 300 γρ. ζάχαρη
- 250 ml νερό
- Χυμός από 1 πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Φλούδα από 1 πορτοκάλι
Χρόνος παρασκευής
- Προετοιμασία: 20 λεπτά
- Ψήσιμο: 40-45 λεπτά
- Αναμονή: 30 λεπτά (να απορροφήσει το σιρόπι)
Εκτέλεση
Βήμα 1: Προετοιμασία φύλλων κρούστας
- Ανοίξτε τα φύλλα κρούστας και αφήστε τα να στεγνώσουν για περίπου 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια, τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να γίνουν μικρά κομματάκια.
Βήμα 2: Προετοιμασία μείγματος
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας καλά.
Βήμα 3: Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (στις αντιστάσεις).
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί 25×35 εκ.
- Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Βήμα 4: Σιρόπι & σιρόπιασμα
- Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού για 5 λεπτά.
- Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
- Μόλις βγει η πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο, τη χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε αμέσως με το σιρόπι.
Tips για τέλεια πορτοκαλόπιτα
- Τα φύλλα πρέπει να είναι ξερά πριν τα προσθέσετε στο μείγμα για να απορροφήσουν καλύτερα τα υγρά.
- Το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό και η πίτα ζεστή για να απορροφήσει σωστά την υγρασία.
- Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λικέρ πορτοκάλι στο μείγμα για επιπλέον άρωμα.
- Σερβίρετε με παγωτό βανίλια ή χτυπημένη κρέμα για extra απόλαυση!
Advertisement
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα