COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ μπορεί να αλλάξει τον χάρτη στην Μέση Ανατολή;

Η αιφνιδιαστική επίθεση που δέχθηκε τα ξημερώματα το Ισραήλ από δυνάμεις της Χαμάς στην Γάζα με πρωτοφανή για τα δεδομένα ένταση και έκταση καθώς εκτός από μαζική εκτόξευση πυραύλων και ρουκετών συνοδεύτηκε και από εισβολή μαχητών από στεριά και θάλασσα, απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια επανάληψης των συνομιλιών για το Παλαιστινιακό και να διαταράξει τις περίφημες συμφωνίες Αβραάμ.

Σε μια κίνηση που ξύπνησε εφιάλτες του Γιομ Κιπουρ του πολέμου που ξέσπασε στις 6 Οκτωβρίου του 1973 με τον αιφνιδιασμό του Ισραήλ από την Αίγυπτο και την Συρία, η Χαμάς που εξοπλίζεται από το Ιράν και συνδέεται πολιτικά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση καθώς οι μαχητές της εισέβαλλαν σε μικρές ισραηλινές πόλεις και χωριά στην παραμεθόριο, πυροβολώντας όχι μόνο εναντίον στρατιωτικών στόχων αλλά και πολιτών συλλαμβάνοντας ομήρους και αρπάζοντας ακόμη και τις σορούς θυμάτων τους τις οποίες μετέφεραν ως «λάφυρο» στην Γάζα.

Το Ισραήλ που την επομένη της γιορτής του Γιομ Κιπουρ ξύπνησε σοκαρισμένο δεχόμενο πάνω από 2.500 ρουκέτες και πυραύλους που έφθασαν ακόμη και στο Τελ Αβίβ και αντικρίζοντας εικόνες που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, αντέδρασε άμεσα κηρύσσοντας Κατάσταση Πολέμου. Ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να δηλώσει ότι «είμαστε όχι σε μια απλή επιχείρηση, αλλά σε Πόλεμο» προειδοποιώντας ότι «ο εχθρός μας θα πληρώσει τέτοιο τίμημα που ποτέ δεν θα μπορούσε να φαντασθεί..» ,δίνοντας εντολή να ξεκινήσει μαζική επίθεση με την ονομασία «Σιδερένιο Ξίφος».

Αν και ο αιφνιδιασμός του Ισραήλ αποτελεί σοβαρή αποτυχία των Μυστικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Ασφαλείας (καθώς πλέον έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό τους πράκτορες που είχαν στην Γάζα) η επίθεση ξεπέρασε κάθε σενάριο εμπλοκής που υπήρχε στα σχέδια τους. Παρά το γεγονός ότι εδώ και τέσσερις ημέρες είχαν υπάρξει πληροφορίες για εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς προς την θάλασσα σαν ένα είδος «άσκησης» πριν από την επίθεση φαίνεται ότι δεν αξιολογήθηκαν.

Πλέον αναμένεται να υπάρξει σφοδρή «τιμωρία» της Χαμάς που κυριαρχεί στην Γάζα και η ανοικτή αυτή σύγκρουση θα έχει δραματικές πολιτικές και διπλωματικές συνέπειες.

Μάλιστα δημοσιεύουν και βίντεο από τις επιχειρήσεις

Η επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα φέρει την κωδική ονομασία “Swords of Iron” («Σιδερένια Σπαθιά»).

Είναι προφανές ότι μετά την πρωτοφανή κλιμάκωση ,ενισχύονται στο εσωτερικό του Ισραήλ οι «σκληροπυρηνικές» δυνάμεις που αμφισβητούν την λύση δυο κρατών και επίσης ο ίδιος ο Νετανιάχου που αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική αμφισβήτηση στο εσωτερικό, εδραιώνεται στην θέση του καθώς ο «στρατηγός» δεν αλλάζει εν μέσω πολέμου. Οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Παλαιστινιακό τινάζονται στον αέρα και οι πλέον μετριοπαθείς Παλαιστίνιοι δεν θα είναι σε θέση να προσέλθουν σε συνομιλίες καθώς τον πρώτο λόγο έχουν τα όπλα της Χαμάς.

Όμως η επίθεση αυτή έρχεται μετά από μια δύσκολη περίοδο, που ο ισραηλινός κυβερνητικός σιναπισμός επέμενε στην πολιτική των νέων εποικισμών αλλά και περιοριστικών μέτρων στο τέμενος Αλ Ακσα, που είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και του Αραβικού κόσμου και πλέον αυτή η πολιτική εμφανίζεται «δικαιωμένη».

Η Χαμάς η οποία εξοπλίζεται από το Ιράν (υπολογίζεται ότι έχει στην διάθεση της περισσότερους από 10.000 πυραύλους, ιρανικής κατασκευής ή ιρανικής τεχνογνωσίας) με την επίθεση δεν θέλει απλώς να εκδικηθεί το Ισραήλ αλλά θέλει να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή αλλά και την διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τις Αραβικές χώρες. Τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ διεξάγουν εντατική διπλωματία προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ και τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι είχε σημειωθεί πρόοδος, με δυο μάλιστα ισραηλινούς υπουργούς να επισκέπτονται το Ριάντ.

Το προηγούμενο διάστημα με την μεσολάβηση της Αιγύπτου είχε επιχειρηθεί να υπάρξει ένα modus operandi μεταξύ Ισραήλ και Γάζας και μάλιστα υπήρχε ακόμη και η προσδοκία ότι το Ισραήλ θα επέτρεπε με μεσάζοντα την Αίγυπτο το δικαίωμα ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές της Γάζας. Η Γάζα περιοχή στην οποία ζουν περισσότερα δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι λόγω και του μακροχρόνιου εμπάργκο των Ισραηλινών βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και αποτελεί φυτώριο μαχητών όχι μόνο της Χαμάς αλλά και ακραίων ισλαμιστικών ομάδων.

Ξεχωριστό κομμάτι όμως είναι η στενή σχέση της Χαμάς και του αρχηγού της Ισμαήλ Χανίγιε με την Τουρκία και τον Ερντογάν. Αν και η Χαμάς έχει αναγνωρισθεί ως τρομοκρατική οργάνωση ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει κρύψει την στήριξη του σε αυτή και μόλις στις 26 Ιουλίου είχε υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ισμαήλ Χανίγιε μαζι με τον Αμπάς για συνομιλίες…

Ο ίδιος ο Χανίγιε δήλωσε σήμερα ότι «είμαστε σε μια ηρωική επική απάντηση στην επιθετικότητα του Ισραήλ στο Αλ Ακσα, θέλοντας έτσι να δώσει μια παν- ισλαμική διάσταση στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του εναντίον του Ισραήλ.

Την ώρα που όλη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την επίθεση εναντίον πολιτικών στόχων στο Ισραήλ ο ίδιος ο Ερντογάν δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα καταδίκης και μιλώντας στο συνέδριο του ΑΚΡ έσπευσε απλώς να δηλώσει : «Αδελφοί και αδελφές, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια διάβρωσης του ιστορικού και θρησκευτικού καθεστώτος του Masjid al-Aqsa, της πρώτης μας Qibla. Ως Τουρκία, καλούμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση υπό το φως των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο Ισραήλ σήμερα το πρωί και να απόσχουν από τη λήψη παρορμητικών μέτρων που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις…» Δήλωση που εξομοιώνει τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο αν δεν νομιμοποιεί ουσιαστικά την επίθεση της Χαμάς.

Η στάση αυτή είναι φυσικό ότι θα επηρεάσει και την εν εξελίξει διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας καθώς θα βαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα φέροντας στο μυαλό τις παλαιότερες δηλώσεις του Ερντογάν για «απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ».

Ερωτηματικό ακόμη είναι αν θα υπάρξει αντίστοιχη πολεμική κινητοποίηση και από βορρά όπου στον Λίβανο εδρεύει η Χεζμπολαχ και ίσως μπει στον πειρασμό για συντονισμένη επίθεση με την Χαμάς. Αυτό θα είχε σοβαρότατες συνέπειες για τον ίδιο τον Λίβανο που μόλις πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση του παρά την αντίδραση της Χεζμπολαχ κατόρθωσε με μεσολάβηση των Αμερικανών να συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ,ενώ οι δυο χώρες ουσιαστικά βρίσκονται εδώ και χρόνια σε «εμπόλεμο καθεστώς».

Όμως και για το ίδιο το Ισραήλ αποτελεί μια μεγάλη παγίδα η χθεσινή επίθεση που δέχθηκε από την Χαμάς. Η χωρίς όρια αντίδραση του και μια γενικευμένη επίθεση εναντίον παλαιστινιακών στόχων , θα έχει τον κίνδυνο να το φέρει και πάλι σε συνθήκες απομόνωσης στην περιοχή και να ακυρώσει κάθε προσδοκία για πρόοδο στο Παλαιστινιακό. Η νέα αυτή σύγκρουση στην Μ. Ανατολή απειλεί πραγματικά να ανατρέψει ισορροπίες και να ακυρώσει προσπάθειες θα έδιναν προοπτική μόνιμης ειρήνευσης και συμβίωσης στην πολύπαθη και στρατηγική αυτή περιοχή.

Back to top button