COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πως αναζωπυρώθηκε η Ελληνογαλλική συμμαχία; Η μυστική επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα και το καυτό παρασκήνιο


Αναζωπυρώνεται το γαλλικό ενδιαφέρον γα τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής και ξαναρχίζει ο διάλογος με τη Γαλλία για το σύνολο της Αμυντικής Συμφωνίας και τις φρεγάτες.

Το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου είχε την δυνατότητα να απολαύσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσφάτως φιλοξενήθηκε στην θαλαμηγό κορυφαίας ελληνικής επιχειρηματικής οικογενείας και έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εστία», τον διάπλου του Αρχιπελάγους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από ελληνο-γαλλική πηγή, η ινκόγκνιτο επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου και η φιλοξενία του από την κορυφαία ελληνική επιχειρηματική οικογένεια η οποία δραστηριοποιείται εντόνως στον τομέα της ενέργειας και έχει κοινά συμφέροντα με την γαλλική Τotal, συνέπεσε:

Πρώτον, με την αναθέρμανση των σχέσεών του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίες χωρίς να είναι ποτέ ψυχρές έχουν γνωρίσει διάφορες διακυμάνσεις.

Δεύτερον, με την αναζωπύρωση των συζητήσεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Γαλλίας – Ελλάδας για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών και για την υπογραφή συμφωνίας που θα περιέχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Τρίτον, με την συνομιλία Μακρόν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ της 7ης Αυγούστου, το περιεχόμενο της οποίας αποδέσμευσε ο Λευκός Οίκος και απεκάλυψε ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαματάρης.

Οι σχέσεις Μακρόν – Μητσοτάκη έχουν περάσει διακυμάνσεις, για αυτό προσφάτως μετά το ναυάγιο στις συζητήσεις για τις φρεγάτες ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε «δώρο» την άκρως φιλελληνική δήλωσή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοινώθηκε μάλιστα ότι οι Γάλλοι θα αποκτήσουν βάση στην Κύπρο, ενώ γαλλικές φρεγάτες έσπευσαν προς προστασία της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η άριστη γνώση της γαλλικής γλώσσας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως και οι εξαιρετικές εντυπώσεις που άφησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην τελευταία συνάντηση κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης (κάθισε σε όλα τα «τραπέζια» και οι Γάλλοι το παρατήρησαν) έδωσε ‘δεύτερη ευκαιρία’.

Στην πρόσφατη επικοινωνία των δύο ηγετών (άγνωστο εάν ο Μακρόν ήταν σε ελληνικό έδαφος) ο κ. Μητσοτάκης διέλυσε τις παρεξηγήσεις. Φέρεται να είπε ότι η αγορά ανεστάλη λόγω των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους (ύψους 1,4 δισ. ευρώ), αλλά δεν αναβλήθηκε οριστικά.

Μετά την επικοινωνία Μακρόν – Μητσοτάκη η οποία επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας–Τουρκίας, ακολούθησε επικοινωνία των Υπουργών Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί.

Κατά την διάρκειά της, συζητήθηκε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τις γαλλικές φρεγάτες τον Σεπτέμβριο, καθώς και για το κείμενο της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής που μπορεί να συνοδεύεται από πρόβλεψη για παροχή ναυτικής βάσης στους Γάλλους στην Ελλάδα, από δανεισμό μεταχειρισμένων φρεγατών Fremme, μέχρι της κατασκευής των νέων και από την μεταστάθμευση μιας μοίρας μαχητικών αεροπλάνων Rafale σε αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην ίδια συζήτηση τέθηκε και το θέμα της κατεπείγουσας προμήθειας ανταλλακτικών για τα ελληνικά μαχητικά Mirage.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται, την ώρα που γίνεται χαμός στο Αιγαίο, να εγκρίνει τις εκτελεστικές συμβάσεις για την απευθείας ανάθεση της υποστήριξης και ζητά την διεξαγωγή ελέγχου νομιμότητας!

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο.

Αποκαλύφθηκε η συνομιλία Τραμπ – Μακρόν με την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος ζητά από τον ομόλογό του να παρέμβει στον Ερντογάν γιατί «μόνο εσάς ακούει». Το ενδιαφέρον είναι πως και ο Πρόεδρος Μακρόν τάχθηκε στον Τραμπ υπέρ του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας. Το ευτύχημα; Με θέσεις που είναι πιο κοντά στις ελληνικές και δεν είναι τόσο εμφανώς φιλοτουρκικές όπως των Γερμανών…

Back to top button