COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς έπιασαν τους «πειρατές» της συνδρομητικής οι κοριοί της ΕΛΑΣ: Ο αρχηγός με το θηριώδες τζιπ και οι πλούσιοι – άνεργοι συνεργάτες του

Από το Γύθειο το κέντρο ελέγχου του κυκλώματος των «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης. Οι διάλογοι και το ξέπλυμα.

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για τη δράση του κυκλώματος των «πειρατών» της συνδρομητικής τηλεόρασης, με «τζίρο» 25 εκατομμυρίων ευρώ

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση γίνεται ανάλυση του τρόπου δράσης του φερόμενου ως αρχηγού, του 42χρονου Έλληνα επιχειρηματία που διατηρεί καφέ-μπαρ στο Γύθειο Λακωνίας. Για να επιτευχθεί το «ξήλωμα» του κυκλώματος που παρείχε παρανόμως υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης ζητήθηκε και έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. να «καίνε» αρκετούς από τους συλληφθέντες. Ο 42χρονος επιχειρηματίας παρότι γνώριζε ότι μπορεί να παρακολουθείται από τις Αρχές και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς χρησιμοποιούσε «επιχειρησιακή σύνδεση» στο όνομα αλλοδαπού-«αχυράνθρωπου», δεν κατάφερε να περάσει κάτω από τα ραντάρ του «κοριού».

Οι αστυνομικοί δεν «αποκρυπτογράφησαν» μόνο την επιχειρησιακή του δράση, δηλαδή όλες τις συντονιστικές ενέργειες που έκανε ως αρχηγός, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να ξέπλενε τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης.

«Ο αρχηγός χρησιμοποιώντας ως κεφάλαιο τα χρήματα που προέρχονται από την εγκληματική του δράση ιδρύει καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα μέσω του λογαριασμού που έχει δημιουργήσει στην εταιρία αγορών μέσω διαδικτύου Paysafe εισπράττει τα κέρδη από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία στη συνέχεια μέσω της ίδιας εταιρίας, τα καταθέτει σε στοιχηματικές εταιρίες και στη συνέχεια προβαίνει στην ανάληψή τους μέσω των τραπεζικών λογαριασμών που έχει δηλώσει σε αυτές κατά τη διαδικασία του ανοίγματος του λογαριασμού.

Τέλος στις καθημερινές του μετακινήσεις χρησιμοποιεί όχημα μάρκας Range Rover καθώς και μηχανές.

Από την εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. προκύπτει ότι έχει κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης το Νοέμβριο του 2020 με κύρια δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο ραδιοφωνικών δεκτών, ενώ το 2021 και το 2022 έχει δημιουργήσει υποκαταστήματα με κύρια δραστηριότητα την παροχή γευμάτων.

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που «καίνε» τον 42χρονο επιχειρηματία.

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε τον περασμένο Ιούλιο επικοινωνία μεταξύ του αρχηγού και συνεργάτη του, στην οποία ο τελευταίος φέρεται να του λέει: «Έχω μαζέψει 2000 με 3000 ευρώ για να σου τα δώσω. Ήρθε ένας και μου έδωσε ένα πενηντάρικο που ήταν πλαστό».

Ο 42χρονος φέρεται να του απαντά ότι γνωρίζει το πρόβλημα και ότι έχει αγοράσει μηχάνημα για να ελέγχει τη γνησιότητα των χαρτονομισμάτων που εισπράττει. «Τη Δευτέρα θα έρθω Αθήνα, να έχεις μαζέψει τα λεφτά από όλους», συνεχίζει.

Ο φερόμενος ως αρχηγός σε άλλη επικοινωνία του ενημερώνεται από «δυσαρεστημένο» πελάτη ότι η τηλεόρασή του έχει πρόβλημα. Ο 42χρονος τον προτρέπει να πάρει τηλέφωνο μέλος του κυκλώματος που είχε το ρόλο του «τεχνικού». Επίσης, φέρεται να λέει σε «πελάτη» να περάσει από το καφέ-μπαρ που διατηρεί στο Γύθειο για να αφήσει τα λεφτά, γιατί εκείνος απουσιάζει στην Αθήνα.

Σε άλλη συνομιλία μέλος του κυκλώματος φέρεται να λέει στο τηλέφωνο, απευθυνόμενος πιθανότατα σε κάποιον υποψήφιο πελάτη: «Δε μπορώ να σε βάλω γιατί έχει κλείσει το σύστημα λόγω του κυνηγητού που υπάρχει, όμως υπάρχει η δυνατότητα να μπεις σε άλλο πρόγραμμα». Στην ίδια συνομιλία φέρεται να λέει: «Η συσκευή κάνει 120 ευρώ και το τρίμηνο 50 ευρώ ως συνδρομή».

Επίσης, σε μία από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες καταγράφηκε μέλος του κυκλώματος να λέει τη φράση «πες του να μαζέψει τα λεφτά και από τον μπάτσο», χωρίς να διευκρινίζεται εάν υπήρχε αστυνομικός-«εισπράκτορας» ή αστυνομικός «πελάτης» του κυκλώματος.

Το iΕidiseis ρώτησε πάντως αρμόδιες πηγές, οι οποίες εξήγησαν ότι από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν προκύπτει εμπλοκή αστυνομικού στην υπόθεση. Ένα σενάριο είναι είτε το «μπάτσος» να είναι το παρατσούκλι (χωρίς να πρόκειται για αστυνομικό) είτε κάποιος εμπλεκόμενος να είναι αστυνομικός αλλά να μην έχει ταυτοποιηθεί.

Η νομική άποψη: «Ανεπαρκή στοιχεία»
Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων, Παναγιώτης Μαριόλης, δηλώνει στο iΕidiseis ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερα διευρυμένη ποινική δίωξη, η οποία όμως στηρίζεται ως επί το πλείστον σε εκτιμήσεις των διωκτικών Αρχών, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνουν την πραγματική διάσταση της κρινόμενης υπόθεσης. Πεποίθηση μου είναι ότι η έλλειψη των απαιτούμενων ουσιωδών στοιχείων θα αναδειχθεί επαρκώς ενώπιον των Ανακριτικών και Εισαγγελικών Αρχών και θα αξιολογηθούν προς την κατεύθυνση αυτή».

 

Πλούσιοι… άνεργοι
Ενδεικτικό του εύρους της δράσης τους, που αφορά στην παράνομη παροχή συνδρομητικής τηλεόρασης, είναι ότι οι εταιρείες Cosmote TV, Vodafone και NOVA υπέστησαν οικονομική ζημιά ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Αστυνομικές πηγές αποκαλύπτουν στο europost.gr ότι «πολλά από τα μέλη του κυκλώματος ήταν άνεργα, ωστόσο, από την έρευνα προέκυψε ότι είχαν στην κατοχή τους πολυτελή αυτοκίνητα. Είναι ξεκάθαρο ότι είχαν αναγάγει σε αποκλειστικό τους ‘επάγγελμα’ την ‘πειρατεία’. Οι πελάτες τους πλήρωναν είτε 50 ευρώ το εξάμηνο είτε 15 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τη συμφωνία που έκαναν. Το κύκλωμα παρακολουθούσε τα πάντα μέσω υπολογιστών. Όταν ένας πελάτης δεν ήταν συνεπής στην πληρωμή μέσα σε μία ημέρα του έκοβαν την παροχή. Λειτουργούσαν σαν μία καλοκουρδισμένη επιχείρηση. Μέρος των κερδών τους χρησιμοποιούνταν για την αγορά αυτοκινήτων, σπιτιών, ενώ ξέπλεναν χρήματα και μέσω στοιχηματικών εταιριών».

Ανάμεσα στους 10 συλληφθέντες είναι ο φερόμενος ως αρχηγός της «πυραμίδας», ο υπαρχηγός, ο «γενικός ταμίας» και οι «εισπράκτορες» (που φρόντιζαν για την είσπραξη των «συνδρομών»).

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πάτρας, «για την είσπραξη των κερδών τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να μην κινούν υποψίες, συνήθως επέλεγαν τρόπους είσπραξης ανάλογους με αυτούς που χρησιμοποιούν μέλη άλλων εγκληματικών οργανώσεων και συγκεκριμένα: είσπραξη δια χείρας, είσπραξη μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό (PAYSAFE-PAYPAL-REVOLUT) και τέλος μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους αλλά και των μελών των οικογενειών τους. Για να έχουν πλήρη επίγνωση και έλεγχο του πελατολόγιου τους τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για κάθε διαδικτυακή πύλη (portal) χρησιμοποιούν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών (panel) το οποίο εγκαθιστούν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητό τους τηλέφωνο. Μέσω του προγράμματος αυτού ελέγχουν ανά πάσα στιγμή τους πελάτες- χρήστες, δηλαδή από πότε είναι συνδεδεμένος στο σύστημα, εάν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, πότε λήγει με βάση την πληρωμή η περίοδος συνδρομής του, την διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP) στην οποία συνδέεται ο αποκωδικοποιητής, τον εργοστασιακό αριθμό (serial-number ή mag address) του αποκωδικοποιητή κάθε χρήστη, προκειμένου να μην μπορεί να μετακινηθεί ή χρησιμοποιηθεί από έτερο άτομο αλλά και σε ποιο πρόγραμμα αλλά και τα μπουκέτα των καναλιών.

Μέσω του ίδιου προγράμματος (panel) ελέγχεται η κατάσταση των μεταπωλητών (dealers). Ο έλεγχος, γίνεται από τους διαχειριστές ή από τους ανώτερους σε βαθμίδα μεταπωλητές, γίνεται μέσω του ίδιου προγράμματος (panel). Σε αυτό αναγράφονται υποχρεωτικά τα credits που αναλογούν στον κάθε μεταπωλητή.

 

Back to top button