COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς η εξαγωγή του Predator από την Ελληνική κυβέρνηση οδήγησε στο αιματοκύλισμα και στη σφαγή στο Σουδάν; Που κατέληξε το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης;

Η άδεια εξαγωγής του Predator που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, είναι αυτή που οδήγησε στην εμφύλια σύγκρουση του Σουδάν, μία σύγκρουση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει.

Με λίγα λόγια χρησιμοποιήθηκε για να προκαλέσει αυτή την σφαγή. Το ενδιαφέρον όμως είναι να γίνει γνωστό ποια πλευρά απέκτησε το λογισμικό.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ισραηλινό σύστημα το για το οποίο χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα ως μεσάζοντας για να παραδοθεί «κάπου» και σε «κάποιον» στο Σουδάν, αφού η άδεια εξαγωγής δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα από το ΥΠΕΞ του Ν.Δένδια.

Στις συστάσεις που απηύθυνε η PEGA προς την Ελλάδα διαπιστώνει ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι χορήγησε άδειες εξαγωγής στην Intellexa για την πώληση του Predator σε απολυταρχικές κυβερνήσεις.

Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο κατασκοπίας στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρακολουθεί πολιτικούς και δημοσιογράφους με το Predator. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι η χώρα μας είχε πουλήσει το λογισμικό και σε άλλες χώρες, αυτές ήταν η Μαδαγασκάρη και μία στην ανατολική και μία στη νοτιοανατολική Αφρική, σύμφωνα με το New York Times, το οποίο δεν κατονόμασε τις δύο τελευταίες.

Δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz «φωτογραφίζει» το Σουδάν και μάλιστα αναφέρεται σε πτήσεις που έγιναν με ένα… Cessna.

Με έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, αποδεικνύεται ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε γνώση για την εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού Predator στη Μαδαγασκάρη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τις 23 Ιουλίου του 2019 ολόκληρη η αλληλογραφία από τις διευθύνσεις Α,Β,Γ, Δ και Ε του υπουργείου Εξωτερικών διαβιβαζόταν και στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως εκ τούτου τα έγγραφα της Β6 Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ που είχαν σχέση με την εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη ήταν σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα των «New York Times» που προκάλεσε νέο πανικό στο Μαξίμου αποκάλυπτε ότι ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής, αδειοδότησε την Intellexa να εξαγάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Την επιβεβαίωση στην αμερικανική εφημερίδα έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, τον οποίο το Μαξίμου έσπευσε να «ξηλώσει» από την θέση του.

Ας επανέλθουμε όμως στην σφαγή του Σουδάν και για τον ρόλο του Predator.

Το σύστημα όπως είναι γνωστό είναι ισραηλινό και άρα πρέπει να κατέληξε σε φιλοϊσραηλινή φράξια.

Ποιοι στηρίζουν ποιον, σε αυτή την σύγκρουση

Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος είναι οι βασικοί παίκτες που δίνουν τη μάχη για επιρροή στο Σουδάν και η στρατηγική που ακολουθούν συνοψίζεται στο να υποστηριχθεί ο ισχυρότερος.

Σ. Αραβία και Εμιράτα αρχικά στήριξαν τον αρχηγό του τακτικού στρατού Αλ Μπουρχάν γιατί έδωσε τη μάχη με το συνασπισμό τους στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά στη συνέχεια ο Χεμεντί (ο αρχηγός της παραστρατιωτικής ομάδας) έστειλε περισσότερες δυνάμεις στο πλευρό τους και έτσι επέλεξαν αυτόν.

Μάλιστα ο Χεμεντί τον περασμένο Μάιο είχε πάει στο Ριάντ και είχε δει τον πρίγκιπα διάδοχο, ενώ προχθές (16/4) ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ πήρε τηλέφωνο και τους δύο. Η Αίγυπτος στηρίζει και τους δυο επίσης.

Η Ρωσία έχει σχέσεις με τον Χεμεντί όπως και οι μισθοφόροι της Βάγκνερ, αλλά ο τακτικός στρατός στηρίζει και την κατασκευή ρωσικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που οι Δυτικές δυνάμεις και οι ΗΠΑ δε θέλουν επ’ ουδενί να δουν οπότε συνομιλούν και εκείνες με όλες τις πλευρές.

Αυτά ως προς αυτούς. Ως προς το Ισραήλ όμως;

Εδώ πρέπει να θυμίσουμε πως μέχρι το 2011 το Σουδάν ήταν μία ακόμα μεγαλύτερη χώρα. Τι έγινε τότε; Αποσπάστηκε το Νότιο Σουδάν το οποίο και έγινε ανεξάρτητο.

Τώρα το Σουδάν έχει πληθυσμό περίπου 50.000.000 ενώ το Νότιο Σουδάν έχει πληθυσμό 11.000.000 και θεωρείται πολύ φίλα προσκείμενο στο Ισραήλ και ότι αυτός ήταν ο λόγος δημιουργίας του.

Συνεπώς τώρα τι συμβαίνει; Αν το Predator κατέληξε σε φιλοϊσραηλινή φράξια, ποια είναι αυτή;

Οι Ισραηλινοί θα ήθελαν επιπλέον διάσπαση τoy Σουδάν; Η περιοχή που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο απόσπασης είναι το Νταρφούρ, στο οποίο βρίσκονται τα μεταλλεία χρυσού.

Στο Νταρφούρ οι δυνάμεις του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (Χεμεντί), δηλαδή των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης έχουν ισχυρά προπύργια.

Η σουδανική κυβέρνηση είχε πρόσβαση στο Predator. Aλλιώς δεν θα υπήρχε επίσημα άδεια εξαγωγής.

Σίγουρα όμως και ο Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο είχε αποκτήσει πρόσβαση στο Predator καθώς ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Το Predaτοr χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τον Χεμεντί και όχι μόνο για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς καθώς δεν πρόκειται για έναν απλό στρατηγό και το εξηγούμε:

Ο Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή Χεμεντί, θεωρείται φιλορώσος στρατηγός του Σουδάν και διοικεί τους παραστρατιωτικούς RSF. Επίσης είναι πολιτικός ηγέτης. Γεννήθηκε το 1974 ή το 1975 (ηλικίας 47–48).

Ανήκει στη φυλή Ριζεϊγκάτ του Νταρφούρ. Ήταν ο Αντιπρόεδρος του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου μετά το πραξικόπημα του Σουδάν το 2019.

Στις 21 Αυγούστου 2019, το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο μεταβίβασε την εξουσία στο πολιτικοστρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο Κυριαρχίας, μέλος του οποίου επίσης είναι ο Χεμεντί.

Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Σχεδίου Συνταγματικής Διακήρυξης του Αυγούστου 2019, ο Χεμεντί και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Κυριαρχίας δεν θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι στις γενικές εκλογές του 2022 στο Σουδάν.

Το 2019 ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Σουδάν μέσω της εταιρείας του «Al-Junaid», η οποία είχε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως επενδύσεις, εξόρυξη, μεταφορές, ενοικίαση αυτοκινήτων, σίδηρο και χάλυβα.

Στις αρχές Ιουλίου 2019, ο Χεμεντί θεωρούνταν το πιο ισχυρό πρόσωπο στο Σουδάν.

Ο Χεμεντί χρησιμοποίησε την παραστρατιωτική δύναμη RSF [Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης] για να αναλάβει τα ορυχεία χρυσού και να συλλάβει τον αντίπαλο ηγέτη Τζαναουΐντ Μούσα Χιλάλ τον Νοέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα ο Χεμεντί να γίνει ο μεγαλύτερος έμπορος χρυσού στο Σουδάν μέσω της εταιρείας του «Al-Junaid».

Αυτό του έδωσε σημαντική οικονομική δύναμη στο Σουδάν αφού το εμπόριο χρυσού αποτελούσε το 40% των σουδανικών εξαγωγών το 2017.

Η εταιρεία «Al-Junaid» διευθύνεται από τον αδελφό του Χεμεντί, Αμπντούλ Ραχίμ Χαμντάν Ντάγκλο, τον αναπληρωτή επικεφαλής των RSF και δύο από τους γιους του, Αμπντούλ και Ραχίμ.

Ο Χεμεντί ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Αλ Τζουνέιντ» το 2009.

Περίπου το 2019, η «Αλ Τζουνέιντ» είχε επεκταθεί για να ασχοληθεί με «επενδύσεις, εξόρυξη, μεταφορές, ενοικίαση αυτοκινήτων, σίδηρο και χάλυβα».

Τον Απρίλιο του 2019 ο Χεμεντί περιγράφηκε από τον Άλεξ ντε Βάαλ ως «ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στο Σουδάν… στο επίκεντρο ενός ιστού πατρωνίας, μυστικών συμφωνιών ασφαλείας και πολιτικών απολαβών».

Back to top button