COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πως ο «Echo» που βρήκε τη σορό του Μπάμπη Κούτσικου στο Μεσολόγγι κινδυνεύει να αφανιστεί; Κραυγή απόγνωσης από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας για την εκτροφή σκύλων ερευνών και διάσωσης.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, την Τρίτη (23/01), ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας σχετικά με την εκτροφή σκύλων έρευνας και διάσωσης, όπως είναι και ο «Echo» που εντόπισε χθες (22/01) τη σορό του Μπάμπη Κούτσικου στο Μεσολόγγι.

Μάλιστα, αναφέρεται ο Ν. 4830/21 και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος καλεί την Πολιτεία «να μην επιμείνει στον φοροεισπρακτικό χαρακτήρα του», προκειμένου να μην «στραγγαλιστούν» οικονομικά οι εκτροφείς σκύλων.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος αναφέρει: «Αυτές τις ημέρες μονοπωλεί τις ειδήσεις το σχεδόν ακατόρθωτο επίτευγμα μιας ομάδας, ενός βελγικού ποιμενικού και του χειριστή του, οι οποίοι έδωσαν τέλος στο δράμα μιας οικογένειας και βοήθησαν τη Δικαιοσύνη να πράξει αυτό που πρέπει και να ικανοποιήσει το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία. Αυτός ο σκύλος οφείλει την ύπαρξή του στην ενέργεια και την αφοσίωση ερασιτεχνών εκτροφέων που με την επιλεκτική εκτροφή τους εδώ και αιώνες, μέσα από την επιλογή των καταλληλότερων γεννητόρων προσφέρουν στην κοινωνία σκύλους ικανούς να βοηθήσουν τον άνθρωπο αποτελεσματικά».

Ακόμα, επισημαίνεται το εξής: «Μέσα από την επιλεκτική ερασιτεχνική εκτροφή έχουμε τους σκύλους εύρεσης και διάσωσης, ναυαγοσώστες, ανεύρεσης εκρηκτικών και ναρκωτικών ουσιών, οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ψυχικής υγείας, βοηθούς ατόμων με κινητικά προβλήματα, ανίχνευσης διαβήτη, καρκίνου, επιληψίας, COVID-19, αλλά και τους κυνηγετικούς και τους ποιμενικούς. Τέλος, με ίση σημαντικότητα, τους απλούς συντρόφους των οικογενειών τους, που όπως όλοι οι σκύλοι άλλωστε μπορούν να είναι πολύτιμα μέλη τους. Η ερασιτεχνική αυτή εκτροφή στις μέρες μας, μετά την επιβολή των πολύ δύσκολων περιοριστικών, ιδίως οικονομικών όρων, βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και όλοι όσοι γνωρίζουμε και εκτιμούμε την προσφορά της ανησυχούμε εύλογα για το μέλλον της».

Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας, επίσης, τονίζει: «Η Ελλάδα έχει έξι αναγνωρισμένες ελληνικές φυλές, οι οποίες προέκυψαν από φυσική επιλογή κατ’ αρχήν, καθώς ήταν οι σκύλοι που ταίριαζαν και επιβίωναν στις συνθήκες της περιοχής τους και στη συνέχεια αγκαλιάστηκαν από ανθρώπους που διέκριναν την αξία τους. Σήμερα κινδυνεύουν με αφανισμό, καθώς το γενετικό τους υλικό είναι περιορισμένο μόνο στην επικράτειά μας και είναι σοβαρός πια ο κίνδυνος, λόγω άγνοιας και οικονομικής δυστοκίας, μεγάλο ποσοστό των σκύλων αυτών να οδηγηθούν στην στείρωση και συνεπώς να χαθεί αυτή η γενετική βάση, που μας έχει κληροδοτηθεί από την αρχαιότητα αποδεδειγμένα από αρχαιολογικά ευρήματα (όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με φυλές άλλων ζώων ή και ποικιλίες φυτών, που τώρα ψάχνουμε να ξαναβρούμε και να επαναφέρουμε). Στις προηγμένες χώρες η διατήρηση του πολύτιμου αυτού γενετικού υλικού γίνεται με κρατική μέριμνα, όπου και αντιμετωπίζουν τις εθνικές τους φυλές με ειδική μεταχείριση για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξή τους. Τρανό παράδειγμα ο βελγικός ποιμενικός, που είδαμε σήμερα».

Έτσι, ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας «εύχεται το κράτος, έστω και την τελευταία στιγμή, να κατανοήσει την σημαντική προσφορά της ερασιτεχνικής εκτροφής και να μην επιμείνει στον φοροεισπρακτικό χαρακτήρα του Ν. 4830/21, αλλά να κρατήσει μόνο την φιλοζωική του διάσταση!».

Back to top button