COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς οι σκύλοι αντιλαμβάνονται το χρόνο!

Αν είστε σκυλογονιός τότε σίγουρα έχετε ζήσει κάποια από τις παρακάτω σκηνές τουλάχιστον μια φορά στη μέχρι τώρα συμβίωση με το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Μπαίνετε στο σπίτι ύστερα από ένα 8ωρο δουλειάς και ο σκύλος σας τρελαίνεται από την χαρά του. Τρέμει, κουνάει την ουρά του και φαίνεται ότι θα ξεκολλήσει από τη θέση της και σας γυρνάει την κοιλίτσα του για χάδια. Ή μπαίνετε στο σπίτι μετά από 10 λεπτά που πεταχτήκατε μέχρι το σούπερ μάρκετ και εκείνος έχει πάλι την ίδια συμπεριφορά λες και λείψατε πάλι 8 ώρες.

Ή η ώρα πέρασε κι εσείς ακόμη δεν του έχετε βάλει να φάει. Εκείνος σας κοιτάει μέσα στα μάτια ή σας γαβγίζει δείχνοντας το μπολάκι του προσπαθώντας να σας κάνει να καταλάβετε ότι έχετε αργήσει να του δώσετε τις πολυπόθητες κροκέτες του.

Ή σας περιμένει πίσω από την πόρτα ανυπόμονα κάθε φορά που πλησιάζει η ώρα να γυρίσετε από τη δουλειά σας.

Όσοι λοιπόν είστε μάρτυρες μια τέτοιας συμπεριφοράς υποθέτετε ότι οι σκύλοι έχουν μια περίπλοκη κατανόηση του χρόνου.

Πώς όμως αντιλαμβάνονται πραγματικά οι σκύλοι το χρόνο; Τον κατανοούν; Τι σημαίνει για αυτούς;

Λένε ότι ένα ανθρώπινο έτος ισοδυναμεί με περίπου επτά χρόνια ενός σκύλου. Ωστόσο, δεν μας λέει πολλά αυτή η θεωρία οπότε δεν είναι σωστό να εφαρμοστεί αυτή η ιδέα στην έννοια της αντίληψης του χρόνου.

Για να καταλάβουμε λοιπόν πώς αντιλαμβάνονται οι σκύλοι τον χρόνο, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πώς τον αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι αν και αυτό είναι σχετικό για τον καθέναν μας.

Όπως είχε πει κάποτε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν «Όταν κάποιος κάθεται μαζί με μια όμορφη κοπέλα για μια ώρα, του φαίνεται σαν ένα λεπτό. Όμως, άφησέ τον να καθίσει σε μια καυτή σόμπα για ένα λεπτό και θα του φανεί περισσότερο από μία ώρα. Αυτό είναι η σχετικότητα».

Παρόλο όμως που η έννοια του χρόνου είναι σχετική για κάθε άτομο, όλοι οι άνθρωποι σκεφτόμαστε το χρόνο με παρόμοιους τρόπους. Η ικανότητά μας να θυμόμαστε γεγονότα που έγιναν (αναμνήσεις) με μια συγκεκριμένη σειρά παίζει μεγάλο ρόλο στην αντίληψη του χρόνου. Επίσης είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πράγματα όπως για παράδειγμα η ανατολή του ηλίου. Αυτές οι ικανότητες είναι σημαντικές καθώς μας βοηθούν να έχουμε συνείδηση, προσωπική ιστορία και αυτογνωσία.

Όμως τα λατρεμένα μας σκυλάκια έχουν τις ίδιες ικανότητες με εμάς;

Οι σκύλοι έχουν σίγουρα την αίσθηση του χρόνου που κυλάει. Μπορεί να μην ξέρουν να διαβάσουν τι λέει το ρολόι όμως καταλαβαίνουν από μικρές λεπτομέρειες το πέρασμα του χρόνου. Πιθανότατα να συνδέουν το χρόνο με κάποια ερεθίσματα, όπως για παράδειγμα ο ήχος του αυτοκινήτου.

Τα σκυλιά έχουν πολύ καλύτερη ακοή από τους ανθρώπους και μπορούν να ακούσουν το αυτοκίνητο να έρχεται και να το ξεχωρίσουν από τα άλλα αυτοκίνητα οπότε να καταλάβουν πότε φτάνουμε στο σπίτι.

Μπορούν να ακούσουν την πόρτα του ασανσέρ και να ξεχωρίσουν τα βήματά μας από ενός άλλου ένοικου της πολυκατοικίας.

Ή μπορεί να υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα, ασήμαντα για εμάς όπως η ένταση του φωτός εκείνη τη στιγμή της ημέρας που κάνει τα σκυλάκια μας να καταλαβαίνουν ότι είναι η ώρα που γυρίζουμε επιτέλους στο σπίτι για να τα πάρουμε αγκαλιά και να παίξουμε μαζί τους.

Οι βιολογικές ανάγκες μπορεί επίσης να βοηθούν τους σκύλους να έχουν μια σχετική έννοια του χρόνου.
Πώς;
Αν η κοιλίτσα του γουργουρίζει τότε ξέρει ότι είναι η ώρα του φαγητού. Αν έχουν περάσει αρκετές ώρες από την τελευταία φορά που βγήκε βόλτα, τότε ξέρει ότ αυτή η ώρα πλησιάζει και πάλι.

Άρα ο γούνινος φίλος σας μπορεί αν μην ξέρει ότι είναι 10 η ώρα, όμως καταλαβαίνει ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις στο περιβάλλον που σχετίζονται με συγκεκριμένα γεγονότα και συνέπειες. Δηλαδή, οι προσωπικές ανάγκες και η ρουτίνα ενός σκύλου, τον κάνει να έχει μια σχετική αίσθηση του χρόνου.

Τελευταίες σκέψεις

Τα κατοικίδιά φιλαράκια μας περνούν τη ζωή τους παρατηρώντας εμάς και τους γύρω τους. Στη συνέχεια συνδέουν αυτές τις εικόνες με την καθημερινότητά τους ώστε να αποκτήσουν μια σταθερότητα και μια καλή ποιότητα ζωής.
Είναι μύθος λοιπόν ότι οι σκύλοι δεν έχουν την αίσθηση του χρόνου. Έχουν αντίληψη ενός μικρού χρονικού διαστήματος και ενός πιο μεγάλου χρονικού διαστήματος. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πως αντιλαμβάνονται το χρόνο γιατί δεν μπορούν να μιλήσουν για να μας το εκφράσουν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ζουν την κάθε στιγμή σα να είναι μοναδική.

Back to top button