COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

FeaturedΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πως πρέπει να φροντίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσθέσουμε χρώμα και ζωντάνια μέσα στο σπίτι και στον επαγγελματικό μας χώρο. Ανεβάζουν τη διάθεσή μας, βελτιώνουν τη συγκέντρωση, ενώ παράλληλα μειώνουν το άγχος και την κούραση προσφέροντας ηρεμία και χαλάρωση.

Κάθε ένα φυτό εσωτερικού χώρου διαθέτει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου μπορεί να αποτελέσει το κέντρο του ενδιαφέροντος σε μία μίνιμαλ διακόσμηση, ενώ ο συνδυασμός διαφορετικών μικρότερων φυτών μας δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστούμε με περισσότερα χρώματα, σχήματα και υφές.

Από την επιβλητική δράκαινα, την αγαπημένη ορχιδέα, τον ανθεκτικό ζαμιοκούλκα, μέχρι την εξωτική κέντια, το χρωματιστό ανθούριο και τον λαμπερό φίκο μπέντζαμιν, οι επιλογές είναι πολλές και προσαρμόζονται στη διακόσμηση κάθε χώρου.

Κάποια φυτά εσωτερικού χώρου όπως το σπαθίφυλλο, η σανσιβέρια, η δράκαινα και το χλωρόφυτο μπορούν να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και τον αέρα του σπιτιού μας και του γραφείου μας, απορροφώντας πολλές τοξικές ουσίες που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.

Κι αν παλαιότερα είχαμε κάποια κακή εμπειρία με φυτά που δεν καταφέραμε να διατηρήσουμε για αρκετό καιρό, ήρθε η ώρα για να να προσπαθήσουμε ξανά. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στα σημαντικότερα μυστικά για να φροντίσουμε και να διατηρούμε τα φυτά εσωτερικού χώρου υγιή και καταπράσινα ώστε να έχουμε μία πιο όμορφη καθημερινότητα.

1. Τι θέση επιλέγουμε για τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο νομίζουμε, αρκεί να τα διατηρούμε σε σημείο με αρκετό φως και να τους παρέχουμε την κατάλληλη περιποίηση.

Προτιμάμε να τοποθετούμε τα φυτά σχετικά κοντά σε παράθυρα, φροντίζοντας όμως να μην δέχονται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου πάνω στα φύλλα τους, καθώς μπορούν να τους προκαλέσουν εγκαύματα.

Αν το σπίτι ή το γραφείο μας δεν είναι τόσο φωτεινό, μπορούμε να επιλέξουμε φυτά εσωτερικού χώρου που δε χρειάζονται πολύ φως όπως ο ζαμιοκούλκας, το σπαθίφυλλο και η σανσιβέρια που έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν και να ανθίζουν ακόμα και σε χώρους με λίγο φως.

2. Σε τι θερμοκρασία αναπτύσσονται καλύτερα τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των φυτών εσωτερικού χώρου είναι σε θερμοκρασίες από 16-25°C με αρκετή σχετική υγρασία.

Είναι ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες και θα χρειαστούν προστασία σε περιπτώσεις που η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 10°C, καθώς επίσης σε υψηλές θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30°C.

Γενικότερα, προτιμάμε σημεία με καλό αερισμό και μέτρια υγρασία, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως το καλοριφέρ και το τζάκι. Την περίοδο του χειμώνα, φροντίζουμε να μην έρχονται σε επαφή με τα παγωμένα τζάμια.

3. Τι γλάστρες επιλέγουμε για τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Η επιλογή γλάστρας για τα φυτά εσωτερικού χώρου σχετίζεται άμεσα με τη διακόσμηση του χώρου στα οποία τα τοποθετούμε. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε γλάστρες και κασπώ, από πήλινες και πλαστικές πήλινες μέχρι ξύλινες και μεταλλικές σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Προτιμάμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το περιττό νερό κατά το πότισμα και χρησιμοποιούμε το αντίστοιχο πιατάκι ή ένα διακοσμητικό κασπώ για να συγκεντρώνεται το νερό και να μη λερώνουμε την επιφάνεια που έχουμε τη γλάστρα.

Όταν το φυτό μας μεγαλώσει αρκετά, θα χρειαστεί μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Καταλαβαίνουμε ότι ένα φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας όταν έχει αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από το πάνω ή από το κάτω μέρος της γλάστρας.

Οι ρίζες του φυτού μπορεί να έχουν πυκνώσει αρκετά, ακόμα και χωρίς να εξέχουν από τη γλάστρα. Αν δούμε σταδιακά να κιτρινίζει το φύλλωμά ενός φυτού ή να πέφτουν τα φύλλα του, είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται μεταφύτευση.

Φυτά εσωτερικού χώρου γλάστρα

4. Τι φυτόχωμα χρησιμοποιούμε στα φυτά εσωτερικού χώρου;

Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε την ανάπτυξη του φυτού.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται χώμα που να συγκρατεί περισσότερη υγρασία, λόγω του θερμού περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσονται.

Σε εσωτερικούς χώρους ευδοκιμούν και οι ορχιδέες για τις οποίες επιλέγουμε ως εδαφικό υπόστρωμα την πευκόφλουδα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό τους σύστημα, καθώς στο φυσικό τους περιβάλλον μεγαλώνουν πάνω σε κορμούς δέντρων.

Φυτόχωμα μεταφύτευση

5. Πόσο συχνά θέλουν πότισμα τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Γενικά, τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα περίπου μία φορά τη βδομάδα, αν και ανάλογα με το φυτό και την εποχή οι ανάγκες σε νερό διαφέρουν. Ο ζαμιοκούλκας για παράδειγμα χρειάζεται πότισμα μια φορά το μήνα.

Ποτίζουμε πιο συχνά την περίοδο του καλοκαιριού και την περίοδο του χειμώνα λιγότερο.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε συχνά το φύλλωμα των φυτών εσωτερικού χώρου με ένα βρεγμένο πανί σε απεσταγμένο νερό για να απομακρύνουμε τη σκόνη που δυσκολεύει την ανάπτυξη των φυτών καθώς και για να δώσουμε λίγη δροσιά στο φύλλωμα.

Καθάρισμα φύλλων

 

Το υπερβολικό νερό είναι η πιο συνηθισμένη αιτία που δημιουργεί προβλήματα στα φυτά εσωτερικού χώρου.Πριν ποτίσουμε τα φυτά μας, ελέγχουμε πρώτα ότι το χώμα τους έχει στεγνώσει. Αν διαπιστώσουμε ότι το χώμα έχει ακόμη υγρασία δεν ποτίζουμε.

Αν το φυτό μας βρίσκεται σε διακοσμητικό κασπώ που δεν έχει τρύπες, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το νερό που προσθέτουμε συγκεντρώνεται στη βάση του κασπώ και τα φυτά μας να υποφέρουν. Γι’ αυτό φροντίζουμε να αδειάζουμε συχνά το νερό για να διατηρούμε το φυτά μας υγιή.

Αν το φυτό μας βρίσκεται σε γλάστρα που δεν απομακρύνεται το νερό, θα πρέπει να ποτίζουμε σε μικρές ποσότητες για να μη σαπίσει.

6. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στα φυτά εσωτερικού χώρου;

Τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν και να διατηρήσουν το λαμπερό πράσινο χρώμα τους.

Την περίοδο της άνοιξης και το φθινοπώρου, προσθέτουμε υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα 2 φορές το μήνα. Κατά τους ζεστούς μηνες του καλοκαιριού και τον χειμώνα η λίπανση καλό είναι να αποφεύγεται.

Υπάρχουν διάφορα είδη υγρών λιπασμάτων για φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να προμηθευτούμε, όπως εξειδικευμένο λίπασμα για πράσινα φυτά που τονώνει τη βλάστηση, καθώς και λίπασμα για ανθοφορία που ενισχύει την εμφάνιση λουλουδιών.

Για ορισμένα φυτά, όπως η ορχιδέα, που έχουν ξεχωριστές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, χρησιμοποιούμε τα αντίστοιχα εξειδικευμένα λιπάσματα.

7. Πώς προστατεύουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου από έντομα και ασθένειες;

Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τα έντομα που μπορεί να εμφανιστούν στο φυτά εσωτερικού χώρου, όπως η μελίγκρα και η ψώρα των φυτών, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε 2 βδομάδες.

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που εμφανίζονται από έντομα και ασθένειες, χρησιμοποιούμε ειδικά κατάλληλα για ερασιτεχνική χρήση, όπως τα άλατα καλίου, ο θερινός πολτός και η φυσική πυρεθρίνη τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

8. Χρειάζονται κλάδεμα τα φυτά εσωτερικού χώρου;

Ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου που δημιουργούν πλούσιο φύλλωμα όπως ο φίκος βενιαμίν, ο φίκος λυράτα και η σεφλέρα μπορεί να χρειαστούν ένα ελαφρύ κλάδεμα για να διατηρήσουμε το σχήμα τους και τη ζωντάνια του φυλλώματος τους.

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα των φυτών εσωτερικού χώρου είναι μέσα στην άνοιξη αφού περάσει η παγωνιά του χειμώνα.

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, ωστόσο, δε χρειάζονται κλάδεμα. Αρκεί να κόβουμε τα κιτρινισμένα και ξεραμένα φύλλα που μπορεί να εμφανιστούν.

9. Γιατί οι άκρες των φύλλων γίνονται καφέ στα φυτά εσωτερικού χώρου;

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα των φυτών εσωτερικού χώρου είναι η ξήρανση στις άκρες των φύλλων. Τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες όταν βρίσκονται σε συνθήκες ξηρής ατμόσφαιρας ή όταν είναι κοντά σε θερμαντικά σώματα όπως καλοριφέρ και τζάκι.

Για να αποφύγουμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, διαβρέχουμε το φύλλωμα τους με ένα ψεκαστήρι. Χρησιμοποιούμε βρόχινο ή απεσταγμένο νερό για να ψεκάσουμε ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση λεκέδων από άλατα πάνω στα φύλλα.

10. Γιατί κιτρινίζουν και μαυρίζουν τα φύλλα στα φυτά εσωτερικού χώρου;

Το υπερβολικό πότισμα στα φυτά εσωτερικού χώρου καθώς και η κακή αποστράγγιση του νερού στη γλάστρα, μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα στα φύλλα, καφέτιασμα και μαύρες κηλίδες στα φύλλα λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Επιπλέον, τα κίτρινα φύλλα μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή υπενθύμιση ότι δεν έχουμε βάλει λίπασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κίτρινα φύλλα

11. Γιατί πέφτουν τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου;

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσουμε απότομη πτώση των φύλλων σε κάποιο φυτό εσωτερικού χώρου πάνω στο πάτωμα ή στο χαλί, κάτι που ασφαλώς μας δυσαρεστεί. Η φυλλόπτωση μπορεί να οφείλεται σε μειωμένο ή υπερβολικό πότισμα, στο ξηρό περιβάλλον, σε απότομη πτώση της θερμοκρασίας, σε χαμηλό φωτισμό, καθώς και σε υπερβολική λίπανση με αμμωνιακό λίπασμα.

12. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τα φυτά εσωτερικού χώρου

Ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου όπως ο πόθος, το σπαθίφυλλο, το συγκόνιο και το λάκι μπαμπού έχουν την ικανότητα να βγάζουν ρίζες και να αναπτύσσονται σε νερό. Αρκεί να κόψουμε βλαστούς μήκους 30-50 εκατοστών από κάποιο φυτό που έχουμε σε γλάστρα και να το τοποθετήσουμε σε ένα βαζάκι ή σε ένα ποτήρι με νερό.

Back to top button