COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πως το πένθος και η χηρεία αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου; – Η «κόκκινη» ηλικία και ο ρόλος του φύλου

Επιστημονικώς αποδεικνύεται, με συνεχή ενίσχυση μέσω νέων στοιχείων, ότι η επίδραση της απώλειας του συζύγου υπερβαίνει τη θλίψη και τη μοναξιά, επηρεάζοντας μηχανισμούς που σχετίζονται με τη λειτουργία του οργανισμού. Το “φαινόμενο της χηρείας” ή το ευρύτερα γνωστό “σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς,” που ενδέχεται να συνοδεύει το πένθος, έχει συνδεθεί με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την επιδείνωση της άνοιας.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιπτώσεις της απώλειας διαφέρουν, με ορισμένους να επηρεάζονται περισσότερο. Ο Δρ. Sebastian Ocklenburg, καθηγητής ερευνητικής μεθοδολογίας στην ψυχολογία, προσπαθεί να εξηγήσει την αιτία αυτού και τις ευάλωτες ομάδες.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον ερευνητή Αλέξανδρο Κατσιφέρη, εξετάζει τον ρόλο του φύλου στο βάθος της χηρείας. Οι άνδρες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο, με αυξημένους κινδύνους υγείας και θανάτου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 8,4% των συμμετεχόντων βίωσαν την απώλεια του συζύγου, ενώ οι άνδρες φαίνεται να είναι η πιο ευάλωτη ομάδα, αυξάνοντας τη δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης και τον κίνδυνο θανάτου.

Η μελέτη επίσης αναλύει την επίδραση της ηλικίας, με τους άνδρες 65-69 ετών να επηρεάζονται ιδιαίτερα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες θανάτου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επιστροφή σε φυσιολογική ζω

Back to top button