COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς βλέπουν οι Έλληνες τον Πούτιν, τον Ζελένσκι και το ΝΑΤΟ -Τι λέει μεγάλη διεθνής έρευνα

Μεγάλη διεθνής έρευνα που διεξήχθη από το αμερικανικό think-tank Pew Research Center δείχνει πως στην Ελλάδα η αποδοχή στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αυξημένη σε σύγκριση με το τι ισχύει με τις άλλες χώρες, ενώ αντίστοιχα μειωμένη είναι η εκτίμηση των Ελλήνων στο πρόσωπο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από κοινού με τα «παραδοσιακά» χαμηλά ποσοστά αποδοχής του ΝΑΤΟ.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 24 χώρες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Όπως υπογραμμίζει, η Ρωσία και ο πρόεδρός της, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται αρνητικά από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

2 στους 3 Έλληνες βλέπουν αρνητικά τον Πούτιν, πολύ πιο χαμηλά από τον μέσο όρο
Ένας μέσος όρος 82% των ενηλίκων σε 24 χώρες έχει δυσμενή άποψη για τη Ρωσία, ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό δεν εμπιστεύεται τον Πούτιν να κάνει το σωστό όσον αφορά τις παγκόσμιες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εννέα στους δέκα ή περισσότερους στην Πολωνία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα, το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 66%, το μικρότερο στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

 

Οι αξιολογήσεις για τη Ρωσία και τον ηγέτη της έπεσαν κατακόρυφα σε πολλά έθνη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε πολλές χώρες της φετινής έρευνας, αναφέρει το think-tank.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν πριν από την εξέγερση στα τέλη Ιουνίου από τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner Group.

Τα ποσοστά αποδοχής στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Ελλάδα και Ουγγαρία οι πιο «εχθρικές» στον Ουκρανό πρόεδρο
Σε αντίθεση με τον Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντιμετωπίζεται πιο θετικά. Ενώ ένα ποσοστό μόλις 11% κατά μέσο όρο εκφράζει εμπιστοσύνη στον Ρώσο ηγέτη, το 51% λέει το ίδιο για τον Zelenskyy. Ωστόσο, οι απόψεις για τον Zelenskyy ποικίλλουν ανά χώρα και λιγότεροι από τους μισούς έχουν εμπιστοσύνη στην ηγεσία του σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ Ουγγαρία, Ελλάδα και Ιταλία.

Στην Ελλάδα, θετική άποψη για τον Ουκρανό πρόεδρο εκφράζει το 28%, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία να είναι 38%, με την Ουγγαρία να βρίσκεται μόνη κάτω από τη χώρα μας με 11%.

 

Ένα ποσοστό 51% κατά μέσο όρο στις 24 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα εκφράζει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Zelenskyy, ενώ το 39% έχει αντίθετη άποψη. Η εμπιστοσύνη στον Zelenskyy κυμαίνεται από 86% στη Σουηδία έως μόλις 11% στην Ουγγαρία. Εκτός από την Ουγγαρία, οι μισοί ή περισσότεροι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Ουκρανό ηγέτη στην Ελλάδα, το Μεξικό, την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Η ηλικία συνδέεται με αυτές τις απόψεις, αναφέρεται στην έρευνα: Οι νεότεροι ενήλικες (18 έως 39 ετών) είναι πιο πιθανό να εκφράσουν έλλειψη εμπιστοσύνης στον Ζελένσκι από ό,τι οι ενήλικες 40 ετών και άνω σε αρκετές χώρες.

Η εμπιστοσύνη στους ξένους ηγέτες
Συνολικά, η εμπιστοσύνη στον Ζελένσκι ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις απόψεις για τον προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Ένα μέσο ποσοστό 54% εμπιστεύεται τον Μπάιντεν στη διεθνή σκηνή, το 50% εμπιστεύεται τον Μακρόν και το 49% λέει το ίδιο για τον Σολτς.

Ενώ ο Μπάιντεν αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό με εμπιστοσύνη σε όλο τον κόσμο, η υποστήριξη είναι ασθενέστερη μεταξύ ορισμένων συμμάχων στο ΝΑΤΟ, όπως η Ουγγαρία και η Ιταλία. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τους Μακρόν και Σολτς, περίπου 1 στους 2 ερωτηθέντες εκφράζουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους, το αντίστοιχο ποσοστό και για τους δύο έχει μειωθεί σε πολλές χώρες από το 2022, ιδίως μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, αναφέρει η έρευνα.

 

Η άποψη για το ΝΑΤΟ – Η «εχθρική» Ελλάδα
Η θετική γνώμη για το ΝΑΤΟ στα 11 κράτη μέλη που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση κυμαίνεται από 93% στην Πολωνία έως 40% στην Ελλάδα. Και στη Σουηδία, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, το 78% έχει θετική άποψη για τη συμμαχία. Μεταξύ αυτών των χωρών, η θετικότητα του ΝΑΤΟ ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερή, ιστορικά, και ιδιαίτερα υψηλή μετά τη ρωσική εισβολή. Οι Έλληνες, οι οποίοι τείνουν να έχουν πιο αρνητικές απόψεις για το ΝΑΤΟ σε σύγκριση με άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα τα τελευταία χρόνια, βλέπουν πιο ευνοϊκά από το 2022 τον οργανισμό, όπως και οι Πολωνοί, αναφέρει η έρευνα. Ωστόσο, το θετικό κλίμα έχει μειωθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ουγγαρία.

Όσοι τοποθετούνται στην ιδεολογική δεξιά σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο πιθανό να εκφράσουν θετική άποψη για τη συμμαχία από ό,τι όσοι βρίσκονται στην αριστερά. Ωστόσο, στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το μοτίβο αυτό αντιστρέφεται: όσοι βρίσκονται στα αριστερά είναι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι έχουν θετική γνώμη για το ΝΑΤΟ, καταλήγει η έρευνα.

 

Back to top button