COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσα χρήματα πήραν από τη Pfizer κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να προωθήσουν τα εμβόλια κατά της Covid-19; ΝΥΤ και Bild μοιράζουν μηνύσεις και αγωγές κατά της Ε.Ε!

Οι New York Times προσέφυγαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την μη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων που αντάλλαξαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Κομισιόν έχει τη νομική υποχρέωση να δημοσιεύσει τα μηνύματα σχετικά με την αγορά από την ΕΕ 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19, στα τέλη του 2020. Η ΕΕ αγόρασε και από άλλες εταιρείες εκατομμύρια δόσεις που στη συνέχεια διέθεσε στα μέλη της και σε τρίτες χώρες.

Το αίτημα, όπως αναφέρει το Politico, κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου, αλλά, για την ώρα, δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Η αμερικανική εφημερίδα δεν σχολίασε το ζήτημα, λέγοντας ότι είναι μια ανοιχτή υπόθεση, ένα από τα πολλά αιτήματα των NYT για πρόσβαση σε πληροφορίες.

Το θέμα είχε έλθει στο προσκήνιο τον Ιανουάριο του 2022 όταν η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’Ράιλι είχε ζητήσει και αυτή να δοθούν τα μηνύματα, έπειτα από αίτημα που είχε καταθέσει δημοσιογράφος. Η Ο’Ράιλι είχε κρίνει ότι η Κομισιόν δεν ζήτησε ρητά από το γραφείο της Φον ντερ Λάιεν να αναζητήσει τα SMS.

Η επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, είχε δηλώσει πάντως ότι τα SMS ίσως έχουν διαγραφεί λόγω της εφήμερης φύσης τους.

Οι αγωγές από τη γερμανική εφημερίδα «Bild»

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» είχε καταθέσει προηγουμένως σειρά αγωγών κατά της Επιτροπής, ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων COVID-19 που παρασκευάζονται από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech και AstraZeneca.

Η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Κάθλιν Φαν Μπρεμπτ, αποκάλυψε ότι τα επίμαχα μηνύματα αναφορικά με την συμφωνία προμήθειας 1,8 δις δόσεων εμβολίων από την ΕΕ τα οποία ανταλλάχθηκαν μεταξύ του ισχυρού άνδρα της φαρμακευτικής Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν… μέσω της εφαρμογής WhatsApp!

Η ευρωβουλευτής, μέλος των σοσιαλιστών και Δημοκρατών αποκαλύπτει ότι υπάρχει πρόβλημα με το τρίτο συμβόλαιο που συνάφθηκε μεταξύ της ΕΕ και της φαρμακευτικής, ενώ χαρακτήρισε την πρόεδρο της Κομισιόν ως «πολιτικά υπεύθυνη» για τα συμβόλαια των εμβολίων.

Είπε δε ξεκάθαρα ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και συγκεκριμένα η επιτροπή στην οποία προεδρεύει και είναι αρμόδια για όλα τα θέματα της πανδημίας, σκοπεύουν να καλέσουν την Φον Ντερ Λάιεν σε ακρόαση ενώπιον της επιτροπής.

Τα πράγματα και τα ερωτήματα είναι βέβαια πολύ πιο απλά: Πόσα πήρε η διεφθαρμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών για να κάνει αυτό που έκανε σε βάρος των Ευρωπαίων πολιτών με τα lockdown και τα αδοκίμαστα εμβόλια που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μέχρι σήμερα;

Για να μην αναφερθούμε ειδικά στο τι έγινε στην Ελλάδα και στο πως «αγιοποιήθηκε» από τον ίδιο τον Κ.Μητσοτάκη ο Α,.Μπουρλά σε ειδική τελετή στην Θεσσαλονίκη. Παλιά είχε γίνει σλόγκαν από μια ταινία για εκδιδόμενες τραβεστί το «Πόσο πάει;».

Στο ίδιο ερώτημα καλείται να απαντήσει σήμερα η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη…

Το χρονικό της υπόθεσης

Τον Απρίλιο του 2021, οι The New York Times αποκάλυψαν ότι η Φον ντερ Λάιεν και ο Μπουρλά αντάλλασσαν μηνύματα και κλήσεις σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων για τα κράτη-μέλη.

Δημοσιογράφος ζήτησε στη συνέχεια από την Κομισιόν πρόσβαση σε γραπτά μηνύματα και άλλα έγγραφα, αλλά η Επιτροπή δεν παρείχε κανένα από τα μηνύματα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Διαμεσολαβήτριας η Κομισιόν δεν έψαξε τα γραπτά μηνύματα της προέδρου, κάτι που «δεν ανταποκρίνεται στις εύλογες προσδοκίες για διαφάνεια στην Επιτροπή. Οταν πρόκειται για το δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης στα έγγραφα της ΕΕ, σημασία έχει το περιεχόμενο και όχι η συσκευή ή η μορφή. Εάν τα μηνύματα αφορούν πολιτικές και αποφάσεις της ΕΕ, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έγγραφά της».

Η Ο’Ράιλι ζήτησε μάλιστα από το γραφείο της Φον ντερ Λάιεν «περισσότερο εις βάθος έρευνα» για να ανευρεθούν τα μηνύματα αυτά και να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας που εφαρμόζονται στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Back to top button