ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόσο πιθανή είναι η καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ?… Η δίκη στη Γερουσία, τα σενάρια και η πρωτοφανής πολιτική κρίση στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε δίκη στη Γερουσία για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου, επειδή πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο να διενεργήσει έρευνα σε βάρος πολιτικού του αντιπάλου (σ.σ Τζο Μπάιντεν).
Τι ακριβώς θα συμβεί, όμως, από τούδε και στο εξής;
Το protothema.gr επιχειρεί να εξηγήσει τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τα επόμενα βήματα της διαδικασίας που «ταλανίζει» την πολιτική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ερώτηση: Έχει υπάρξει προηγούμενο παραπομπής Αμερικανού προέδρου;
Απάντηση: Ναι. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται. Ο πρώτος ήταν ο Άντριου Τζόνσον και ο δεύτερος ο Μπίλ Κλίντον. Ο Ρίτσαρντ Νίξον αποφάσισε να παραιτηθεί, καθώς ήταν σίγουρο ότι θα είχε αποπεμφθεί από το αξίωμά του.
Ε: Εξακολουθεί να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ;
Α: Ναι. Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι μόνο ένα βήμα στην πιθανή καθαίρεση του πρόεδρου Τραμπ. Τη δικαστική εξουσία για την καθαίρεση ενός προέδρου την ασκεί το δεύτερο νομοθετικό όργανο των ΗΠΑ, η Γερουσία.
Ε: Πότε θα δικαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ;
Α.: Η ακριβής ημερομηνία που θα συνεδριάσει η Γερουσία δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αλλά αναμένεται κάποια στιγμή στις αρχές του 2020. Η διάρκεια της δίκης ενδέχεται να ξεπεράσει τις τρεις εβδομάδες. Η αντίστοιχη διαδικασία για τον Μπιλ Κλίντον διήρκεσε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, ενώ αυτήν του Άντριου Τζόνσον χρειάστηκε λίγο περισσότερο από δύο μήνες.
Ε: Πόσες ψήφοι απαιτούνται για την καθαίρεση του προέδρου Τραμπ;
Α.: Η διαδικασία της καθαίρεσης είναι διαφορετική από την ψήφο που έλαβε χώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αντί για την απλή πλειονοψηφία, στη Γερουσία απαιτείται αυξημένη πλειονοψηφία, ήτοι τα 2/3 των γερουσιαστών. Αυτό σημαίνει ότι, για να εκπέσει του αξιώματός του ο Ντόναλντ Τραμπ, χρειάζονται τουλάχιστον 67 ψήφοι σε σύνολο 100 γερουσιαστών.
Ε: Έχει υπάρξει προηγούμενο καθαίρεσης Αμερικανού προέδρου;
Α: Όχι. Στη δίκη του πρόεδρου Άντριου Τζόνσον, 35 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσής του και 19 κατά. Ο Άντριου Τζόνσον έλαβε μόνο μία ψήφο λιγότερη από το όριο που όριζε το Σύνταγμα των ΗΠΑ για την αποπομπή του. Στη δίκη του Μπιλ Κλίντον, οι γερουσιαστές αποφάσισαν ότι καταχράστηκε την εξουσία του με 55 ψήφους, ενώ αντίθετη γνώμη είχαν 45 γερουσιαστές. Για την κατηγορία της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης οι ψήφοι των γερουσιαστών ήταν 50-50.
Ε: Τι θα συμβεί αν καταδικαστεί ο πρόεδρος Τραμπ;
Α: Εάν ο πρόεδρος καταδικαστεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα εισέλθουν σε μία άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα καθαιρεθεί άμεσα από το αξίωμά του και πρόεδρος των ΗΠΑ θα γίνει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Ουδείς γνωρίζει αν θα υπάρξει κενό εξουσίας, αλλά, σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, «σε περίπτωση καθαίρεσης, παραίτησης ή θανάτου του Προέδρου, ο Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button