COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Ποταμοί δισεκατομμυρίων από το Κατάρ προς την Τουρκία! Μεγάλη ‘επιτυχία’ η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ντόχα!

Η Τουρκία και το Κατάρ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των συνομιλιών προκειμένου η Ντόχα να παράσχει χρηματοδότηση έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Άγκυρα.

Συμπεριλαμβανομένων έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως ανέφεραν στο Reuters δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι και μία άλλη πηγή.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η συνολική χρηματοδότηση θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ανταλλαγής, ευρωομολόγου ή άλλης μεθόδου και ότι οι ηγέτες της Τουρκίας και του Κατάρ είχαν συζητήσει το θέμα.

Η ξένη χρηματοδότηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων για να αναχαιτιστεί η ανορθόδοξη πολιτική (Erdonomics) του Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει περικοπές επιτοκίων και άλλα μέτρα τόνωσης, παρά τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και την πτώση της λίρας.

«2-3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους»

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε ήδη συνάψει συμφωνία ανταλλαγής με την κεντρική τράπεζα του Κατάρ, η οποία είχε αρχικά αξία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τριπλασιάστηκε το 2020 στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν τη χρηματοδότηση.

«Οι συνομιλίες για το Κατάρ για την παροχή νέων πόρων στην Τουρκία έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο. Προβλέπεται ένα ελάχιστο ποσό 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μπορεί να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο πρώτος αξιωματούχος.

«Θα αποκτηθούν πόροι, με 2-3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (και) τα υπόλοιπα θα έρθουν τον επόμενο χρόνο.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ανταλλαγή ή ένα ευρωομόλογο, αλλά συζητούν διάφορες μεθόδους.

Υπάρχει μια αμοιβαία συμφωνία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες για χρηματοδότηση 2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φέτος επικεντρώθηκαν στο ευρωομόλογο.

Μεγάλη… ‘επιτυχία’ η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κατάρ τον Αύγουστο!
Σοβαρή εξέλιξη που μας αφορά άμεσα, καθώς, παρά τα παραπάνω, ενεργοποιήθηκε και η στρατιωτική συμφωνία Κατάρ – Τουρκίας, με το Κατάρ να στέλνει 12 Rafale σε τουρκικά αεροδρόμια προκειμένου να εκπαιδευτούν οι Τούρκοι πιλότοι!

Εκτός από τα Rafale ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ Αλ Θάνι στέλνει στον Ερντογάν 9 Mirage 2000-5EDA/DDA και στόλο αμερικανικών μεταγωγικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Η επικύρωση της συμφωνίας δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης και προβλέπει ακόμη αεροπορική συνδρομή σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης. Εκτός της συνεκπαίδευσης των Καταριανών Rafale με τα τουρκικά F-16, προβλέπεται και η παρουσία Τούρκων πιλότων στο κόκπιτ των Rafale, μαχητικά που απέκτησε η Ελλάδα και της δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα στους αιθέρες!

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει αντίδραση και παρέμβαση της Γαλλίας, καθώς δυο τύποι γαλλικών αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας φτάνουν στα χέρια της Άγκυρας μέσω Ντόχα.

Παταγώδης αποτυχία η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κατάρ τον Αύγουστο
Δεν έχουν περάσει παρά μερικοί μήνες από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κατάρ και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε… Στη συνάντηση του Αυγούστου του Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ μίλησαν για κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και επιστημών, ενώ συζήτησαν και τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις.

Ο δε πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για την επικράτηση κλίματος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την αποφυγή ενεργειών υπονόμευσης της ειρήνης και αναγνώρισε τον ρόλο του Κατάρ στην κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή του Κόλπου!

Μάλιστα τόνισε ότι η Ελλάδα λόγω της στρατηγικής θέσης της στην περιοχή και των υποδομών της, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη, πύλη εισόδου ενέργειας για την ευρωπαϊκή αγορά, τόσο μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Προφανώς και του Σεϊχη από το ένα αυτί του μπήκαν και από το άλλο του βγήκαν, προτιμώντας για εταίρο τον ομόθρησκό του Ερντογάν.

Back to top button