Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 07:58
Αρχική EΛΛΑΔΑ Πότε έρχονται οι νέε...

Πότε έρχονται οι νέες ταυτότητες?… Με ΑΦΜ, ΑΜΚΑ αλλά και εφαρμογή για κινητά!

Πληροφορίες σχετικά με τις νέες ταυτότητες αλλά και τον χρόνο που αυτές θα είναι έτοιμες έδωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι η νέα ψηφιακή ταυτότητα θα μπορεί να εγκατασταθεί μέσω εφαρμογής και στα κινητά. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο διαγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου και οι πολίτες αναμένεται να πάρουν τις πρώτες ψηφιακές ταυτότητες στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022. «Θα κουβαλάς την ταυτότητα σου μέσω του κινητού. Δεν υπάρχουν ζητήματα ευαίσθητης φύσης… Η ταυτότητα μοιάζει με πιστωτική κάρτα η οποία θα έχει υποδομή που θα μπορεί με έναν reader να κάνει μια σειρά από δουλειές και θα υπάρχει και υποδομή να έχεις την ταυτότητα στο κινητό σου μέσω εφαρμογής» διευκρίνισε ο κ. Πιερρακάκης, διαβεβαιώνοντας ότι οι νέες ταυτότητες θα είναι πολύ πιο ασφαλείς από τις σημερινές.

Παράλληλα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι η νέα ταυτότητα θα έχει τον ίδιο αριθμό ακόμα και σε περίπτωση απώλειας. «Η ταυτότητα θα έχει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και κάτι άλλο… Σήμερα χρησιμοποιούμε τον Αριθμό Ταυτότητας για να πιστοποιηθούμε στις τράπεζες, αλλά αν χάσεις την τράπεζα, ο ΑΤ αλλάζει και πρέπει να ξαναπάς στην τράπεζα. Θα είναι βασικά αριθμός ταυτότητας που θα χρησιμοποιείται σε όλη σου τη ζωή» σημείωσε.

Πιερρακάκης: Αναμένουμε τη θέση της ΕΕ για το 5G

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα του 5G και τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε ότι δεν πρόκειται περί κινεζικών ή σουηδικών επενδύσεων, καθώς οι επενδύσεις γίνονται από τους τηλεπικοινωνιακούς πάροχους. «Το ερώτημα είναι τι αγοράζουν οι πάροχοι: θα πάρουν κεραία σουηδική; φινλανδική; κινεζική; Δεν υπάρχει λόγος περί κινεζικών επενδύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχολίασε ότι αυτό που είπε στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός είναι ότι η Ελλάδα θα αναμένει την αποκρυστάλλωση της ευρωπαϊκής θέσης για το θέμα, καθώς το 5G δεν είναι μόνο ζήτημα τεχνολογίας όπως το 4G δίκτυο, αλλά και ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προστασίας των κρίσιμων υποδομών.

Αναμένω νέες μειώσεις από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας
Αναφορικά με τις μειώσεις στα πακέτα δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι έχει ήδη γίνει μία πρώτη κίνηση από τις εταιρείες τον προηγούμενο μήνα, αλλά αναμένει νέες πρόσθετες κινήσεις το επόμενο διάστημα. «Είναι δεδομένο ότι είναι ακριβή η χώρα, κι αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους: πρώτον, αμιγώς η τιμολογιακή πολιτική, δεύτερο η φορολογία, τρίτο οι ονομαστικές και πραγματικές τιμές έχουν διαφορά λόγω του τρόπου έκπτωσης στους πελάτες».

Απλοποιείται η διαδικασία δήλωσης γεννήσεων
Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι απλοποιείται η διαδικασία δήλωσης γεννήσεων καθώς στο σχέδιο νόμο για το επίδομα γέννησης θα προβλέπεται ότι αυτό θα γίνεται με μία απλή δήλωση στο μαιευτήριο. «Σήμερα όταν γεννιέται ένα παιδί, πρέπει να πας σε πάρα πολλά γκισέ. Στο ισόγειο του μαιευτηρίου, στα ΚΕΠ για να πάρεις ΑΜΚΑ, στο ληξιαρχείο, στο ταμείο του πατέρα ή της μητέρας, ενώ στη νυν κυβέρνηση έχουμε προσθέσει στην εξίσωση και τον ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού. Όλα αυτά θα διεκπεραιώνονται αυτόματα στο ισόγειο του μαιευτηρίου, με μία και μόνο δήλωση, κι αυτό θα ξεκινήσει μέσα στο Φεβρουάριο», δήλωσε.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Ροή Ειδήσεων