COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΑΙΡΟΣ

Το κρυφτό της Ωκεανίδας με τους μετεωρολόγους – Θα χτυπήσει την Αθήνα ?

Με βροχές καταφθάνει το κύμα στην Αττική – Χιονόστρωση προβλέπεται για την Θεσσαλονίκη – Ποιες περιοχές θα πληγούν από έντονες χιονοπτώσεις – Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας – Έως 10 Μποφόρ οι άνεμοι – Γιατί η Ωκεανίδα «ξεγέλασε» τους επιστήμονες ?
Ίσως είναι ένα από τα κύματα κακοκαιρίας που έχει μπερδέψει περισσότερο τους μετεωρολόγους. Ο λόγος για την «Ωκεανίδα», για την οποία οι πρώτες προβλέψεις έκαναν λόγο για έναν «ιστορικό χιονιά», ωστόσο όσο περνούν οι μέρες και ώρες φαίνεται ότι θα καταφτάσει πιο εξασθενημένη.
Οι μετεωρολόγοι είχαν από την αρχή επισημάνει πως το συγκεκριμένο χαμηλό σύστημα που ήρθε από την Σιβηρία είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια στην συμπεριφορά του και τελικά σήμερα Παρασκευή, από ό,τι φαίνεται, δεν θα είναι τόσο «βαρύ» όσο αναμενόταν.
Σύμφωνα με το meteo.gr, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 23/02 μέχρι περίπου τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 24/02 τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένονται χιονοπτώσεις με χιονόστρωση.
Η Αττική θα βρεθεί στον θερμό τομέα της Ωκεανίδας. Κατά συνέπεια οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.
Επιπρόσθετα, το διήμερο Σάββατο 23/02 – Κυριακή 24/02, πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο (βορειοανατολικοί) καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).
Αρναούτογλου: Βροχές στην Αττική, χιόνια στη Θεσσαλονίκη, σφοδροί βοριάδες
Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, από την πλευρά του επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Facebook ΄οτι δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά στην εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες
Το Σάββατο λοιπόν: από τα Γιάννενα μέχρι και τον Έβρο και από τη Θεσσαλονίκη (και στο κέντρο της πόλης) μέχρι τη Βοιωτία (πεδινά και παραθαλάσσια) Στην κεντρική και βόρεια Εύβοια (περιφερειακά της Χαλκίδας και βορειότερα), σε όλη τη Χαλκιδική αλλά και στη Λήμνο, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη και σε όλα τα ορεινά της Πελοποννήσου αναμένονται κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις που ίσως δυσκολέψουν όσους προγραμματίζουν ταξίδι με αυτοκίνητο στις παραπάνω περιοχές.
Μεγάλη Προσοχή κατά τη διάρκεια του Σαββάτου! γενικά και στους κατά τόπους σφοδρούς βοριάδες εκτός απο τη θάλασσα και στην ξηρά (με τις πορτοκαλί αποχρώσεις πάνω από 8 Μποφόρ)
Όσον αφορά στην Αττική δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτό που έγραψα και τις προηγούμενες ημέρες κι έτσι και τα σημερινά στοιχεία θέλουν αλλαγή του καιρού μεν και στην Αττική με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές κατά διαστήματα στα πεδινά και παράκτια, τις χιονοπτώσεις μετά το μεσημέρι στα ορεινά, από το απόγευμα στα ημιορεινά και τις νυχτερινές ώρες τους Σαββάτου έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής κατά διαστήματα και στα βόρεια προάστια σε συνδυασμό με πολύ ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους. και πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή κυρίως κατά τη διάρκεια της Κυριακής( στους +10 βαθμούς το Σάββατο, στους +6 βαθμούς κατά μέσο όρο την Κυριακή στην Αθήνα)
Καλλιάνος: Πώς η Ωκεανίδα μας άφησε… χωρίς «εργαλεία»
Ο Γιάννης Καλλιάνος επεσήμανε, νωρίτερα, ότι οι διαφορές και αποκλίσεις ανάμεσα στους μετεωρολόγους – πολλές φορές ακόμα και στην ίδια τους την πρόβλεψη – οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα παγκοσμίως γνωστά προγνωστικά μοντέλα αδυνατούν να καθορίσουν τη θέση και την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού.
Όπως σημειώνει είναι από τις σπάνιες φορές στις οποίες οι μετεωρολόγοι καλούνται να ενημερώσουν τους πολίτες στα «τυφλά» ακόμα και «λίγες ώρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας».
Διαβάστε το κείμενο του Γιάννη Καλλιάνου για το πώς οι μετεωρολόγοι έμειναν χωρίς «εργαλεία»:
Στα 12 χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με την πρόγνωση και την παρουσίαση του καιρού κάτι τέτοιο δεν μου έχει ξανασυμβεί. Ακόμη και τώρα, λίγες ώρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας, υπάρχουν τεράστιες διάφορες μεταξύ των κορυφαίων προγνωστικών μοντέλων.
Ακόμη και τα συνήθη εύστοχα, κορυφαία δηλαδή αλλά και παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα αποκλίνουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που αλλά δίνουν χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής και άλλα χιόνια μόνο στις ορεινότερες περιοχές του νόμου.
Προφανώς, εμείς οι Μετεωρολόγοι που είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού λόγω της συνεχούς και πολυετούς παρουσίας μας στα ΜΜΕ, είμαστε νυχθημερόν πάνω από τους υπολογιστές μας “κυνηγώντας” τη σωστή ανάλυση ώστε να είστε και εσείς έγκαιρα, σωστά και αναλυτικά ενημερωμένοι.
Καλώς ή κακώς, στη συγκεκριμένη μεταβολή του καιρού κάποιοι από εμάς θα δικαιωθούν, κάποιοι ακόμη και θα εκτεθούν. Πιστέψτε με όμως, κανείς δεν θα φταίει αν εκτεθεί και κάνεις δεν θα είναι τόσο δεινός προγνώστης εάν επαληθευτεί. Είναι τόσο δύσκολη η προσεχής κακοκαιρία που ουσιαστικά εμείς οι Μετεωρολόγοι μένουμε αβοήθητοι από τα προγνωστικά μοντέλα και πλέον πάμε σχεδόν στα τυφλά για να περιγράψουμε τον καιρό των επόμενων ημερών.
Η κατάσταση μοιάζει με αεροπλάνο που έχει χάσει όλα του τα όργανα, έξω επικρατεί συγκλονιστική κακοκαιρία, μηδενική ορατότητα και που καλείται ο πιλότος να προσγειώσει το αεροπλάνο με το μάτι, με μοναδικό σύμμαχο την εμπειρία του και χωρίς ασφαλώς να υπάρξει καμία ανατάραξη ώστε να αγχωθούν οι επιβάτες.
Όλα στα τυφλά λοιπόν διότι τα υπερεκτιμημένα, καλοπληρωμένα και παγκοσμίως γνωστά προγνωστικά μοντέλα αδυνατούν να καθορίσουν τη θέση και την κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού ώστε με τη σειρά μας να βοηθηθούμε, να αποκωδικοποιήσουμε όλες εκείνες τις μεταβλητές που χρειάζεται ώστε να αποδώσουμε σωστά την εξέλιξη του καιρού. Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας!
Οι πολίτες από την άλλη περιμένουν με αγωνία εμάς τους Μετεωρολόγους να τους πούμε τι θα γίνει, και εμείς παρουσιάζουμε διαφορετικές προγνώσεις. Πιστέψτε με, κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναζήσει, δεν ξέρω κιόλας αν το έχουν ξαναζήσει και άλλοι συνάδελφοι που είναι πολλές δεκαετίες Μετεωρολόγοι και μάλιστα καλοί στη δουλειά τους.
Έχουμε λοιπόν ο καθένας από εμάς δώσει την πρόγνωση του και αναμένουμε μια σχεδόν “τυφλή” σε εξέλιξη κακοκαιρία, όχι επειδή ευθυνόμαστε εμείς, αλλά επειδή πλέον χάσαμε τα “εργαλεία” μας ώστε να σας ενημερώσουμε σωστά, όπως σας έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια.
Από τη μεριά μου σας ενημέρωσα αναλυτικά. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η εξέλιξη, από τη Θήβα δηλαδή και βορειότερα (έως και την Αλεξανδρούπολη) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν και τα πεδινά και ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα, πρόσκαιρα, να χιονίσει μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου από τα βόρεια προάστια της Αττικής και πάνω.
Προσωπικά έχω θυμώσει τρομερά, πρώτα με τον εαυτό μου διότι ξέρετε ότι θέλω να είμαι όσο πιο αναλυτικός γίνεται όταν σας παρουσιάζω τον καιρό (παρόλα αυτά σας έδωσα πλήρη πρόγνωση) και δεύτερον λόγω της τρομακτικής αστοχίας της ίδιας της τεχνολογίας που λειτουργεί ασφαλώς ως σημαντικό εργαλείο μας.
Εν αναμονή λοιπόν μιας από τις πιο “τυφλές” κακοκαιρίες των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών.
Επιφυλάξεις από τον Θοδωρή Κολυδά – Οι δείκτες της ΕΜΥ
Αντίστοιχα επιφυλακτικός και ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, που έγραψε στο Twitter το πρωί της Παρασκευής πως τα δεδομένα σήμερα «δείχνουν» λιγότερα φαινόμενα για το Σαββατοκύριακο.
Θεωρείται δεδομένο πάντως πως το θερμόμετρο θα πέσει πάνω από δέκα βαθμούς και από την ανοιξιάτικη θερμοκρασία όλης της εβδομάδας, που έφτασε και τους 18-19 βαθμούς Κελσίου, θα κατρακυλήσει λίγο πάνω από το μηδέν.
Θεωρείται δεδομένο πάντως πως το θερμόμετρο θα πέσει πάνω από δέκα βαθμούς και από την ανοιξιάτικη θερμοκρασία όλης της εβδομάδας, που έφτασε και τους 18-19 βαθμούς Κελσίου, θα κατρακυλήσει λίγο πάνω από το μηδέν. Από την Βοιωτία και μέχρι τα βόρεια σύνορα της χώρας, αλλά και από την Φλώρινα έως τον Έβρο, οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές και θα «κατέβουν» και στα πεδινά, ενώ η Αττική είναι στο όριο και προς το παρόν αναμένονται χιόνια στα ορεινά του νομού, ίσως και στα βόρεια προάστια το βράδυ του Σαββάτου.
Οι ισχυρές καταιγίδες, ακόμα και χαλαζοπτώσεις θα είναι έντονες σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ στο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι έως και θυελλώδεις βορειοανατολικοί.
Η ανάλυση καιρικής κατάστασης από την ΕΜΥ αναφέρει:
Βαρομετρικό χαμηλό με μετωπική δραστηριότητα έχει δημιουργηθεί στη Βορειοανατολική Ευρώπη το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα επηρεάσει με το ψυχρό του μέτωπο τη χώρα, μεταφέροντας ψυχρότερες αέριες μάζες στην περιοχή μας. Θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 περίπου βαθμούς Κελσίου, ενώ παράλληλα, κατά τόπους το Σαββατοκύριακο, θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις, θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
1. Ανάλυση επί των χιονοπτώσεων
α. Επισημαίνουμε ότι θα έχουμε κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο, αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και γρήγορα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της βορείας Αττικής), την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Από τη Θεσσαλία και βορειοτέρα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα.
Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο (23/02/2019) από το απόγευμα αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και στα βόρεια όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.
β. Την Κυριακή θα συνεχιστούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο που τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Back to top button