COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Διανύουμε την πιο κρίσιμη και πιο επικίνδυνη περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» – Στον ‘αέρα’ η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά!

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε αυτό που όλοι γνωρίζουν στην Δύση, αλλά σπεκουλάρουν τα δυτικά ΜΜΕ: Ίσως και με την άνεση που του δίνει η συντριβή της ουκρανικής επίθεσης μετά από δύο μήνες σκληρών μαχών σε Ντονμπάς και Χερσώνα τόνισε ότι «Ποτέ δεν είπαμε, ούτε θέλουμε να κτυπήσουμε με πυρηνικά την Ουκρανία. Αυτό δεν έχει καμία πολιτική και στρατιωτική λογική».

Η ομιλία του στην Λέσχη Βαλντάι, ένα κέντρο προβληματισμού με έδρα τη Μόσχα ήταν μία από τις πλέον σημαντικές από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Ρωσίας, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι την ίδια στιγμή τέθηκε υπό αίρεση η συμφωνία για τα σιτηρά, λόγω παραβίασής της από το ουκρανικό καθεστώς, κάτι που προβλέπεται να εκτινάξει ακόμα περισσότερο τις τιμές στα βασικά ήδη διατροφής:

«Δεν τηρούνται οι διατάξεις της συμφωνίας για τα σιτηρά. Η Μόσχα δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με το αν η συμφωνία θα πρέπει να παραταθεί».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Δύση δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για τον μετριασμό των κυρώσεων στις ρωσικές βιομηχανίες υλικοτεχνικών υποδομών (logistics), πληρωμών και ασφάλισης, ώστε να διευκολυνθούν οι ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων και σιτηρών.

Η συμφωνία, που συνήφθη τον Ιούλιο για 120 ημέρες, πρόκειται να λήξει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Αν καταγγελθεί σταματούν όλες οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών που έχει επιτρέψει η Μόσχα.

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του στην Λέσχη Βαλντάι, ο Πούτιν σημείωσε ότι:

-Η Ρωσία υποστηρίζει την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS, αλλά απαιτείται συναίνεση όλων των χωρών

-Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης κατέστρεψε την ισορροπία των δυνάμεων. Η Δύση ένιωσε νικητής και κήρυξε μια μονοπολική παγκόσμια τάξη στην οποία μόνο η βούληση, ο πολιτισμός και τα συμφέροντά της είχαν το δικαίωμα να υπάρχει

Σήμερα, ο μονοπολικός κόσμος ανήκει στο παρελθόν. Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό ορόσημο. Η πιο σημαντική και επικίνδυνη δεκαετία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι μπροστά.

Έχουμε στοιχεία ότι οι Ουκρανοί θα κάνουν χρήση βρώμικης βόμβας. Είμαστε πολύ ανήσυχοι. Εγώ προσωπικά έδωσα εντολή στον Σ.Σοϊγκού να ενημερώσει όλους τους ξένους ομολόγους του για το έγκλημα που ετοιμάζεται να διαπράξει το καθεστώς του Κιέβου.
Η Ουκρανία επιδιώκει ένα πυρηνικό επεισόδιο για να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία και να ξεκινήσει έναν «νέο γύρο» . Μιλήσαμε για τη «βρώμικη βόμβα» που δημιουργεί το Κίεβο, ξέρουμε ακόμη και πού κατασκευάζεται. Η Ουκρανία τώρα κάνει τα πάντα για να καλύψει τα ίχνη της προετοιμασίας της «βρώμικης βόμβας»
Δεν χρειαζόμαστε πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία. Όλα εξελίσσονται ομαλά. Δεν υπάρχει κανένα νόημα, ούτε στρατιωτικό ούτε πολιτικό, για χρήση πυρηνικών εκ μέρους μας.
Η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση στην Ουκρανία είναι ένας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος.
Η Ρωσία δημιούργησε την Ουκρανία και μόνο η Ρωσία μπορεί να εγγυηθεί την ύπαρξή της.
Η Ουκρανία ήταν δημιούργημα των Μπολσεβίκων. Οι Κομμουνιστές προίκισαν την Ουκρανία με αρχέγονα Ρωσικά εδάφη. Της έδωσαν εδάφη στην Μαύρη Θάλασσα, στο Ντονμπάς που ήταν Ρωσικά.
Δεν κάναμε εμείς πραξικόπημα στην Ουκρανία. Ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος ανατράπηκε με την βία που υποκινήθηκε από την Δύση. Μια τακτική που ακολουθούν σε όλο τον κόσμο. Όποιος ηγέτης δεν συμφωνεί μαζί τους είναι εχθρός τους και θέλουν να τον ανατρέψουν.
Ο Ρωσικός και ο Ουκρανικός λαός είναι ένα. Είναι ένας ενωμένος λαός που μιλά την ίδια γλώσσα. Οι αλλαγές στην γλώσσα άρχισαν να εμφανίζονται τον 15ο αι. υπό την επιρροή της Πολωνίας.
Το καθεστώς του Κιέβου αρνήθηκε να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ γιατί είχε λάβει εγγυήσεις υποστήριξης από το ΝΑΤΟ.
Αναλυτικά:

Ο Ρώσος Πρόεδρος «έδειξε» τους δυτικούς ως παγκόσμιους ταραχοποιούς: «Τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, κλιμακώνουν τις προκλήσεις γύρω από την Ταϊβάν, αποσταθεροποιούν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και ενέργειας.

Οι δυτικοί αρνούνται τον πολιτισμό του άλλου. Υπάρχουν δύο πρόσωπα της Δύσης: Το πρώτο είναι παραδοσιακό, με πλούσιο πολιτισμό. Το δεύτερο είναι επιθετικό και αποικιοκρατικό. Δεν θεωρούμε τον εαυτό μας εχθρό της Δύσης.

«Ακόμη και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, κανείς δεν αρνήθηκε την ύπαρξη του πολιτισμού και της τέχνης του άλλου. Στη Δύση, κάθε εναλλακτική άποψη κηρύσσεται ανατρεπτική. Κάθε κριτική στη Δύση εκλαμβάνεται ως το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου Κουνήστε τα κεφάλια σας. Βρείτε κάτι καινούργιο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι για την επιβίωση του πολιτισμού της, η Δύση διεκδικεί την κυριότητα των παγκόσμιων πόρων.

«Η Δύση επιβάλλει κυρώσεις σε όσους δεν θέλουν να είναι κάτω από τον έλεγχό της», τόνισε και πρόσθεσε ότι «Επιδιώκει να καταστήσει τη Ρωσία ευάλωτη. Η Μόσχα ούτε προκαλεί τη Δύση ούτε επιδιώκει την ηγεμονία στην νέα παγκόσμια τάξη που διαμορφώνεται, αλλά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμά της να αναπτύσσεται.

Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε σχέσεις με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, να γίνουμε φίλοι μαζί τους».

Κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τις οικονομικές κυρώσεις και «έγχρωμες επαναστάσεις εναντίον αντιπάλων καθώς η ίδια δεν μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις την ανερχόμενη οικονομική και πολιτική δύναμη της Ασίας».

Γενικά έδειξε ένα εντυπωσιακό επίπεδο συμπαράταξης με την Κίνα.

«Οι δυτικές χώρες έχουν παραμερίσει τους κανόνες των διεθνών υποθέσεων για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και να περιορίσουν τους «πολιτισμούς δεύτερης κατηγορίας. Εδώ και χρόνια υπήρχαν μεταβολές απλώς τώρα εκφράζονται με έντονη μορφή. Η επόμενη δεκαετία είναι ίσως η πιο κρίσιμη και η πιο επικίνδυνη μετά τον Β’ ΠΠ».

Εκτίμησε ακόμα ότι η ενότητα της Δύσης δεν θα διαρκέσει πολύ και ότι είναι ανίκανη να κυβερνήσει μονομερώς όσο κι αν προσπαθήσει να το κάνει.

Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να προστατέψουμε τους πληθυσμούς μας στην Ουκρανία και να ενώσουμε τις περιοχές μας με την μημε΄ρα πατρίδα. Είχαμε απώλειες, αλλά είμαστε σε πόλεμο υπαρξιακό.

Κάναμε μόνο νύξεις για πυρηνικά ως απαντήσεις σε σχόλια ηγετών της Δύσης, αλλά όχι για χρήση στην Ουκρανία. Μας είπαν ότι βομβαρδίζουμε το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Είναι τρελοί; Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό».

Back to top button