COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: «Η δημοκρατία θα επιβιώσει» δήλωσε ο πρόεδρος Μπαζούμ

Σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ, που ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα, ανέφερε πως «οφέλη που αποκτήθηκαν με πολύ κόπο θα διασφαλιστούν» και πως οι Νιγηριανοί που αγαπούν τη δημοκρατία θα το φροντίσουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χασουμί Μασουντού σε ανάρτησή του επίσης στην πλατφόρμα, που ήταν προηγουμένως γνωστή ως Twitter, κάλεσε “όλους τους δημοκράτες και τους πατριώτες” να κάνουν αυτή την “επικίνδυνη περιπέτεια” να αποτύχει.

Αργά χθες βράδυ στρατιώτες ανακοίνωσαν στη δημόσια τηλεόραση ότι ο Μπαζούμ απομακρύνθηκε από την εξουσία και πως καταλύονται όλοι οι θεσμοί της δημοκρατίας.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη, μέλη της προεδρικής φρουράς απέκοψαν την πρόσβαση προς το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Νιαμέι και απέκλεισαν τον Μπαζούμ στο εσωτερικό του, προκαλώντας περιφερειακή και διεθνή ανησυχία για αστάθεια σε μία χώρα που είναι σημαντικός σύμμαχος δυτικών δυνάμεων βοηθώντας τες να καταπολεμήσουν μια ισλαμιστική εξέγερση στην περιοχή του Σαχέλ.

Ο Μπαζούμ εξακολουθούσε σήμερα το πρωί να κρατείται μέσα στο προεδρικό μέγαρο, όπως δήλωσε ο Μασουντού σε συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2. Δεν είναι σαφές πού βρίσκεται ο υπουργός.

Η Νιαμέι ήταν ήσυχη σήμερα το πρωί καθώς οι πολίτες ξύπνησαν με κλειστά σύνορα και απαγόρευση της κυκλοφορίας που επέβαλαν οι στρατιωτικοί.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος έχει πάρει τον έλεγχο στη χώρα. Επικεφαλής της προεδρικής φρουράς είναι ο στρατηγός Ομάρ Τσιανί, όμως την τηλεοπτική δήλωση ανέγνωσε ένα μέλος της πολεμικής αεροπορίας, ο σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν.

Καθισμένος πίσω από ένα γραφείο και όχι σε τηλεοπτικό στούντιο και περιστοιχιζόμενος από άλλους εννέα ένστολους αξιωματικούς, ο Αμπνταραμάν δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας ενήργησαν ως απάντηση στην επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας και κακής διακυβέρνησης.

Ο περίκλειστος Νίγηρας, πρώην γαλλική αποικία, είναι μία από διάφορες χώρες της Δυτικής Αφρικής που πολεμούν ισλαμιστές μαχητές που έχουν εξαπολύσει μια βίαιη εξέγερση σε όλη την περιοχή την τελευταία δεκαετία.

Η απογοήτευση για την κρατική αποτυχία να αποτρέψει βίαιες επιθέσεις σε πόλεις και χωριά ήταν εν μέρει η αιτία για δύο πραξικοπήματα στο Μαλί και δύο στην Μπουρκίνα Φάσο από το 2020.

Ο ρόλος του Νίγηρα είχε γίνει όλο και πιο σημαντικός για τις δυτικές δυνάμεις που πολεμούν τους τζιχαντιστές αφότου οι σχέσεις με τις στρατιωτικές κυβερνήσεις της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί διακόπηκαν, με αποτέλεσμα την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από τις χώρες αυτές.

Back to top button