COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πραξικοπηματίες και Wagner βάζουν ‘φωτιά’ στον Νίγηρα και στην Αφρική – Η Γαλλία χάνει τις αποικίες της!

Μια δυτικοαφρικανική διπλωματική αποστολή στον Νίγηρα για την απελευθέρωση και την αποκατάσταση του προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μπαζούμ, μετά από πραξικόπημα απέτυχε, αυξάνοντας τον κίνδυνο στρατιωτικής επέμβασης.

Η αντιπροσωπεία, η οποία είχε μεταβεί αεροπορικώς στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, αναχώρησε την Πέμπτη, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, χωρίς να έχει συναντήσει τον Μπαζούμ ή τον αρχηγό του πραξικοπήματος, στρατηγό Αμπντουραχαμάν Τσιάνι.

Η αντιπροσωπεία, που στάλθηκε από την Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (Ecowas), έφυγε χωρίς να περάσει τη νύχτα, ενώ πλησίαζε η προθεσμία που είχε θέσει η Ecowas στη χούντα για την αποκατάσταση του Μπαζούμ στην εξουσία και του συντάγματος της χώρας έως την Κυριακή.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο πρώην αρχηγός του κράτους της Νιγηρίας στρατηγός Αμπντουλσαλάμι Αμπουμπακάρ. Μια δεύτερη ομάδα, με επικεφαλής τον Νιγηριανό διπλωμάτη Babagana Kingibe, πήγε να συνεργαστεί με τους ηγέτες της γειτονικής Λιβύης και της Αλγερίας.

Οι περιφερειακοί στρατιωτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.
Η ταχέως κλιμακούμενη κρίση είχε ως αποτέλεσμα ο Νίγηρας να ανακαλέσει τους πρεσβευτές του στη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Νιγηρία και το Τόγκο, εν μέσω ανεπιβεβαίωτων αναφορών στα νιγηριανά μέσα ενημέρωσης ότι ο Νίγηρας ετοιμαζόταν να απελάσει τους πρεσβευτές των χωρών αυτών.

Σύμφωνα με τον Guardian με την προθεσμία της Ecowas για την αποκατάσταση του Μπαζούμ να εκπνέει την Κυριακή, οι πραξικοπηματίες ηγέτες του Νίγηρα φαίνεται να έχουν μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τους πρώην δυτικούς υποστηρικτές της χώρας και την Ecowas, καθώς έχουν υποδαυλίσει τα αντι-εξωτερικά αισθήματα για να υποστηρίξουν τη διεκδίκηση της εξουσίας.
Αργά την Πέμπτη η χούντα ανακάλεσε πέντε συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία, η οποία είχε 1.000 έως 1.500 στρατιώτες στον Νίγηρα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ισλαμιστικών ανταρτικών ομάδων.
Η απόφαση για την ανάκληση των συμφωνιών με τη Γαλλία, που χρονολογούνται μεταξύ 1977 και 2020, διαβάστηκε στην εθνική τηλεόραση αργά την Πέμπτη από τον εκπρόσωπο της χούντας συνταγματάρχη Αμαντού Αμπντραμανέ. Είπε ότι θα αποσταλεί σχετική διπλωματική ανακοίνωση στη Γαλλία.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τη Γαλλία. Ο Νίγηρας ανέστειλε επίσης τις εκπομπές των γαλλικών κρατικά χρηματοδοτούμενων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων France 24 και RFI – προκαλώντας την καταδίκη του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Έτοιμοι να αντισταθούν οι πραξικοπηματίες

Οι αξιωματικοί πίσω από το πραξικόπημα δήλωσαν ότι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση.

«Οποιαδήποτε επίθεση ή απόπειρα επίθεσης κατά του κράτους του Νίγηρα θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση και απροειδοποίητη απάντηση των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας του Νίγηρα σε ένα από τα μέλη [του μπλοκ]», ανέφερε ένας από τους πραξικοπηματίες σε δήλωση που διαβάστηκε στην εθνική τηλεόραση.

Αυτό έγινε με την «εξαίρεση των φιλικών χωρών που έχουν ανασταλεί», ένας υπαινιγμός για την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, γειτονικές χώρες που έχουν επίσης πέσει σε στρατιωτικά πραξικοπήματα τα τελευταία χρόνια. Οι χούντες αυτών των χωρών δήλωσαν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα θα ισοδυναμούσε με «κήρυξη πολέμου».

Ο Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται από τους πραξικοπηματίες μαζί με την οικογένειά του από τότε που εκδιώχθηκε, δήλωσε την Πέμπτη ότι αν το πραξικόπημα αποδειχθεί επιτυχές, «θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας, την περιοχή μας και ολόκληρο τον κόσμο».

Σε μια στήλη στην Washington Post -την πρώτη του εκτενή δήλωση μετά την κράτησή του- ο Μπαζούμ, κάλεσε «την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσουν να αποκαταστήσουμε τη συνταγματική μας τάξη».

Σε ολόκληρο τον Νίγηρα την Πέμπτη, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν πίσω από τους πραξικοπηματίες στην επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας στις 3 Αυγούστου 1960, μερικοί ανεμίζοντας γιγαντιαίες ρωσικές σημαίες και φωνάζοντας αντιγαλλικά συνθήματα.

Η Wagner αυξάνει τα αντι-γαλλικά αισθήματα

Τα αντι-γαλλικά αισθήματα στην περιοχή αυξάνονται, ενώ η ρωσική δραστηριότητα, συχνά μέσω της μισθοφορικής ομάδας Wagner, έχει αυξηθεί.
Ο Μπαζούμ δήλωσε ότι οι γείτονες του Νίγηρα προσκαλούν όλο και περισσότερο «εγκληματίες Ρώσους μισθοφόρους, όπως η ομάδα Wagner, εις βάρος των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του λαού τους».

«Ολόκληρη η περιοχή του Σαχέλ», είπε, «θα μπορούσε να πέσει στη ρωσική επιρροή μέσω της ομάδας Βάγκνερ, της οποίας η κτηνώδης τρομοκρατία έχει εκτεθεί πλήρως στην Ουκρανία».
Ο Νίγηρας έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στις δυτικές στρατηγικές για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής εξέγερσης που μαστίζει το Σαχέλ από το 2012, με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να σταθμεύουν περίπου 1.500 και 1.000 στρατιώτες στη χώρα αντίστοιχα.

Η Γαλλία έχει απομακρύνει 1.079 άτομα από τον Νίγηρα, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι υπήκοοι της, μετά το πραξικόπημα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε ναυλώσει ένα αεροπλάνο για την απομάκρυνση μη απαραίτητου προσωπικού και Αμερικανών πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο Μπαζούμ αποθεώθηκε το 2021 μετά τη νίκη του στις εκλογές που εγκαινίασαν την πρώτη ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στον Νίγηρα.

Back to top button